★2022年10月20日2022一2023学年普通高中高三第一次教学质量检测语文本议卷分第【卷(阅读题)和第Ⅱ卷(表达题)两部分。满分150分。考试用时150分钟。注意事项:1.答题前,考生务必将本人的姓名、准考证号等考生信息填写在答题卡上,并用2B铅笔将准考证号填涂在相应位置。2选择题答案使用2B铅笔填涂,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号,非选择题答案使用05老米的黑色圣水签字笔书写,字体工整,笔远清楚。3.请按照题号在各题的答题区战(黑色线框)内作答,超出答题区域书写的答案无效,4.保持卡面清洁,不折叠,不攻损。第I卷阅读题(70分)一、现代文阅读(36分)(一)论述类文本阅读(本题共3小题,9分)阅读下面的文字,完成1~3题。家妆文化源远流长。《周易》使是最早讲家庭问题的。之后,先秦的礼法,汉代的家法,六朝以后出现的家训、京规、家仪,以及近人有关家庭教育的论述,都属家教的范畴。此外,散见于经、史、子、集等中的大量有关家教的名言、名篇,无疑也是家教的重要组成部分。京庭教育中,爱子与牧子是一对矛盾。传统家散在处理这对矛盾时坚持“教子义方、严慈相济”的原则。“义方”,指行事应该遵守的规范和道理。《左传·隐公三年》中说:“爱子,教之以义方。”《朱子治京格言》中说:“居身务期简朴,教子要有义方。”爱孩子,就要牧子以义,遗之以义,而不能喻之以利,遗之以利。家庭救有不同于其他救育的最大难点就是如何实现“养”与“救”的结合,因此传统家教强羽严慈相济。司马光说:“为人母者,不患不总,患于知爱而不知教也。非他人败之也,母败之也。”“爱之不以道,适所以害之也。”爱护和教有结合起来是家教的重要原则,“无救而有爱”,必将铸成大错。家庭教有的目标是家庭与家族的稳定发展和持续繁荣,因此以“孝悌”为中心的伦理教有、以“勤俭”为核心的品德教育及以“耕读”为主体的处世救育构成了传统家教的主要规范。在伦理教育中,“父子有亲、君臣有义、夫妇有别、长幼有序、朋友有信”的“五伦”构成了主要规范:在品德教育中,包括孝亲、明礼、勒俭、慎言等主要规范。此外,在立身处世方面,与古代的农耕社会与儒家崇学重教传统相联系,传统家教重视耕读传家,将耕田与读书看作理想生活方式加以追求,奠定了中华文明中淡泊明志、清廉高洁的生活情趣。传统家教規范中,既有处理家庭、邻里之间关系的道德规范,又有忧先乐后、勇于担当的家国情怀。当家牧规范与家国大义产生冲突和矛盾时,遵循的是舍小德从大德的原则。如清廉在次序上优先于孝亲。战国时齐国田役的母亲在得如儿子拿来路不明的线孝敬自己时花:“孝子之事亲也,尽力致诚。不义之物,不入于馆。为人臣不忠,是为人子不孝也,”“廉”“忠”优先于“孝”,传统家牧的原则非常鲜明。鲁迅在《我们怎样教育儿童的?》一文中说:“倘有人作一部历史,将中国历来教育儿童的方法,用书,作一个明确的记录,给人明白我们的古人以至我们,是怎样的被熏陶下来的,则其功德,当不在禹下。”“米肉”一河,贴切地表达了中国传统家牧“以身作则”“潜移欢化”的方法。在传统教育思想中,老子的“不言之教”,孔子的“正人先正己”,墨子“染于苍则苍,染于黄则黄”的“素丝”说,都是强调以身作则、潜移欢化的道理。传统家数还注重相机而教。《颜氏家训》指出:“人生小幼,精神专利,长成已后,思虑散逸,固须早教,勿失机也。”相机而牧既包括因时而牧,也包括因势利导,因事而教。孟母“断织”、曾子“杀猪”都是高三语文试题第1页(共8页)
高三第一轮复周测卷·地理(二)新高考-R-必考-FJ·A【解题分析】由图可知,该太阳活动呈白色,说明其温度高,亮度大,为耀斑。【答案】D
22.由题意可设圆C的圆心为(1,b),圆C的圆心在直线3x一y一3=0上,3一b-3=0,解得:b=0,即圆心为(1,0),…2∴圆心到直线1的距离为d=2√2,设圆C的半径为r,∴弦长=2V2-d2=22=9.圆C的标准方程为(x一1)2+y2=9……4(2)①设T(x,),Dx',y),则D7=(x-x',y-y),T=(-x,-y),由A-27d得:化-x三-2x·x}=3xy-y'=-2y…y'=3yD在圆C上运动,(3x-1)2+(3y)2=9,整理可得点T的轨迹方程「为:x一了2+=1…6(2)当直线AB⊥x轴时,x轴分∠ANB…7当直线AB斜率存在时,设直线AB的方程为y=kx一1),N(t,O)A(x1,y1),B(x2,y2)(x-3)2+2=1得(1+2)2+(-3282k3x+2-g0y=k(x-1)2x公司1十2=1+R'2=1+R…9若x轴分∠ANB,则kN十kBN=O2x1x2-(t+1)(x1+x2)+2t=0号+2121+限-(t+1)1+2十21=0解得1=611当N(后,0)时,能使x轴分∠ANB…12
string of unsolved可厂
答案解析第3版本文的语篇类型是说明文,主题语境是人与自然之人与动植物。为了使城市对野生动物更加友好,建筑师Rene Hougaard和设计师AlexanderQual打造了一系列为这些生物提供躲藏和觅食空间的户外装置。1.D。细节理解题。根据第一段最后两句可知,一些建筑师用非本土的植被创造了整洁的草地空间,但这些自然元素实际上并没有增加生物多样性。2.B。推理判断题。根据第二段第二句可知,专家指出,野生动物的世界看起来是混乱的,但在混乱之中仍然存在着一定的秩序。随后,作者以蜜蜂的生活性对其物种发展的影响为例来说明野生动物世界中的秩序。3.A。词义猜测题。根据画线词上文可知,Decay Edge可以为动物们提供躲藏和觅食的空间,也可以让它们与土壤中的蚯蚓和其他生物互动。因此,这种设施能构建一个更为活跃的生态系统。4.D。段落大意题。最后一段中,作者讨论了现代人类对野生动物的态度,说明了文中的设施对人与动物关系的好处以及人类对待野生动物的正确态度。因此,本段主要关注人类与野生动物的关系。第4版本文的语篇类型是说明文,主题语境是人与自然之人与环境。面对无处不在的海洋塑料污染,尤其是大家每天都在使用的塑料吸管和塑料杯,艺术家Von Wong用塑料垃圾建造雕塑来唤起人们对塑料垃圾的关注。1.C。推理判断题。根据第一段最后一句可知,Von Wong用塑料垃圾建造了巨大的雕塑,使观看者重新审视他们与一次性塑料产品的关系。由此可推知,他的艺术作品台在引起公众对塑料垃圾的关注。2.A。细节理解题。根据第三段最后一句可知,塑料吸管不能被回收利用,需要几个世纪的时间才能降解掉,由此说明塑料吸管回收困难。3.B。推理判断题。根据第四段的内容可知,在2018年的一件作品中,VonWong想说明这一明确的统计数据:每60秒就有一卡车的塑料进入海洋。由此可知,他创作的“Truckload of Plastic”看起来就像从一辆卡车中被全部倒出,这样的场景会引起观看者的不安与恐慌。4.D。文章标题题。通读全文内容可知,文章主要讲述了艺术家Von Wong用
no parking at all.At last,I'd like to recommendyou some street food.The first is...and参考答案1-5 ACBCB6-10 CBACC11-15ABABAset16-20 BAABC21-25 CDBBC26-30ABDAA36-40 CFBAD41-45 BDCACwe31-35 CACDBthe46-50 DABDC51-55ABDCA56-60 CBABD61.themselves62.at63.but64.who65.constantly66.battling67.is68.third69.disagreement70.healthyke短文改错Spring had come.Our teacher informs us thatinformedes,adwe were going to have a class outing.The newswas so much cheering that we jumped excitedly.We set off at 8 o'clock on a brighter Saturday.Webrightacewalked in lines with a student hold a flag in frontholdingof us.They were many colourful flowers and greenTherefftrees along the road.We admired the beauty ofspring,as well A breathing the fresh air in aasthecountryside.After an hour,we reachedourdestination,that had fantastic scenery,and decidedwhichto eaten our picnic lunch by the river.The foodeatwas surprisingly delicious after such a long walkTiring as we were,the trip was worth it.Tired书面表达One possible version:Dear Mr O'Leary,I have read your job advertisement in amagazine and I believe I am qualified for the job.First,1 will have a two-month summer holidayafter sitting the college entrance examinations,which means your working time is suitable for me.Secondly,I am experienced in dealing withchildren.I have an 11-year-old brother and we getalong very well.Thirdly,I like outdoor activitiesand often go hiking at the weekend.Finally,I hostan on-air English learning program in our school,so I canEnglish.communicate fluently with others inteam.I look forward to the opportunity to join your
13.Why did Solarbox launch the project?A.To create a new function of booths.B.To draw people's affection to the company.C.To get more support from other companies.D.To get some profits from advertisement.14.How does the author think of phone boxes used as charging station?A.They are conventionalB.They are costly to operate.C.They bring convenience to people.D.They will replace common chargers.15 What can we conclude from the last paragraph?A.The future of the phone booths is promising.B.We have witnessed the ups and downs of the phone.C.Phone booths may fall out of use some day.D.Phone booths are as important as cellphones.【答案】12.A13.D14.C/5.A【解析】【分析】本文是一篇说明文。英国的典型象征一一红色公用电话亭重新被改造成了充电站,在未来,它还有更广泛的使用前景。【/2题详解】词义猜测题。根据文章第二段关键句“Though they are more portable,flexible and extensively used”(尽管它们更便携,更灵活,用途更广泛)及“battery life”(电池寿命)结合下一段关键句“The abandoned phone boothsare being repurposed as free charging stations powered by solar energy.”(废弃的电话亭将被改造成免费的太阳能充电站。)可知,手机虽然有很多好处,但是电池寿命是其弱点,kryptonite与disadvantage意思相近。故选A项。【/3题详解】细节理解题。根据文章倒数第二段关键句“Since most people would stay inside the boxes while they charge,Solarbox,the company which launched the project,can reach a large quantity of audience by displaying ads on solid equipment.Itsadvertisers include well-known companies like Uber,yet 30%of advertising space is reserved for local community projects."(由于大多数人在充电时都待在亭子里,启动该项目的Solarbox公司可以通过在固体设备上展示广告来吸引
trousers"over skinny trousers any day.Parents have noticed this"retro and reimagined"phenomenon,too.Four infiveparents say they often see their kids wearing a set of clothes similar to one theywould have worn when they were in school.This back-to-school season,retro styles.DIY self-expression,andpersonalization are becoming key trends,and 99%of parents say it's at leastsomewhat important to consider their kids'opinions on purchasing decisions when itcomes to back to school shopping.More than half (51)also think their child'sgeneration actually has a better fashion sense than their own.Yet,the survey,conducted by OnePoll on behalf of Zulily,found that it's notjust retro styles that are trending this back-to-school season.A second phenomenonshowed by the survey shows that kids see style as a way to express their confidence.Ninety percent think being able to express their personal style helps them feel moreproductive at school,and nearly half of kids (48%)think a cool or fashionable suitis vital to their success at school.28.What can we learn from Paragraph 2?A.Kids can make their own closets.B.Wearing“mom trousers'”is a retro fashion.C.Kids show no interest in styles in the past.D.Kids can draw inspiration from school uniforms.29.What does the underlined word "retro"refer to?A.Old.B.Simple.C.Unique.D.Popular.30.What's most parents'opinion on their kids'daily clothes?A.It is important for kids to DIY their daily clothes.B.Kids tend to wear their parents'old clothes to school.英语试题(七)第8页(共16页)
标just a child,meaning he controls63 bat with his mouth and sets up serves with his foot.He needs to strengthen his legs 64 (constant)because he relies on his legs morethan any other player.The same goes for his neck and teeth.The paddle should not moveat all between his 65(tooth)because if it does,he loses everything.It was tough for him 66 (play)table tennis after the accident.He tried to tuckthe bat under 67 his arm used to be,but in vain.Then adopting the mouth technique,he had to practice hard on a daily basis.At the beginning,people were amazed andsurprised seeing him playing.Later,it was his willing,perseverance and(determine)that won people's encouragement and support.68=He 69(win)silver medals at the 2011 and 2013 African Championships.】一The star made his Paralympics debut in Rio at the age of 43 and,now 48,he continuesto compete with the best athletes of 70 (he)class.第四部分写作(共两节,满分35分)第一节短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线(\)划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Thursday,June 21stI came to Russia on vacation this summer with my family.Having stayed in Moscowfor three days,we arrive in St.Petersburg this morning by train.Summer in St.Petersburg is a wonderful time of daylight,with about 23 hours theday.Today is the White Nights Festival where people stay up late to enjoy the summerwith different kinds of activity,such as concerts,art festivals and many other games.Wejoined in them this year and had an enjoyable time.And I also enjoyed take a walk alongthe river.What was the more impressive is that I visited some museums where I saw manyI feel luckily because I can also watch soccer games here.There will have a soccerbeautiful paintings.game in St.Petersburg tomorrow.Eager and excited,I will go to watch with my parents..mI can't wait to watch the game!由于疫情原因,开学后只能在国内上网课。明天是开学的假如你是用厅交提待肉茶宽技原因、开学后只能在同内主侧界明第二节书面表达(满分25分)面不码第一天,请你准备一篇演讲稿。060116w1L90h初自我介绍;dois o.1.2.表达期待,22oJ2.2nM时/图注意:1.词数80左右;3279了1n,1s与1/0122.可适当增加情节。NT精准考点检测卷·英语(三)第8页共8页
way possible,with thousands of volunteers from all walks of life fighting the fires withprofessionals.Under a hot sun,some residents cut down trees to make fire barriers ()Others rodemotorcycles on newly-formed paths to take firefighters and supplies up a mountain,while somevolunteers carried food and drinks on their backs on foot.Women and children helped organizesupplies and clear the ground,and performed other important tasks.On Thursday night,as wildfiresmoved towards a man-made barrier on Jinyun Mountain in Beibei District,a total of more than 1,000 firefighters and volunteers stood alongside the barrier with fire extinguishers ()Seenfrom overhead,their lights formed a silver wall against the increasing fire line.The residents'stories have touched many people."Chongqing people are really amazing,"said Du Hailang,head of the Beijing Emergency Rescue Association.Du and 10 other members ofthe association joined the fire rescue team in Chongqing."The man-made wall was unbelievable,but shocking.It really showed Chinese people's determination to defend their homeland,Dusaid.Zou Yu,from the Chongqing Emergency Management Bureau,said at a news conference thatby Friday morning,the wildfires in the city had been put out and efforts were being made toprevent new ones from breaking out.He said Chongqing had experienced several forest wildfires insummer due to heat wave and drought since 1961.The city has experienced record-high localtemperatures,with those in Beibei District reaching 45C.21.What does paragraph 2 mainly focus on?A.The ways to fight the wildfire.B.The quick spread of the wildfireC.The determination of the firefighters.D.The fighting efforts of Chongqing people.22.What caused the fire?A.Someone's smokingB.The hot and dry weather.C.No fire prevention workD.The shortage of fire barriers.23.What type of writing is the text?A.A research paper.B.A book reviewC.A news report.D.A travel diary.小When Thomas Panek lost his eyesight more than 25 years ago,he doubted whether he wouldever follow his lifelong dream again."I was too scared to run,he told CBS this morning.Indeed,although Panek had been running since high school,the idea of running blind seemed tooscared.But he did manage to keep his dream alivewith help from human guides who assisted himon each run.Even so,the real joy of the run-the excitement of independence that comes frompassing a course on your own terms-doesn't exist."When you're tied to another person,it's nolonger your own race,the 48-year-old told CBS."The independence isn't quite there."But Panek found a friend-indeed,man's best friend-who would help him regain that senseof purpose.He started running with a guide dog named Gus.Not only did Panek rediscover his lovefor running,but also found his best dog friend.Gus remained a great helper at Panek's side formany races.And,last Sunday,the old dog ran across the finish line with Panek at the New YorkCity Half Marathon.At that moment.they were both recorded in the history books.Panek,who第3页
Ⅷ。阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出C.Where Peter is studyingD.Why Peteris late for schoo.A.Dick's trousers are一个最佳选项。B.One of Dick's T-shAAnnie has got some messages on her mobile phone.Mike is at his grandparents'home.It's in a small village and far fromthe cityC.Dick often plays soD.Dick buys the sweaJennyAe I'm going to have a birthday party at homecould we eat in the restaurant today?"Mike asks.Tto eat fish."Grandpa says no.He takes Mike to the north of the villageDear Zhao Min.next Saturday.Can you come?Thank you for yourBuy some sandwiches and milk on your way home.Andand gets a fish in the river.Then he brings it to Grandma."We can haveJackisha homeGrandpa sayNow let me tell you somesome fruit.Nothing for dinner today!"Grandpa,I want to play computer games,"Mike says.Grandpa saysI go to school frommoming and two in theSteveH,Annie!I have fixed your bicye You an comeadno.He takes Mike to the village park.Some boys are plaving baskethall"oandayith themGrandpain the moming.We learit now.AliceWhereare you,Annie?ne of y students is looking forGrandpa,canonhar condio(开空调2I'maiand P.E.My favorite sucold,"Mike asks.Grandpa says no.He takes Mike to the vegetableclassmates.There are alplay baseball,basketbayou in your school office.I teld him to come back later.We can also learn to plA56.Who will have a birthday party soon?deehind th houseWork with me hereand yo will feel hotGrandpa says.Now I am in the art clulA.Jenny..Jack"Howis your weekend,Mike?"Mom calls and asks.I like my new scheC.Steve.A57.D.Alice.A63."I have a great time here,"says Mike.What do we know about Steve?Grandpa gets a fishA.He can fix bikes.A.in the riverB.in the kitchen70.What is Cindy's fC.He loves sandwichesB.He is good at cooking.D.He is looking for Alice64.C.in the restaurantD.in the supermarketA.EnglishWhat does Annie do?Grandpa takes Mike to the park so that he canC.Music.A,A student.A.play computer games71What kind of speC.A doctor.B.Ateacher.B.play with some boysA.BaseballD.A reporter.C.VolleyballBC.give a call to his momD.have a talk with the boys7Little Peter is a boy ofnine.He is in Grade Three now.He lives nearWhy is Cindy in65.Grandpa asks Mike to work in the vegetable garden becaA.Because shethe school but he's often late for class.He likes watching TV in theA.Mike feels coldB.Because sheevening and goes to bed late,so he can't get up on time in the morning.C.Because sheThis term Mrs.Black,Peter's aunt,works in Peter's school.SheB.he needs Mike's helpD.Because sheteaches math in Peter's grade.She's strict,and she often tells the boy toC.Mike has to exercise to keep healthyfollow the school rules and come to school on time.Yesterday morning,D.he doesn't want Mike to stay at home阅读下面短文Peter got up late.When he hurried to school,it was a quarter past eight.D66.Which is the best title of the text?A.Mike's grandpaB.Mike's weekendam a 14-yHis aunt was waiting for him at the school gate.C.Let's have funD.Life in the villageProvince.Like ma"You're fifteen minutes late for the first class,Peter."Mrs.Blacklive with my grandsaid angrily,"why are you often late for class?"Hello!My name is Dick.This is my wardrobe.Thereare manyThey tell me to lis"Every time,when I get to the street corner,I always see a guidepostclothes in it.I like sports very much.So I have many clothes for sports.month to ask abou(路标).It says,.SCHOOL一GO SLOW!”C59.How old is Peter?Look!These are black shorts.I wear them when I play basketball.TheseJune 17th isA.Eleventrousers are nice.They are only fourteen yuan.I have many T-shirts,too.But my parents caB.Ten.They are in different colors.One is yellow.Two of them are blue and theold and they don'C.Nine.D.Eight.others are white.Whose green sweater is this?It's too big for me!I can'tfor me.There are4.Mrs.Black is a(n)wear it.It's a surprise for my father!Oh!Today is Father's Day I buy itI reafly missA.English teacherB.math teacherC.history teacherfor my father.73How old isA61 PeterD.music teacher7.What does the underlined word"wardrobe"mean in Chinese?minutes late for school.A.抽屉B.衣柜74What doesA.15B.20C.桌子D.书房CakeC.30D.40What do th62.What does the story mainly tell us?68.How many colors of T-shirts does Dick have?A.What Peter's favorite subject is.A.Only oneB.Two.me eagC.Three.D.Four.B.What subject Mrs.Black teachesWhich of the following is TRUE?2023年安徽中考第一轮复试卷·英语试题(一)第3页共4页
全国教辅类一级报纸GLSH岁并LEARNINGR新课程高二课标(选择性必修3)第36期总19705期CE19832023年3月7日星期管单位山西省教育厅主办单位山西教育教辅传媒集团编辑出版学英语报社社长吕夺明总编李若编审Nancy E.Riley国内统一刊号CN14-0702(F)网址http/www.xyybs..com(温馨提示:登录学英语报社官网http:lwww.xyybs.com下载本期配套教学PPT)TEST YOURSELF本期资源码:td5deUnits4-5,(选择性必修)Book3众号。复上ClassNanMarks试题命制:英培》报社试题测评组第一部分听力(共两节,满分30分)节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)Who is the woman?例:How much is the shirt??A.A tour guide听第9段材料,回答第14至17题。A.£19.15.B.A student.B.£9.18C.£9.15C.A teacher.14.What does the woman think of her current life?案是C。听第7段材料,回答第8至10题。A.It is relaxing.B.It is boring.8.What happened to the woman?C.It is busy.5.Which place does the man think highly of?What does the woman want to see?A.She had no driving license.B She went th.Key WestB.Lake Wales.
-
short arrye.oit really is a nice area wth a special placein my heart.第2期B版测试题参考答案1-5 BBACA6-10BCABC11-15 ABCCA16-20 CBACA21-25 BCAAA26-30CCDBC31-35 ACDBC36-40 FCDAG41-45 BADBA46-50 DCCDC51-55 ABADC56-65 (One possible version)56.working57.carefully58.to reduce59.strategies60.where61.effective62.0m63.responsibility64.will be pushed65.a写作(One possible version)第一节Contribution WantedTo promote knowledge of China'sachievements and progress in science andest animal hospital.technology,our School English Neuspaperis launching a China's Science and Technology Development column.We sincerely invite all students and sto contribute related articles.The articlescan cover any techological developmntChina,past and presentIt'sxptd that第your contributions should be clear in languageand within 500 words.Pasyokto studentsnewspapershend of next mont and incde basic pinformation in your emaii.Lookingfoardtohrticipaionof students and teachers.Sw第二节School English NewspaperskiParagraph 1:are
Let's play sports together from now on!That's all.Thank you.第4期B3版Keys:(One possible version)词语狙击1.famous2.heroes3.during4.nothing5.chance6.exercise7.musicians 8.through9.finish10.excited11.angry12.dream13.follow14.another15.throw16.whether17.healthy18.successful19.held20.players21.scientist22.beginning句型演练1.play against2.take part in3.grows up4.at least5.shout at6.such as7.somewhere else 8.try my best9.say sorry to10.high jump11.Mary will go to cheer her best friend on tomorrow.12.I saw Mom put the keys into the bag just now.13.Staying up late isn't good for your health.14.What do these colors stand for?15.Would you mind my opening the window?16.My grandmother spends an hour watching TV every evening2/3
听第9段材料,回答第13至16题。听力材料Text1013.When will the visitors come?One of the joys in life that the blind people cannotexperience conveniently might be reading,but a new听In March.B.In April.C.In May.bookstore in Shanghai has made that possible.(17)14.How many visitors are coming?Niguang 226,a new bookstore,is a 37-square-A.8.货10.C.20.meter space designed for blind people.Besides being15.What will the visitors do on the second day?the smallest Xinhua Bookstore in Shanghai,it is alsoA.Attend a party.B.Visit Scotland.the first of its kind in the city.Visit the school.To help the blind find their way to the store,16.How will the visitors probably go sightseeing?special paths to Niguang 226 have been laid.The铃0 n foot.B.By bus.lamp posts outside the store also have signs for theC.By shipblind.Beside them,there are seats for guide dogs tohave a rest.(18)听力材料Text9Inside the shop are more than 300 books andM:Hi,Cindy.Do you know when the visitors fromcultural products made by disabled people.Toensure the safety of its visitors,Niguang 226 has no听Australia are coming?W:We offer them three choices:the end of March,sharp corners.力Han Ying,honorary manager of the shop,(19)the middle of April and the beginning of May.used to be a teacher.Years ago,Han became blindThey've chosen the earliest one that is goodafter an illness.But she has been living positivelyactually with exams coming up in May.(13)and tried to help many people in need.By openingM:And how many are coming?Did you say aboutthe bookstore,she wanted the blind to feel the love20?and warmth of society,and other people can get toW:Yes,they said 20 at first,but reduced by halflearn more about the disabled.Han hoped thatthis morning.(14)there would be more places like this bookstore inthe futureM:Good,we have eight weeks to prepare.Here are第一节Amy suggestions:On the first day,we will have aAre you travelling in Honolulu,Hawaii?If yes,welcome party for them,and then show themwhy not visit some of the following restaurants and听around our school the next day.(15)阅have a good meal?W:That will be very nice.Waiahole Poi FactoryHawaiians Charlene and Calvin Hoe bought anM:And on the last day,they would do someactual poi factory in 1971,using it primarily as ansightseeing.We could take them on a tour ofart gallery,and then began serving food in 2009.London by bus but many of them may have解Today,it's also one of the few places that serve freshalready been there,and Scotland is too far away.pa'i'ai,cooked taro(芋头)pounded(捣碎)on a longW:Why not take them for a walk along the coast?wooden board.You'll have to call in advance toreserve some.(16)It should be interesting.●48-140 Kamehameha Hwy,Kaneohe,,HⅡ96744M:Good idea!Cindy,I'm sure they'll like it.(16)●(808)239-2222听第10段材料,回答第17至20题。Over Easy17.Who is the bookstore specially designedHonolulu loves breakfast,and few places do itfor?阅better than Over Easy,a warm,happy familyA.Those who can't walk.operation anyone would be proud to support.力Fancy,golden,tasty pancakes are the star of sweetB.Those who can't speak.Those who can't see.理dishes,but don't leave without trying the bacon-cabbage soup poured over a bowl of rice and18.Why did the store put seats near the lampPortuguese sausage.posts?418 Kuulei Rd #103,Kailua,HI 96734To let guide dogs relax.●(808)260-1732B.To put up helpful signs on them.C.To encourage more people to read.Helena's19.What does Han Ying do now?If you're only going to one spot for traditionalA.A teacher.A manager.阅Hawaiian food,make it Helena's.Locals have beenC.A writer.lining up since the day Helena's opened in 1946.力20.What is the speaker mainly talkingFirst-timers should order set menu D,which comesabout?理with kalua pig,lomi salmon,and squid lu'au (aA.Some tips on helping the disableddelicious dish of octopus and taro leaves in coconutpeople.解milk),along with rice.An introduction to a warm bookstore.1240 N School St,Honolulu,HI 96817●(808)845-8044C.The importance of reading books
anything与上文中的have no limits to their dreams相呼应,且D项中的children与下文中的get older相呼应,对比了儿童和成年人对待梦想的不同想法,呼吁人们释放内心的童真,勇敢追求自己的梦想。语言运用第一节主题语境:人与社会一人际沟通本文是新闻报道。搬了新家的Kristin通过一张餐桌和社区其他人建立了联系。41.C。根据下文内容可知,Kristin搬到新家后,想要和其他人建立关系。connect是文章的核心词,在下文中有复现。42.A。根据上文的Kristin needed backyard furniture和下文的After the party,.Iputit in the front yard That turquoise table became the place where Kristin and herkids.they now did out front at the picnic table可知,为了举派对,Kristin购买了几张餐桌。43.D。根据上文的Kristin needed backyard furniture可知,Kristin准备把购买的餐桌放在后院,但送货员错把一张桌子送到了前院。44.A。根据下文的Activities they used to do at the kitchen table,they now did outfront at the picnic table可知,摆放在前院的那张绿松石色桌子成了Kristin和孩子们经常逗留的地方。45.D。46.B。根据上文的put it in the front yard,just a few feet from the sidewalk可知,放在前院的那张桌子离人行道仅仅几英尺远,因此渐渐地,邻居们路过的时候会停留并聊天。Kristin会邀请他们喝咖啡。47.D。48.B。举办聚会需要提前计划和协调时间表,更不用说做饭和打扫卫生了。相比之
第一节阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选第第三部分项中选出可以填入空白处的最佳选项。My son had just turned five.My husband and I were 41 as to which30.What does the underlined word“strides”inschool to send him to.We started 42 and visiting schools.Still,we felt部分paragraph 4 probably mean?43 about which school to choose.So I called my friend Shannon.She'sA.Adjustments.B.Connections.the one I 44 most when I struggle with parenting decisions.Having a sonC.Arrangements.Improvements.31.What does Brik say about the new technology?ten years older than mine,she's gone through all the 45 I'm still goingIt has a promising future.through.读语言运B.It still has a long way to goA 41.A.concerned B.curious C.excited D.confidentC.It can solve the water crisis worldwide.D 42.A.attending B.funding C.leaving D.investigatingD 43.A.unreasonable B.unwise C.uncomfortable D.uncerD.It will not be supported by the governmentB 44.A.come across B.rely on C.wait for D.vote forC45.A.interviews B.postsC.stagesD.pages第D"Jeanette,I know you have narrowed it down to two choices and32.What does the study find out?A.There are many ways to reduce screen time.第三部both are good schools.Your love is more important than the 46 aboutthe perfect school,"Shannon said."I remember when I was doing some47.Worried about my 48,I was stuck between two cans of beans.One部分B.Time outdoors definitely helps reducecan was twenty cents less than the other,but it wasn't quite as good as thesmartphone use.other.I stood there 49 for at least twenty minutes.It finally 50 me thatVisiting cities'green areas can't shorten screentime.言A46.A.choiceB.debateC.environment D.evidenceD.People are becoming increasingly dependentB47.A.cookingB.shoppingC.cleaningD.planningC48.A.preference B.scheduleC.budgetD.strengthon smartphones.用D49.A.fearlessB.breathless C.unexpectedD.undecidedA50.A.struckB.bothered C.surprisedD.annoyedg33.What suggestion might Kelton Minor give?it's just a can of beans.Either can 51 my care for my family.In the long第A.Taking long trips without phones.run,whether I picked brand A or brand B can of beans,it didn't 52."Going out into the wild more often.Shannon made me think deeply."Now,you are good parents,so whicheverC.Setting mobile phones to silent.第三部分school you pick is the right school.Besides,you have a(n)53 if one分D.Visiting urban locations with friendsdoesn'tft,”she added34.What do the researchers hope to do?A.Call on more companies to join the research.语言运B 51.A.refreshedB.displayedC.enhancedB.Use technology to improve people's healthD.examined读C 52.A.happenB.existC.Do more research on people's mental health.C.matterD.workHelp people use digital products in a healthB 53.A.lossB.alternativeway.原C.responsibilityD.rewardI didn't feel stressed out anymore after I 54.We were able to pick第a good school for our son.55 it's just a can of beans,and we have tomove forward and make our decision.And if it turns out to be the wrong35.Which of the following would be the best title for部分the text?第三部分can of beans,we can go back to get a different one.A.Give your digital life a breakA 54.A.hung upB.stepped upB.Make good use of mobile devices语言运C.settled downD.slowed downC.Get close to nature for inner peaceC 55.A.SubsequentlyB.InitiallyGo out into the wild to reduce screen timeC.ActuallyD.Especially⑧原第二节第二节阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括第阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白第三部分号内单词的正确形式。处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Many people use smart phones in the toilet to sendtexts or check 56.thelatest videos on socialknowledge,expand your vocabulary and reduce stress.Here aremedia..However,.doctors say scrolling through(滚动浏览)some tins on how to starl a reading babit and stick to it.分One of the est aystostarteading habit is tobeginwith sortCyour phone while in the toilet could damage your physicalhealth.Initially,the conclusion 57.was drawn(draw)byingobd.Finda time tatrksyondmkeoou daily routine语Saurabh Sethi,a doctor who graduated from Harvardyou might find it hard to put the book dow ad 1A.Focus on the quality of your readina expericncUniversity.He has warned that bacteria in the bathroomutes won't seem like enough time.Find a guict and comfortable space without disturtanc读Setting a reading goal isan excellent way to motivate you to read more C.To develop a redin habit you needt make time for itincrease numerous health 58.risks (risk).DrSethiand habit.You can sct a goal ofD.Make sure you are passionate about the topics of the bookssgtagolofreadiaeEHowevet,iteanbectalengingigouseldoameadregularlyr goal youchoose,make sure it is用encouraged smart phone users 59.to break (break)thishabit.He said,"Being addicted to smart phones in the foiletStarting small will make it easier to include reading in your dailyTo make reading a habit,it is esserbooks that interesactually 60.has (have)some serious negativeconsequences.”
their presentations will be evaluated by our judges based on content,languageproficiency,and overall delivery.I am confident that today's speeches will be both informative and inspiring,and Iwish all participants the best of luck.Now,let's begin this exciting event!第二节One possible version:For the next couple of weeks,I was determined to avoid any further embarrassment.I refused to open the encyclopedia and kept my mouth shut during classes.I feltlike I was walking on eggshells,constantly worried that I might say somethingfoolish.I was afraid to share my opinions or ask questions.As a result,I becameincreasingly isolated.I didn't participate in any activities that might show myignorance until my teacher talked with me,enlightening me patiently.My spiritslifted,and I felt cheerful once more.I began to share information with my classmates again and became more carefulabout the information.I started to double-check my sources and read articles intheir entirety before sharing any information with others,unwilling to make thesame mistake twice.It was a lesson learned the hard way,but it made me realise theimportance of confirming information before presenting it to others.And while mybologna tree story might have been a bit embarrassing at the time,it ultimatelytaught me an important lesson that has stayed with me throughout my life.部分解析阅读
34.A.busy B.happy C.sorry D,curious 35.A.competing B.arriving C.appearing D.working
21.What is paragraph 1 mainly about? A.The countries producing wine. B.The different wineries in America. C.The history of Lodi Wine Country. D.The information about Lodi Wine Country. 22.How long has Lodi been growing winegrapes? A.Over 170 years. B.About 250 years. C.Nearly 300 years. D.Almost 1,800 years. 23.What helps Lodi make various types of wine? A.Different wine makers. B.Different soils in the area.
11.Why is Marty Verel mentioned in paragraph 1? A.To show how sick Marty Verel is. B.To show the seriousness of COVID-19. C.To show the need for the old to learn to use the comput- er. D.To show it's difficult to book a vaccine appointment on- line. 12.How did Marty get the vaccine appointment eventually? A.He waited 10 hours for his turn. B.He got help from Marla Zwinggi. C.He messaged Facebook for advice. D.His wife Nancy kept clicking online. 13.What helped Zwinggi with vaccine hunting?
B "Gas station"may no longer be an accurate description for a Circle K refueling station in Oslo,Norway,after it became the first in the world to replace all gas pumps with electric car charg ers. The Oslo Circle K is one of the company's 16,000 gas sta- tions around the world,but this location is the only one from a company to completely convert (to electric fueling.The conversion to electric fuel "fast chargers"came at the same time as the United Nations Climate Action Summit was taking place in New York. Christina Bu,secretary general of the Norwegian Electric Car Association,said in a press release that it was extra fun to
and belonging. The mood boost (of talking to strangers may seem brief,but the research on well-being,Epley says,suggests that a happy life is made up of a high frequency of positive events,and even small positive experiences make a difference."Happiness seems a little bit like a leaky tire on a car,"Epley explains."We just sort of have to keep pumping it up a bit to remain it. 28.What conclusion can we draw from the test in paragraph 1? A.Short conversations with strangers could lift moods. B.The customers at Starbucks have a sense of belonging. C.The cashier has a good skill to get along with the custom ers. D.The first half of the participants spent more money than
姓名准考证号绝密★启用前炎德·英才大联考雅礼中学2024届模拟试卷(一)历史命题人:胡军哲张锦审题人:胡军哲注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选用每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试题卷和答题卡一并交回。一、选择题(本题共16小题,每小题3分,共48分。每小题只有一个选项符合题目要求)1.西周时期,女性地位较低;春秋中期,文献中开始经常出现女性贵族参与社会活动的记述;战国晚期,以男性贵族为中心的君权、王权逐渐确立。这可以用来说明A.中央集权制度得到恢复B.母系氏族社会影响深远C.先秦社会的崩溃与重塑D.春秋时期女性地位很高2.据里耶秦简记载,秦朝县下属机构定期制作所在机构集簿,并根据要求上呈县廷。与之相应,县、郡也定期将核心治理信息汇总报送上级官府,以便上级掌握政情及开展管理,并据此对下级进行考课。该做法A.实现了对基层组织的有效治理TB.有利于提升地方官员文化素养C.促进社会群体共同意识的凝聚D,为赏罚官员提供了有力的依据3.东晋士族官宦中的富裕信徒,常给予佛寺常年供养。东晋尚书令何充好佛,在他修营的佛寺里,“供给沙门以百数,糜费巨亿而不吝”,对贫苦的亲友却无所施遗。这一现象反映出东晋时期另日固者#A.社会阶级呈现固化趋势B.传统价值观念遭遇冲击C,寺院经济威胁国家统治D.宗教事务由尚书省负责4,金世宗在位时,施政仁德,政治清明,得到史书与历代名家认可。朱熹称赞“他能尊行尧舜之道,要做大尧舜也由他”。又说:“他岂能变夷狄之风,恐只是天资高,偶和仁政耳。”这反映出A.南宋时民族矛盾的缓和生主月睡B.传统华夷观念根深蒂固C.金统治者照搬汉族政治T围D.理学蕴含唯物辩证思想T合历史试题(雅礼版)第1页(共7页)
材料二以下为关于中华传统美德的文言语句。“德,升也。从彳,虑(d的)声。”“外得於人,内得於己也。”—《说文解字》“君子耻其言而过其行。”“君子欲讷于言而敏于行。”《论语》“身修而后家齐,家齐而后国治,国治而后天下。”一《礼记·大学》(1)根据材料一和材料二,分析中华传统美德的特点和作用。(2分)(2)举出一例中国历史史实,并说明其体现了哪些中华传统美德。(2分)(3)中华传统美德蕴含着丰富的思想道德资源,是中华文化的精髓。作为中学生,你能为传承和弘扬中华传统美德做些什么?(1分)得分评卷人22.(6分)阅读下列材料,回答问题。材料下表是20世纪初我国学堂乐歌的部分内容。歌名部分歌词辽东半岛风云紧,强俄未撤赦兵…日东三岛,顿起雄心,新愁旧恨并…俄败何喜,日胜《何日醒》何欣,吾党何日醒《勉女权》男女权天赋就,岂甘居牛后…责任上肩头,国民女杰期无负《革命纪念》十月十号义旗扬,革命军队起武昌,霹雳一声江汉,汉口汉阳树汉旌《劝用国货歌》人人都道国要爱,爱国就该用国货…人人都道国要救,救国先要抵仇货《文明结婚歌》吾祖国,改良婚礼,社会进文明;莫再说,男尊女卑,同是新国民(1)根据材料,指出近代中国学堂乐歌创作的背景。(3分)(2)根据材料并结合所学知识,分析近代中国学堂乐歌的创作对近代中国的影响。(2分)(3)综上所述,谈谈你对于好的学堂乐歌的理解。(1分)得分评卷人23.(7分)阅读下列材料,回答问题。材料一1955年,为了彻底推进农业机械化,提高粮食产量,经毛泽东主席亲自批示,中央政府决定在“一五”计划期间与苏联展开紧密合作,在洛阳建设中国最大的拖拉机制造厂。为加快工厂的建设和投产进程,全国范围内积极调配人力资源和物资资源,如河南新乡县派出800名经验丰富的工人,免费为第一拖拉机厂提供劳动力。1958年7月20日,新中国第一辆拖拉历史试卷第5页(共6页)
y1+y3…13分同理,直线BE的方程为164x十2y4=4y2y44Ax十1y3】y1y3-4y=…15分y2+y44y十y3y1+y3'y1 y3y1 y3两直线方程联立得,4。x十为=一y为y1+y3y1十y3y1十y34,解得x=一1,y1十y3即直线AD与BE的交点Q在定直线x=一1上.…17分19.(1)獬:f(x)=a-1-lnx.…2分当0
士回允一芳试仿真模拟卷(T8联盟命题学校:武汉三中英语试题(五)命、审题人:谢水静试卷满分:150分胡碧婉陈敏注意事项:考试用时:120分钟1.答卷前,考生务必将自已的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.£19.15.B.£9.18.C.£9.15.答案是C。1.What is Mary going to do next?A.Visit her friend.B.Buy some flowers.C.Go to school.2.How does the man go to school now?A.On foot.B.By bus.C.By bike.3.Who is probably talking to the woman?A.A policeman.B.A coffee shop owner.C.Her husband.4.How much did the man pay for the textbook?A.$10B.$20.C.$30.英语试题(五)第1页共12页
[法痛哭,贾谊《治安策》中有这样的话:“臣窃惟事势,可为痛哭者一,可为流涕者三,可苏长太息者六,”、0矫矜中磁狼线的部分有三处需要新何,请用铅笔将答题卡上相应位置的答案标号涂黑,每一涂对一处给1分,涂黑超过三处不给分。(3分)赤使人君口得四如费生之臣口则知共回有狷个之操日一不见了用☐则枕伤□病祖1下列对材料中加点的词语及相关内容的解说,不正确的一项是(3分)》A“所以自用者实难”中的“自用”是指发挥自己的才能,与成语“刚愎自用”中的“自用”意思不同。B“所就者大”的“就”是完成、达到之意,与《屈原列传》中“同死生,轻去就”的“就”意思不同。C,本文中的“豫”为安乐、快乐之意,与《五代史伶官传序》中“逸豫可以亡身”的“豫”意思相同。D.见,这里是放在动词前,表示对自己怎么样,与《孔雀东南飞并序》中“府吏见丁宁”的“见”意思不同。12.下列对材料有关内容的概述和分析,不正确的一项是(3分)A.在苏轼看来,古代的贤人,都有建立功业的才能,可是有的人最终不能施展自己才能的万分之一,其原因有可能源自他们自己。B.本文列举孔子的事例表明孔子这样的圣贤也渴望得到君主的了解,为此孔子极为殷勤,先后派两名弟子前去表明自己的想法。C.贾谊路过湘水时作赋凭吊屈原,心中满怀忧郁和苦闷,后来时常因感伤而哭泣,以致过早地死去,可以看出他不善于过贫寒的生活。D苻坚从民中发现了王猛,就立即贬黜旧臣,而和他商谈国事。苏轼援引这一事例表明充分发挥人才的作用可以获得显著成效。13.把材料中画横线的句子翻译成现代汉语。(8分)(1)苟非大无道之国,皆欲勉强扶持,庶几一日得行其道。(4分)(2)此其君臣相得之分,岂特父子骨肉手足哉?(4分)14,苏轼认为贾谊得不到汉文帝重用以致郁郁而终的原因有哪些?(3分)(二)古代诗歌阅读(本题共2小题,9分)阅读下面这首清词,完成15~16题。声声慢洪昇沙长草浅,日淡云低,天际惊堕双雕。百队红旗乱吼,白马嘶骄。却想当年霸业,笑钱缪①、终是儿曹。秋江迥,只闲抽铁弩,慢射银涛。似尔少年雄发,正风惊玉勒©,雪冷金刀。夜半读残黄石,虎哭猿号。怕杀秋霜入鬓,杠临风、赋尽牢骚。回头望,幕云、且醉浊醪①。注]①钱每:五代时吴越国王,据传他见湖水冲击,合令弓等手张弓射潮,潮水因此后退,从此大治。②玉勃指马。③黄石:指秦隐士黄石公授予张良的兵书《黄石公三略》,读此书“可为一王者师”。④浊醪:米酒,多在穷困涤倒时饮用。15.下列对这首词的理解与赏析,不正确的一项是(3分)A上片“惊堕双雕”巧妙地描萃了观射之人目瞪口呆的惊叹之态。高三语文第6页(共8页)JL05C-24

语文答案)
地理答案)
1数学答案)
3英语答案)

![[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考数学答案](http://picture.hengshuims.com/weibo.png?text=[炎德英才]名校联考联合体2024届高三第四次联考数学答案)
1历史试题)
雅礼中学2024届模拟试卷(一)1历史试题)
雅礼中学2024届模拟试卷(一)1数学试题)
雅礼中学2024届模拟试卷(一)1英语试题)
长郡中学2024届考前模拟卷一试题(语文))