⑦有时喝多酒,他还和李满田磨叽。他拉着李满田的手—眼前李满田已经是三头六臂了一然后一遍遍阳遁走以来,势蹙气沮,必不敢自来。陛下新即位,山陵有日,人心易摇,不宜轻动,宜命将御之。”帝地说:满田,你咋才来呀?阵地都丢了。曰:“崇幸我大丧,轻朕年少新立,有吞天下之心,此必自来,朕不可不往。”壬辰,帝过泽州,宿于州东北。⑧张守望就抱着李满田哀哀地哭,像一个被遗弃的孩子。北汉主不知帝至,过潞州不攻,引兵而南,是夕,军于高之南。癸已,前锋与北汉兵遇,击之,北汉兵却。(有删改)帝虑其遁去,趣诸军亟进。北汉主以中军陈于巴公原,张元徽军其东,杨充军其西,众颜严整。时河阳节度使6.下列对本文相关内容的理解,正确的一项是(3分)刘词将后军未至,众心危惧,而帝志气益锐,介马自临阵督战。杨究策马前望周军,退谓北汉主日:“勃敌A.李满田梦见张守望把阵地失守的责任归咎于他,使他心生愧疚并难以入眠,只能找来两位老战友一吐心也,未可轻进!”北汉主奋髯,曰:“时不可失,请公勿言,试观我战,”兖默然不悦。麾东军先进,张元徽将中的委屈。千骑击周右军。合战未儿,右军溃,步兵千余人解甲呼万岁,降于北汉。帝见军势危,自引亲兵犯矢石督战B.炊事员、卫生员这样的战士都走上了阵地,足见战争的惨烈,更表明志愿军战士前仆后继、不怕牺牲的太祖皇帝②时为宿卫将,谓同列曰:“主危如此,吾属何得不致死!”太祖皇帝身先士卒,驰犯其锋,士卒死革命精神。战,无不一当百,北汉兵披靡。北汉主知帝自临阵,褒赏张元徽,趣使乘胜进兵。元微前略阵,马倒,为周兵C.张守望之前就知道李满田是预备营长,所以他满心希望李满田派兵支援,这个信念支撑着他坚守阵地长所杀,北汉兵大败。达十三天。(节选自《资治通鉴·后周纪二》,有刷改)D.写整个军队从最初的几万人到最后仅存的稀稀拉拉的队伍,主要是为了展现汉江阵地的重要和敌我力量【注】①指后周太祖郭成。②指宋太祖赵匡胤。的悬殊。10.下列对文中画波浪线部分的断句,正确的一项是(3分)7.下列对本文艺术特色的分析鉴赏,不正确的一项是(3分)A.张元徽与令均战/阳不胜/而北令均逐之/伏发/杀令均/俘斩士卒千余人A.“阵地就如同一台绞肉机,张着血盆大口”,作者连用比喻和比拟的手法,将血淋淋的战场生动形象地展B.张元徽与令均战/阳不胜而北/令均逐之伏发/杀令均俘/斩士卒千余人现了出来。C.张元徽与令均战/阳不胜而北/令均逐之/伏发/杀令均/俘斩士卒千余人B.用语从“求援”到“恳求增援”到“求救”,暗示了张守望的一营伤亡惨重,也写出了他从焦急到无助D.张元徽与令均战/阳不胜/而北令均逐之伏发/杀令均/俘斩士卒千余人的心理变化。11.下列对文中加点词语的相关内容的解说,不正确的一项是(3分)C.“机枪口打红了,冒着缕缕青烟”,颜色词的运用非常传神,一红一青给暗无天日的战场增添了一丝悲情A.晏驾,车驾晚出,古时帝王死亡的讳称。类似用法还有“驾崩”“山陵崩”等。的色彩。B.如,意为“到,往”。与《赤壁赋》中“纵一苇之所如”的“如”意思相同。D.小说由梦境到现实再到回忆,通过李满田的思绪展现了志愿军在汉江保卫战中的壮烈与英勇,也加快了C王辰,干支之一,可纪年月日。如纪年,则之前一年是辛未,后一年是癸巳。,叙述节奏。D.未儿,泛指时间短暂。表示时间短暂的副词还有“俄而”“斯须”“无何”等。12.下列对原文有关内容的概述,不正确的一项是(3分)8.小说第⑦段关于阵地的描写在情节发展中有重要作用,请结合作品简要分析。(4分)A.在与北汉军队的正面交锋中,北周大军被张元徽所败。主将李筠逃归上党,据城自守B.世宗认为刘崇会趁后周太祖去世,年轻的新主登基未久的大好时机亲自率军进攻后周。C.面对军容整饬的北汉大军,周世宗毫不畏惧,反而意志愈发坚决,骑马亲临阵前督战。9.流行歌曲《孤勇者》中用“致那黑夜中的鸣咽与怒吼/谁说站在光里的才算英雄”来描述“孤勇者”,小说D.在世宗冒死奋战精神的感召下,赵匡胤亦身先士卒,快马冲向北汉前锋,大溃北汉军。中的张守望就是这样的孤勇者。请依据小说人物细节描写,简析张守望“孤勇者”的形象特点。(6分)13.把文中画横线的句子翻译成现代汉语。(8分)(1)帝虑其遁去,趣诸军亟进。二、古代诗文阅读(35分)(一)文言文阅读(本题共5小题,20分)(2)帝见军势危,自引亲兵犯矢石督战。阅读下面的文言文,完成10~14题。北汉主闻太祖”晏驾,甚喜,谋大举入寇,遣使请兵于契丹。二月,契丹遣其武定节度使杨兖将万余骑如晋阳。北汉主自将兵三万,以武宁节度使张元徽为前锋都指挥使与契丹自团柏南趣潞州。北汉兵屯梁侯驿,昭14.面对北汉军队的人侵,意欲亲征的周世宗为何被群臣阻止?请简述其原因。(3分)义节度使李筠遣其将穆令均将步骑二千递战,筠自将大军壁于太驿。张元徽与令均战阳不胜而北令均逐之伏发杀令均俘新七卒千余人筠遁归上党,婴城自守。世宗闻北汉主入寇,欲自将兵御之,群臣皆日:“刘崇自语文·第5页(共8页)语文·第6页(共8页)
两船头均C:个B8888888880888888A、B两小球不带电(不考虑小球间的静电感应),不可伸长的绝缘细线将三个小球连接起来悬挂在O点,三个小球均处于竖直向上的匀强电场中,电场强度大小为E,以下说法正确的是(3m个静止时,A,B两小球间细线的拉力为5mg十名EDTmmmB静止时,A、B两小球间细线的拉力为5mg一qE润断O点与A小球间细线的瞬间,B,C两小球间细线的拉力为号9EA◆9E+%V时正D.剪断0点与A小球间细线的瞬间,A,B两小球间细线的拉力为名9E3mAC●3m雪中心96mgtE-La作“雪如9.由20个国家持续25年、投入数万名科学家倾力合作的詹姆斯·韦伯太空望远镜被成功发射,被Vn。图乙送入日一地拉格朗日L2点;如图所示的L1L2、L、L4、L为法籍意大利数学家拉格朗日指出的重力加太阳和地球所在同一面上的5个拉格朗日点。韦伯太空望远镜位于这个点上,在太阳与地球共同引力作用下,可以几乎不消耗燃料而保持与地球同步绕太阳做圆周运动:是下列说法正确的0心韦伯太空望远镜绕太阳运动线速度比地球绕太阳运动的线速度大=WrB韦伯太空望远镜绕太阳运动的向心加速度等于地球绕太阳运动的地球向心加速度水Y太阳C.韦伯太空望远镜在L2点处于衡状态D同一飞行器稳定在L处所受太阳和地球引力的合力比稳定在L,处大10.如图所示,质量分别为m和2m的两个小球a和b,中间用长为L的轻质杆相连,在杆的中点0处有一光滑固定转动轴,把杆至于水位置后释放,在b球顺时针摆动到最低位置的过程中(A.b球的重力势能减少,动能增加,b球机械能守回0B/a球、b球和地球组成的系统机械能守恒线,为9球在最低点中包转箱对打的作用)为5的“天r别,fb号mWmx3-WD若使6球在通过最高点时的速度为√2g,则此时中间转轴不受杆的作用力11.如图所示,在一水向有勾速运动的足够长传送带的左端A点,每隔相同的时间2s,轻放上个相同的工件。已知工件与传送带间的动摩擦因数为μ=0.2,工件质量为m=1kg。传送带的速度大小为2m/s,已知重力加速度为g=10m/s2,下列说法正确的是(直小球A.在传送带上运行的工件之间的最长距离为4mx2×:12B.在传送带上运行的工件之间的最短距离为Lm2mL=y丁:4mC偌传送带以更大的速度传送,匀速后的工件之间的距离不变 全围1®0所名接单元测试示范老教学札记解析:由图像知,两条曲线间任意点均存在水的离子积,A项正确;XZ线的斜率是1,存在c(H+)=c(()H),在XZ线的上方有c(H) 开远市第一中学校2023年秋季学期高三年级开学考试地理考生注意:1.本试卷分第I卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分,满分100分,考试时间90分钟。2.考生作答时,请将答案填涂在答题卡上。第I卷每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;第Ⅱ卷请用直径0.5毫米的黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试卷、草稿纸上作答无效。第I卷(选择题共50分)一、选择题:本大题共25小题,每题2分,共50分。在每小题给出的四个选项中,只有一项是符合题目要求的。古宗祠建筑作为我国传统建筑中的典型类型,在选址、适应当地风环境等方面体现了中国传统文化及因地制宜的地理哲学思想。我国浙江西部古宗祠分布较多,与北方宗祠坐北朝南不同,该地古宗祠并不全是坐北朝南,下图示意该地某村落宗祠位置。该宗祠充分利用微环境,提升了宗祠的舒适度。据此完成下面小题。N①村池宗祠塘落1.该地宗祠并不全是坐北朝南可能是因为()①地貌复杂②降水较多③纬度较低④族人偏好A.①②B.①③C.②④D.③④2.为利用微环境来降低宗祠夏季内部闷热状况,该宗祠正门最合适的朝向是()A.东B.南C.西D.北3.仅从减轻冬季风对宗祠影响角度考虑、宗祠周边建筑()A.西北侧密度小、高度低B.西南侧密度大、高度高C.东南侧密度小、高度低D.东北侧密度大、高度高 学生用书名师导学·选择性考试第一轮总复·历史2.原因:在向垄断资本主义的过渡中,资(3)世界联系:随着资本主义世界殖民体本主义各国越来越要求独占更大的商品市场、系的形成,世界上几乎所有国民和地区都被卷原料产地和投资场所。当中,世界越来越紧密地连为3.影响一体(1)资本主义阶段:主要资本主义国家发(4)世界格局:少数资本主义国家奴役和展到阶段控制世界上绝大部分土地和人口。(2)国际关系:主要资本主义国家之间孕(5)斗争高涨:殖民统治和掠夺使被压迫育着新的更大的冲突。人民的反抗斗争不断高涨。关键能力。。。·核心素养知识迁移青[素养1一时空观念][素养2一史料实证]1.近代西方资本主义国家殖民扩张的三个探究1郑和下西洋和新航路开辟的阶段比较19世纪的殖民19世纪末20世纪初阶段史料一郑和船队每到一处,都向当地国王、早期殖民扩张扩张的殖民扩张酋长“宣读明朝皇帝诏书,赠送珍贵的礼品”,新航路开辟;工亚革命的推第二次工业革命的背景资本主义工场动,商品输出的推动,资本输出的交换货物。许多国家在郑和访问后,都与明朝手工业的发展需要需要建立起邦交和贸易往来,“部分国家的使团甚西班牙、葡萄主要英国、俄国、法英国、法国、美国、德至搭乘郑和船只来‘朝贡’”,其中苏禄(今菲律牙、荷兰、英国家国、美国等国、俄国、日本等国、法国宾苏禄群岛地区)国“王亲自来朝见明朝皇帝大多数只占领不幸病逝并葬在中国”。扩展进行全球殖民沿海地区,未全世界范围地区扩张,深人内地摘编自刘炜主编《中华文明传真9》深入内地武力扩张,资本输史料二哥伦布在《航海日记》中写道:陛下应公开的殖民舰炮政策,强签方式出,划分势力范围该下决心让“他们成为基督徒”,我相信只要开掠夺不等条约瓜分世界始做,就能够在很短的时间内为西班牙赢得大掠夺金银,贩在殖民地进行进行资本输出、商品活动卖黑奴,垄断商品倾销、掠夺批皈依者、“广大的领土和巨大的财富”,毫无倾销商路,欺诈贸易原料疑问,在这片新大陆上蕴藏着“大量黄金…推动了欧美工还有宝石、名贵的珍珠、取之不尽的香料”。推动了欧洲资将世界瓜分完毕,资业资本主义的本原始积累及本主义世界殖民体摘编自《哥伦布航行日记》发展,客观上促结果资本主义的发系最终形成。促使进了亚非拉国[思考]展,给亚非拉亚非拉地区民族解家走上近代化根据史料一、二并结合所学知识,比较郑和与带来了灾难放运动高涨道路哥伦布在航行目的和行事方式上的差别。2.新航路的开辟[解读]世界由分散走向整体(1)史料一的主旨是郑和下西洋,由“宣读明朝迪亚士哥伦布达·伽马麦哲伦船队皇帝诏书,赠送珍贵的礼品”可知,郑和下西洋绕过非(抵达美洲)(到达印度)开始环洲最南端)球航行的目的是宣扬国威;由“部分国家的使团甚至搭乘郑和船只‘朝贡’”可知,明朝有“天朝上1487年1492年1498年1519年国”的思想观念;由“亲自来朝见明朝皇帝不幸120 ,m仙矩形边框限定区域的答案无效请在各题目的答题区域内作答,超出具色矩形边框限定区城的答案无效观点:中国古代城市和近代城市的文化元素不同。(2分)L/LD.Fortunately,there are tools available to help you.E.The percentage continues to decreasenhd.F.Biting your nails isa commo retio streand boredom.第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)C.That'swhy itmpstronndhealthy.阅读下面短文,在空白处填人1个适当的单词或括号内单词的正确形式。第三部分语言知识运用(共两节,满分45分)For anyone wanting to make more sustainable clothing choices,an app called Good On You第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)should be 61 next thing you install on your phone.It is a highly useful tool for making ajudgement about a62(brand)level of commitment to environmental and ethical(合乎道德的)阅读下面短文,从短文后各题所给的A,B.C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选顶。standards,as well as animal welfare.It makes it easy63 (decide)what to buy,without having toDoing the thing youandthyodoeevencoe of hourwekcmkput in hours of one's own research.everything else more pleasant But inme ireumsaneea lead to41yout not haveGood On You 64 (create)in 2015 by a group of Australian sustainable fashionimagined 42campaigners,business owners,and tech developers.It 65 (grow)significantly over the past fiveJohn Wood made a fortune as a marketing exeutive for Microsoft.During a trip to theyears and now provides data on more than 3,000 brands.Himalayas,though,he 43 aschool in a 44 village.The school taught four hundred and fiftyIt works by ranking fashion brands on a scale (from I (avoid)to5 (great),using 66students,but had only twenty 45-and not one of these was a children's book.When Wood(easy)available data that's gathered 67 company websites and credible third-party reports.Itasked the school's headmaster how the school 46 day after day with such 47 of books,thedoes not use information 68 isn't public,even if a company provides it directly to Good OnYouheadmaster asked for his 48.Wood began collecting books and raising money for this 49Buying sustainable clothing is 69 (important)than ever,especially as we learn more aboutand others,doing the work on nights and weekends while dealing with a(n)50 day job.the negative impact of the fashion industry on the planet.But knowing how and where to start withFinally,he 51 Microsoft for his 52 calling-Room to Read,a nonprofit organization70 (buy)more ethically can be extremely difficult.Good On You can simplify that process.with the goal of 53 knowledge in poor countries.Several of his Microsoft colleagues 54第四部分写作(共两节,满分35分)he'd lost his mind."It was 55 to many of them,"he said in an interview."When they 56 I第一节短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)was leaving to do things like 57 books on the backs of donkeys,they thought I was 58假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10"Room to Read has been transformational not only for Wood,but for thousands and thousands of处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、副除或修改others.The nonprofit organization has created more than five thousand school 59 in six增加:在缺词处加一个漏字符号(入),并在其下面写出该加的词countries with plans to extend that 60 to many more countries.删除:把多余的词用斜线(八)划掉41.A.suggestionsB.remarksC.chancesD.transformations修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。42.A.perfectB.necessaryC.possibleD.certain注意:1.每处错误及其修改均仅限一词:43.A.researched onB.built upC.came uponD.picked out2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分44.A.poorB.desertedC.centralD.popularYesterday,while stand in line at a drugstore,I noticed a little boys who was about the same age45.A.coursesB.booksC.teachersD.classroomsas my brother.He seems to be hesitating between joining in the line behind me or the line next to46.A.showed upB.won outC.got byD.gave upme.He looked worrying and was wondering what line would be faster.I asked him what wasB.supplyC.loveD.lack47.A.depthwrong but he told me his mom was ill and that he came buy some medicine for her.I said I could48.A.aidB.adviceC.commentD.requestbuy the medicine for him,but he refused.I asked him to stand in the front of me,but he refused49.A.companyB.schoolC.tripD.villageagain.Then I insisted and he final accepted.He thanked us and I was also glad that I was able to doD.admirable50.A.inadequateB.demandingC.rewardingsomething for him51.A.changedB.supportedC.visitedD.left第二节书面表达(满分25分)52.A.urgentB.generalC.similarD.true假定你是李华,你校将举办中华诗歌朗诵比赛(Chinese Poetry Recitation Contest)。请给在你C.demonstratingD.testing校做交换生的英国朋友Jim写一封邮件,邀请他参加。内容包括:53.A.spreadingB.applyingC.claimedD.remembered1.邀请他参加的原因;54.A.heardB.thoughtC.unimaginableD.undeniableB.undesirable2.比赛的时间、地点及内容55.A.unforgettableC.admittedD.predictedB.recalled注意:1.词数100左右;56.A.discoveredC.sellingD.collecting2.可以适当增加细节,以使行文连贯。57.A.deliveringB.readingD.crazy58.A.hopefulB.braveC.unluckyC.librariesD.offices59.A.committeesB.laboratoriesD.limit60.A.beliefB.reachC.example广西国品文化一桂柳金卷·英语第二卷·第七页(共8页)广西国品文化一桂柳金卷·英语第二卷·第八页(共8页) 1oo protective of me.So I was thrilled when I booked myself onto a trip to the Gold Coast with people who0kenaadcopytmeapomonGmi他yhawonderful family and heaps of experiences.Life is precious-you onthat24.What do we know about the writer'childhood?A.She always tripped because she was clumsy.B.The reading glasses given to her worked well.C.She got a severe hearing impairentat the.D.Nobody realized heripryeas25.What docs the underlined wordoin paragraph 3 mean?A.Weakness.B.Favorite.C.Strength.26.Which of folwingsmisright according tothepassag?D.Business.A.I need sight to experience wonderful life better.B.I didn't miss out the beauty of life despite my poor sight.C.My family hardly go on a holiday som excited tothe Gold Coast.D.My grand kids have been used to putting things in place to keep the room tidy.27.What does the writer want to tell us?A.We need to go to travel frequenily.B.We should care ahout the blind people.C.Her families were too protective of her.D.Everyone can see the beauty of life with a positive attitude.CThe Food and Drug Administration.citing an epidemic of diet-related illnesses,released newguidelines Wednesday aimed at reducing the amount of salt that Americans consume at restaurants,schoolcafeterias and food trucks,or when they are eating packaged and prepared foods at home.The recommendations,issued after years of delay,seek to reduce the average daily sodium intake by12%over the next 2 1/2 years by encouraging food manufacturers,restaurants and food service companiesto scale back their use of salt.That goal translates into 3,000 milligrams of salt-slightly more than I teaspoon-compared tothe 3,400 milligrams that Americans typically consume in a day.America's love affair with salty foodshas been linked to alarmingly high rates of high blood pressurc.a leading risk factor for heart attacks,strokes and kidney failure.Much of the excess sodium that Americans consume,about 70%,comes from processed and packagedfood and meals served at restaurants,according to researchers.The guidance will apply to 163 categoriesand pack fd pvidiffeor.sy,yebread.nand babyfood.Nuritipublichearrdthe PDAfor takingtherofytheelp hn the publieheagfovprsureonfodconaniesorotacetheirralianceomsalhasacheaplavorhosier.But many said that vountary meare were unlikely tomve thvery much.Somexperhvecmoryhey tht the ndrngnature makes such measures unlikely at the federal evel.高三英语第4页(共8页) 第二节(共10小题:每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填人1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Growing up boating around the southwest coast of Ireland,20-year-old Fionn Ferreira sawthe disastrous effects of ocean pollution first-hand.Shocked by the amount of plastic litteringthe shores,he began learning more about the 56(estimate)300 million tonnes of plasticwaste humans produce every year.The most 57(danger)form of plastic,Ferreiradiscovered,is the kind you can't see-microplastics,tiny58(piece)that can end up insidefish and our bodies.We swallow five grams of microplastics every week from59 food thatwe eat.After 60(notice)that oil-spill remainder on the beach attracted plastic particles,Ferreira set out to design a device that used a type of magnetic liquid61 (remove)microplastics from drinking water.In 2019,his model,62 removed 87 percent ofmicroplastics from a water sample,63(win)him the grand prize at the GoogleScience Fair.Ferreira is now working with an Ohio-based company to fine-tune his invention for use inhomes and64(potential)in wastewater-treatment plants too."I love the process 65inventing and doing things for the planet,"he says,"and there are many more ideas in the pipeline."第四部分写作(共两节,满分40分)】第一节(满分15分)假定你是某校英文报记者,你们学校举办了一场以中国文化为主题的年度绘画比赛。请你以此写一篇英文报道。内容包括:1.比赛目的;2.比赛情况;3.活动反响。注意:1.词数80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。省级联测考试|英语(二)·质检卷I第9页(共10页) 2022~2023学年度第二学期高二年级3月份月考英语考生注意:1.本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分,考试时间120分钟。2.答题前,考生务必用直径0.5毫米黑色墨水签字笔将密封线内项目填写清楚。3.考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。4.本卷命题范围:人教版选择性必修第三册Units1~3。第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What does the woman suggest the man buy for his father?A.A wallet.B.A tie.C.A pen.2.Where does the conversation probably take place?A.In a shop.B.In a bank.C.At an airport.3.How much did breakfast use to cost?A.$2.B.$2.50.C.$3.4.Why does the man want to go to Los Angeles?A.To study.B.To go on a trip.C.To find a job.5.What does the man think of doing the survey?A.Easy.B.Unnecessary.C.Time-consuming.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.What kind of room does the man want?A.A single room.B.A standard room.C.A double room.7.What is the probable relationship between the speakers?A.Mother and son.B.Husband and wife.C.Receptionist and guest.听第7段材料,回答第8至10题。8.What is the woman doing?A.Doing some shopping.B.Recommending a product.C.Checking the weather.9.What does the woman say about the smart speaker?A.It is unpopular.B.It is inconvenient.C.It is not always listening.【高二年级3月份月考·英语第1页(共8页)】232470Z 33,A考查名词。在这次语言学中最大的收获就是这个目标不仅可以达到,整个过程也令人愉快。34.D考查动词。加深了作者对中国的了解。35.B于考查动词。现在我唯一的遗憾是,我没有早一点开始学中文。第二节主题语境:人与自然一一黑颈鹤【语篇导读】这是一篇说明文。介绍在云南昭通大山包自然保护区的黑颈鹤。36.protection考查名词。“first--class state protection species(国家一级保护物种)”,故填protection。37.have been monitored考查时态和语态。文中出现“since the Yunnan DashanbaoNational Nature Reserve was established in1990”并且与主语是被动关系。故填havebeen monitored。38.highest考查形容词最高级。“the highest number(最高的数量)”,故填highest。39.The考查冠词。“the total number of”,故填The。40.located考查非谓语。41.and考查并列连词。42,to implement考查非谓语,表目的。故填to implement。43.as考查介词。固定搭配“such as”,故填as。44.which考查非限制性定语从句。故填which。45.other考查代词。“the numbers of other migratory birds(其他候鸟的数量)”,故填other。英语参考答案·第7页(共7页)】 (上楼A2、A3中值)W:What will yoabout tomorrow?M:I'll talkMarshall Islandswhich isseventh smalleaybctwcenHaaiadAstnlianelish is theirond languagesheallM:Yes.It doest cover much land,but itongconsists of aislands.Thatit a great tourisSDOLW:Wow,youlot about this双语:country.Tha80mabout it.I'll kecan't get up early forel Mbe angry.Text 10W:Good moming.everyone.I'd like to tell00bout myfavorite magazine,AdeeBoxazine feels like a book.It'smmainly aimeat children agedlove to read,butlike to cnjoy It with theirnts or olderbrothers or sisters.Unlikmadeup of ammagazines,the magganplenty ofgbout glovwhich keep childreWhen I was younger,I lovecthe games.And nowI love the activitiesmost.The magazine endsith a fantasticouldomic strip,adding more variety to typicalt be本children's stores.The magazincanlibraries or offline bookstorehIf you're interested in this magazine,youanyorder it on its official website.Thankfeaspeyou.33期A版测试题参考答案me)1-5 CBAB6-10 CABBA16-20 BACACwhme11-15 CCABA21-25 DBDCA26-30 DAACBA3135 BBACD36-40 ACGEDtoAL45 ADBCA46-50 CBBAmily51-55 BCBCAW56-65 (One possible version)an56 for57.an58.shorter59.whoseav60.to stop61.dependingspe62.their63.left64 greatly65.possibility写作(Oncpossible version)tball第一1Dear Eric.aintHow are you doing?Iam writing to inviteto listen to a lecture on significanmeinventions in ancient China.The lecture is scheduled to take placeonheadthe afteroon of April 2 in the City Historased,um.Mr Wu,a fmous history professorwill deliver it.Hewill introduce some sigearlyespeciallyhe stories behind them.Participants will alskeptbe shown vivid photos and videos of theinventions.If it's convenient for you,howcipalabout going to the lecture with me?d theLooking forward to your reply.YoursLi Huaor his第二节wayParagraph 1:Moments laer,a worker ge Li=a tenty-kept"It's your lucky day!"he said to Liz Lizsiblefelt highly excited."Thanks,but where isthe lady?I want to thank her.She hasotherbrightened up my day,"said Liz.The workerpointed to a womawho was just leavingthe store.Susan asked Liz to wait and ran tocatch up with the lady.The lady stopped andSusan expressed her thankfulness sincerelyThen she asked the lady where she'd foundthe moneyParagraph 2:"Well,actually I didn't find the note.Ie aay my twenty-dollar note,"the ladysaid.That shocked Susan."I just wanted toyourcheer up an upset little girl,"she added andrushed away before Susan could get hename and number,or give her the moneyback.When Susa told the truth to Liz,she wasgreatly moved instead of feeling disappointed.Though it was unexpected,the kind-hearted中缝)lady still changed her bad day dayEncouraged by the experience,Liz decided26.comto always remain positive no matter what710018 e diamoneonor limiting the number of visitors each yeaph 22d in Khan'ouThe chemical vapor deposition propordeposition and ot hr But ashemed only byB.OiananderainyA.Bumtmajor source of soot in Antarctica?B.Tourist vehicleD.The grown diamonds are shipped to Surat,India,wherFossil fuels underneath Antarcticaback to New York Cry diamondsay about soot?8.What does the underlined word "offset"in paragraph 2 mean?B.It causes AntarA.Follow up.Balance outC.IncreaseD.Assess.9.Da large volume of sunlight.like a big miror on Earth.A.Help doKhan-do-in-the future?B.Use research regulationsandfor her daily transportationDiferenees e0,3ch、about AntarCtica.10.isils lo Antarctica.B.Principles of direct air capture.D.Why CO,can change into diamonds.The Mid-Autuestival is'an-important-festival-in-ChineOn this night,the moon is at itsWhat can we infer aboutiends and family usually gather togetherA.They are environmentally sustainable.B.They are popular in New York City.C.They are purer than common diamondsngood rice harvest.This was the timemostly available and the weather was pleasant.Nowadays,there are different prebraton)during the festival and there are performancechildren enjoy.One feature of this festival is theSoot (pollution is speeding up climate-driven melting in Antarctica,a new studysuggests,raising questions about how to protect the delicate continent from the increasing number ofhumans who want to visit.red beans lotus"It really makes us question,is our presence really needed?"says Alia Khan,one of the authorMoon cakesof the new study."We have quite a large black carbon footprint in Antarctica,which is enhancingtraditional flavorsaveghgohen lotus seeds,beans or salted egg yolks don't suit yousnow and ice melt."large AsianBlack carbon is the leftover thing from bumning plants or fossil fuels.Soot in Antarctica comepopulation.New flavors come out every year,so check out what'sin store this year!primarily from waste gases of cruise ships,vehicles,airplanes and electrical generators,althoughsome pollution travels on the wind from other parts of the globe.The dark particles (coat whitesnow and absorb heat from the sun the way a black T-shirt does on a warm day.The blanket of dark短文改错bits speeds up melting that was already happening more quickly because of global warming.Whensnow and ice are uncovered,they reflect an enormous amount of sunlight before it can turn into heateducational.I had experienced lots of succesand failures in me realize"These are the mirrors on our planet,"says Sonia Nagorski,a scientist at the University ofAlaska Southeast."When those mirrors are covered in a film of dark bits,they are less reflective.failure is a normal part of life that leadThat means more heat is trapped on Earth,speeding up melting and contributing to global warming.go to see how is going on in the poch things grow makes me feel at peace.He also reminds meAs a scientist who personally visits Antarctica every year,Khan says she is troubled by her ownresearch results.On the one hand,she goes to Antarctica to collect crucial data about how quicklythat lifethe snow and ice there are disappearing."But then when we come to conclusions like this it reallydoes make us think twice about how frequently we need to visit the continent,"she says,"and whatare tending to my plants,killing two birds with one stonekind of regulations should be placed on tourism as well."That could mean requiring that cruise ships They were not wearing business clothes,but the man was carrying a suitcase.Every fewseconds,the woman looked around.I wondered if someone was following them.Perhaps theywere running away and you know this reminded me of a story in the newspaper that day:abank clerk stole one million pounds a week before and disappeared with his wife.There was apicture of them in the paper.The couple really looked like the thieves.Maybe I should stopthem.Just then,I saw them say goodbye to each other,and the woman walked away.Well,sometimes I make mistakes like that.But I find things like that are very useful for my writing.停顿00'02”重复停顿00'20”哔第二节到此结束。现在,你有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。停顿02'00”哔一听力部分到此结束。试题答案听力:1~5 BBCAC 6~10 CCABB 11~15 ABABB 16~20 CCAAC阅读:21~23 CBDA篇:本文是应用文,主要介绍了PRESTO卡在各个方面可以享受的折扣。21.C【解析】推理判断题。根据第一段最后一句可知,本篇文章选自网站。22.B【解析】细节理解题。根据第四段可知,人们可以欣赏成千上万个艺术作品。23.D【解析】细节理解题。根据最后一段最后一句可知,Royal Botanical Gardens的折扣力度最小。24~27 BCAAB篇:本文是一篇记叙文,讲述了Edward和他的团队保护海洋生物的故事。24.B【解析】细节理解题。根据第一段可知,Edward在2007年辞掉了以前的工作。他决定不再花更多的时间记录死亡,而是努力保护海洋生物。25.C【解析】细节理解题。根据第二段可知,Palau是海洋可持续性发展的一个典范。26.A【解析】主旨大意题。根据第三段第一句(段落主题句)可知,该段主要介绍了Edward的海洋保护项目。27.A【解析】推理判断题。根据最后一段最后一句可知,Edward认为大量鱼群肯定会在太洋有史以来最清澈的水域中游动,故他对海洋保护的未来是持乐观态度的。28~31 ACDBC篇:本文是说明文。在三月,很多英国人会戴着水仙花,以此来表示他们支持一个慈善机构。【高二英语·参考答案第6页(共11页)】·23-391B· 2023届高三桂柳鸿图信息冲刺金卷(6)英语参考答案第一部分1-5 CBBCB 6--10 CBCBA 11-15 CAABA 16-20CCAAB听力录音稿Text 1W:Where are you rushing off to?M:I've got to attend a meeting at 9:30.W:You've got enough time.Why the hurry?M:The meeting hall is on the other side of the city,and the traffic is heavy at this time of day.Text 2W:Kris,did you hear that Gemma Hudson is leaving?M:Really?Where did you hear that?W:She told me.She's leaving next month.M:I have to say I'm not surprised.I didn't think she was very happy working here.Text 3W:Are you going to leave?It's already 7:30.The train is coming in one hour.M:No,I am going to wait for another 20 minutes.I think Jennie will come and see me off.Text 4M:Are you free this afternoon,Mary?If you have spare time.will you join us in playingvolleyball?Lily has got a bad cold so she couldn't play.W:I'd like to.Anyway my basketball lesson was cancelled.and as long as I can go swimming at7 p.m.That's OK.Text 5W:What are you wearing?You seemed to be half asleep wheh you dressed yourself.The shirtdoesn't match the jacket well.M:Ha-ha,I know,but they're the only clean clothes I have.I'll change when my other clothescome out of the washing machine.Text 6W:Good morning,sir.What can I do for you?M:Hi,madam.I want to rent a car.How much does it cost to rent an economy car?A friend ofmine from Canada will come to visit me on his way to France.W:20 a day or $30 a week.M:Ah,look!How beautiful that red car is!Is it an economy car?W:Yeah,it was made in Germany.It is very comfortable。M:Ok.Could I take it for next week?W:Certainly.Do you have your driver's license?You have to fill in this form.M:()f course.Here you are.Text 7-1- 28C细节速西.根路度中的apa加llderedbinuprinted rrhitrhrbyW一一Churchill went ou of prn“可知:不的书是绿敏丘吉尔的书绝版的原因之拉法心29.D推理判断题.根据第三段中的But the war did nomebook名from doing well.A2byddof,form,.”可知,作者提到Mein Kampf是为了证明战争并不能阻止一些书成为畅销书籍。故选D.30.C推理判断意。根据第四段及第五段内容可知,畅销书暗如上KR山g的新小近是个有1024页的“庞然大物”,但其他的非畅销书籍必须从里到外(纸张,排版印刷等)做出改变。故选C。3.引D推理判断题。根据最后一段Pick pbkbopdf的aome:publisher oayfind yourucmid,bethekofise可推知印嗣的质量可以揭示书籍出版的时间。故选D。始,单记【语篇导读主题语境:人与自然。本文是一篇说明文。文章主要讲述了电动汽车皆代燃油汽车并非是减少尾气排放、缓解空气污染的最佳选择,并且实施的过程存在诸多困难。32.A词文猜测题,根据上文“Wearearef thedamgngpoioth'bydrivnetiveic,”以及下文“reatinghamfulgesuchtgx”可知此处应该是世界上许多城市都有交通堵塞问题。be struck in陷人(问题中)。故选A。33.D细节理解题。根据第二段中的“Thedoobrbng山eia ong和T积秀way off.Currently,battery life is an issue-a fully charged battery won't take you as far as afull tank of petrol..There are also limited numbers of charging points to plug an EV into.”可知,蕾T一个充满电的电池的续航能力远不及一箱汽油提供的续航能力。故选D。落A34.A细节理解题。根据第四段中的“But some countries offer inspirations,such as cutting pricesby reducing import taxes,and not charging for road tax and parking.Some also provide exclusivelanes for electric cars to be driven on,overtaking traditional cars which might stick in jams."知,耍消公路税和停车费是措施之一。故选A。学,兰京际最琳,8葡35.B推理判断题。根据最后一段第-句“But Colin Herron warns that‘electric motoring'doesn'tmean a zero-carbon future.”,以及最后-句“Maybe it's time to think about making fewerjourneys or use public transport,.”可知科林·赫伦警示电动机动车并不意味着零排放,或许少出行或者使用公共交通才是更好的办法。故选B。第二节(共5小题:每小题2分,满分10分)夏,营夏篱静山然整,益兴随大自来留【语篇导读】主题语境:人与社会。本文是一篇说明文。文章通过对比介绍汽车手动控制与触屏控制系统的优点和缺点,提出了使用触屏控制系统汽车的建议。36.C段中题。根据上文“For some reasons,many car makers have been shifted from physicalcontrols to touch screens..(因为某些原因,许多汽车制造商已经选择触屏控制系统)”以及下文"Instead of lots of physical buttons,you have a single touch screen.You can use it to movebetween the different controls..(你只有一个触摸屏幕代替许多的手动按钮。你可以用它操控不同的操纵装置。)”可知C项“新型车通常是全触屏控制的。”符合文义,承上启下。故选C。37.B段中题。根据上文“The touch screen is a single system for many controls in your car..Sosimple?Actually,not simple at all”可知下文应介绍全触屏操控汽车在操作上的缺点,B项“触屏远比按钮复杂得多”符合文义,承上启下。故选B。 21:015G▣英语506B答案.pdf题。每段对话仪读一通:停顿00'02”【高二英语·参考答案第1页(共6页)】·23-506B·例如:现在你有5秒钟的时间看试卷上的例题。停顿00'05"你将听到以下内容M:Excuse me.Can you tell me how much the shirt is?W:Yes,it's nine fifteen.停顿00'02”你将有5秒钟的时间将正确答案标在试卷上。停顿00'05”衬衫的价格为9镑15便士,所以你选择C项,并将其标在试卷上。现在,你有5秒钟的时间阅读第1小题的有关内容。停顿00'05”(Text 1)M:Do you have everything ready?W:I'm sorry,but I have to buy a pound of sweets and some apples.(Text 2)W:John,is Mark coming for tea tomorrow?M:Yes,I told you yesterday,Tracy!W:Oh did you?Sorry,I must have forgotten.(Text 3)W:Where are you going this Christmas?M:I thought about going to my brother's,but now I'd like to go to my mother's.What aboutyou?W:Well,maybe I'll go to my sister's.(Text 4)M:My wife and I are planning on driving from California to Canada for a few weeks.W:That's exciting.My husband and I took a car trip from New York to Canada a few yearsago.It was a lot of fun(Text 5)W:Hey kids!What are you doing in my yard?M:I'm sorry.We were playing baseball,and our ball is in your yard.W:I see.You are lucky.My dog wasn't in the yard.Next time,just knock on the door,OK?第一节到此结束。第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。【高二英语·参考答案第2页(共6页)】·23-506B·听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。现在,你有10秒钟的时间阅读这两个小题。(Text 6)M:I'm so excited about this trip.We haven't had a vacation for several months.W:I know.This is going to bed to see Disneyland. 35.Which is the most suitable title for the text?A.People with diabetes are sure to recoverB.Tree liquid attracts researchers'attentionC.Antibiotics lead to antibiotic-resistant bacteriaD.Drug from the liquid could treat chronic wounds第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Here is a list of the best ways to learn a new language.Plan your journey with realistic goals.When starting a journey to learn alanguage,pacing yourself is important.36 Instead,consider setting smalland manageable goals that can be achieved more easily.Start with identifyingyour goal.37 You don't want to overwhelm (yourself with newinformation,and make unrealistic jumps from learning the letters to sentences.Slowly build from letters,to words,to sentences and take your time in eachstep.Learn commonly used words first and those relevant to you,and thenslowly build from there.Make it a daily habit.Sometimes 24 hours can seem like not enough timein the day,but in order to achieve your new goal,you need to make acommitment.38 It states that you do one small thing every day for half anhour and you will gradually improve.So,even if you're really busy,set atleast half an hour to sit down and study.Expose yourself to media.If you're in the living room watching TV,switch to a channel in the language you want to learn.On the road commuting(通動)?Listen to podcasts speaking that language or even a languagelearning podcast.39 That's why it's a good idea to follow people tweetingin that language.Pick up new words in your own way.If there's a show in the languageyou're learning,watch it once with subtitles then once without.This way youcan pick up new words.If there's a song you like,print out the lyrics andtranslate it for fun.Do you enjoy cooking?40A.Start with the basics.B.We are always on social media.C.You need confidence in speaking.D.Try reading a recipe in that language.E.You cannot expect to be fluent instantly.F.We should quit our interaction with others.G.There's a theory called“half hour theory”第三部分语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Masako Wakamiya,a native of Kanagawa,Japan,saw a need in hercommunity.There were no good mobile apps for people of her 41.So at81,she 42 and said firmly,"I'll do it myself!"Her story 43 us allthat we're never,not ever,too old to try something 44.We often think of programming as 45-at least I know I do.ButMasako had a different 46-she thought it could be 47.Programming can take anywhere from a few months to multiple years to48,depending on how complicated your end goals are,the type of workyou want to do and how long you 49 on it every week.Masako never used a computer until she was 58 years old.Having no50 with technology,she originally asked some younger 51 to make英语试题第6页(共8页) Text 3M:I haven't seen you since we graduated from university.Did you ever get that job as a librarian?I remember when we wereselling textbooks,you were always talking about it.W:No,I actually work for National Geographic.I take pictures for the magazine.Text 4W:Make sure to take your jacket.It's raining outside.I don't want you to catch a cold.M:It stopped raining an hour ago,Mom.I think I need a pair of sunglasses instead of a jacket.Text 5W:You must be lost.The school's main building is on the other side of the parking lot.M:It's amazing here.There's such an impressive collection of books.W:It's great,isn't it?If you follow me,I'll bring you to the school gym and the sports center.Text 6M:Hey,Nina.Have you finished your research yet?W:I hate research.But I did it and handed it in yesterday.By the way,have you been to any of the art club meetings yet?M:Yeah,I went to one a week ago.It was fun.W:Cool.Well,I've got to go now.I haven't started the essay yet.Have you?M:Yeah,I started it last night.Which topic did you choose?W:A typical school day in another country.Have you ever written about that topic before?I need some ideas.M:Sorry,no.Why don't you ask Simone?I think she chose that topic and she already finished hers.W:Good idea.Text 7W:I cried so much during The Lord of the Rings.It was such a stressful movie,but I'd watch it again.Do you like it?M:Yes!I love that movie.It has action and drama.And it tells a great story!When I saw it the first time,I was so confused.I didn't realize there were two more movies.Have you ever read the books?There's the same number of books.W:No,I haven't.I heard they have almost a thousand pages each.That's too long.I don't know if I would like them.M:They are long,but they feel so real when you read them.I remember reading them when I was in middle school.They'rethe reason why I started reading more books actually.Text 8M:Hi,Mary.Have you met any of your neighbors yet?.W:No,not really.It's quite difficult because my English isn't very good.M:What?Your English is fine!Anyway,lots of people here are from different countries.W:Are they?I didn't know that.M:Actually,two of my neighbors are coming round to my flat for coffee on Friday morning.Do you also want to come sothat you can meet them?W:Let me think.Today is Wednesday.Tomorrow I'm going to see my friend Luke.So yes,I should be free on Friday.Whattime should I come round?M:Is 10:30 OK?W:Yes,that sounds great,thank you.I'll make a cake.That's my country's traditional snack.It's called "mava"cake.I'msure all of you will like it!M:Wow,thanks!My neighbors also promised to bring some lilies from their garden.I'm really looking forward to thegathering.See you on Friday then.W:See you.Text 9W:I want the trees outside the church decorated with white balloons.M:We can certainly arrange that.Would you like the chair covers to match?W:No,I would like them also to be a mix of silver and gold to match my dress.2 2.which3.which that is:which that4.who /that are;which /that is5.who /that areIV.1.in a hurry to leave2.has nothing to do with3.turned out4.The couple who/that are5.who that is;is his bossV.l.that/which/不填2.that/which3.that/不填4.which5.that/who6.which7.that/不填Exercises for"Integrated skills"I.1.wealth 2.safety 3.guard4.shutting 5.lockIⅡ.l.kidnapping2.criminal3.not play 4.to turn5.to protectIII.1.in prison2.guard against3.of great wealth4.carry a map with5.who/that was kidnappedIV.1.safe 2.lock 3.to shut4.guard 5.carry6.missing3/4 (Text 6)
W:Excuse me,sir.I have to go downtown.Does the No.16 bus
go directly to the City Hall?
M:Yes,it does,but it only comes by every 30 minutes,or so.
You'd better take the underground.
W:OK,thanks.Actually,I'm here to attend a conference.I
need to be downtown by 3 o'clock.So I think I'll take your
advice.Where is the nearest underground station?
M:Walk straight down this street for a block,and you'll see an
underground station between the Grand Hotel and the Book
Plaza.
(Text 7)
W:So,how did you do on your English final,Raymond? W:It would have to be after lunch.Do you have anything availa-
ble after 2 o'clock?
M:Sorry,madam.The only opening we have after lunch is 1:15,
but I might be able to work you in after 4.Would that be a
better time?
W:I think I should be able to make it at 1:15.Can you put me
down for that time?
M:No problem.I have your appointment changed from tomor-
row morning to tomorrow afternoon at 1:15.
W:Wonderful.Thanks very much.
(Text 8)
M:I am so happy that you are able to have a month's holiday!In
this case,we will be able to choose a farther vacation spot.
W:I would like to visit Rome.
M:Why?
W:I am interested in their architectural styles of buildings,stat- ain.I am excited,hoped to make a good use of this opportunity.
Firstly,I will talk to native speaker as much as I can improve my
English.Secondly,there are many attractions that interested me
a lot,among which is Big Ben.Beside,football,that is popular
in England,is my favorite sport.I have been dreaming of watc-
hing a live football match there but now the dream will come
true.My friend Alice lives in London.I will probably meet her.
What I do,I am sure I will have a good time. 第二节(共5小题;每小题2分,满分10分》
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳
选项。选项中有两项为多余选项。
Sometimes we turn to others for advice on major career deci-
sions.
36
Warren Buffet's father discouraged him from ente-
ring the securities (business.Walt Disney's brother and
wife both tried to talk him out of making Snow White.
37 The problem may start with who we approach for ad-
vice.We often listen to the wrong sources.I've watched many
students rely on their parents and grandparents for guidance,
forgetting that they were raised in an area when it was common
to spend an entire career in one organization.
What about going to people who are qualified to give advice? Mars might be a little too far away for remote construction,
though,even if a 3D printer could be sent there. 第二节书面表达(满分25分)
假定你是李华,你的英国朋友Jim在给你的邮件中提到他对
中国文化感兴趣,计划明年来北京上大学。他向你咨询相关信息。
请给他回一封邮件,内容包括:
1.表示欢迎;
2.推荐他上哪所大学;
3.建议他做哪些准备工作。
注意:
1.词数100左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。 was just an introduction to French impressionist paintings.
W:I see.I can read it then before the next class.
M:Er,Julia,I'm calling as I wonder if you are free on Saturday
evening.My friend Max is having a party and I'd like to know
if you want to go.
W:That would be really nice.I'll be free then.What time shall
we go?
M:How about meeting in the student union bar at 7:00 pm?
W:That'll be fine.But shouldn't we buy a present for Max?
M:Well,we can stop at the gift shop on the way.
W:Fine,I'll see you then.
(Text 9)
W:Hi,Jim.I heard that you just moved to a new place. 第二节书面表达(满分25分)
假定你是李华,你们班就“中学生是否应该独自旅游”进行讨
论。请根据下表内容给你校英文校报的编辑写一封电子邮件,反
映你们的讨论情况。
1.开阔视野
支持
53%
2.减轻压力
3.锻炼能力
1.浪费钱
反对
47%
2.不安全
3.耽误学
你的看法
●。·●。
注意:
1.词数100左右; 【答案与解析】
4.D细节题。根据第1段最后一句可知,因为有一个女人定期喂
这只狗食物和水,所以它看起来还算健康。
5.B词义推测题。根据画线部分的上下文可知,记者把狗的故事
发到了社交媒体上,帖子得以快速传播,狗的照片也被转发了数
百次。
6.C推断题。根据第3段最后一句可知,当Nang Noi Sittisarn
得知狗在当初的十字路口等了她四年后,她的心都融化了,即
“深受感动”。
7.C推断题。狗在同一个地点等了前主人四年,说明了狗的忠
诚;重新见到前主人后却不愿离开照顾自己多年的新主人,说明
狗知道感恩。 81260年,元朝首先开辟了自燕京(今北京市)至开府(今内蒙古正蓝旗东)和开府至京兆(今陕西西安)两条路线,“每十里或十五里、二十五里,则设一(急递)铺”。这A.有利于政令通行C.有利于地方分权B.便利了粮食运输9.清代学者谢济世注《大学,从《礼记》本,不从朱熹《四书章句集注本,被认为犯禁。D.便利了海外贸易为他借注经发泄对皇帝的怨恨,犯的是悖逆大罪。据此可知,雍正帝的这一看法源于A.解决民族矛盾的需要雍正帝认C.推行教育文化的需要B.国家反腐倡廉的需要19.910婻京条约》…是促进中国人民觉醒的反面教材。马克思说:“看起考很奇怪的是,鸦片没D.加强思想控制的需要有起催眠作用,反而起了惊醒作用。”下列事件与此观点相符的是A虎门销烟B.太天国运动20.C.公车上书1,英国的历史学家评论道:“(英国)商界的主要野心是想使中国进入铁路时代,一半是为有投D.南昌起义资的场所,一半是为深入内地市场。”这表明,英国在中国修筑铁路A.成为英国侵略中国的重要途径C.是中国近代化建设的成就之B.见证了英国辅助中国建设的历程D.印证了其是传播先进技术的使者12.在上海的李鸿章于(19世纪)70年代初就说,“欲自强,必先裕饷;欲浚饷源,莫如振兴商务”。在这一思想的指导下,洋务派创办了A福州船政局B.江南机器制造总局C.轮船招商局D.安庆内军械所13.漫画是一种具有强烈的讽刺性或幽默感的绘画。与题13图的漫21画相关的历史事件是A.洋务运动B.戊戌变法C.辛亥革命D.新文化运动题13图光绪帝召见康有为2214,“…先生是杰出的爱国主义者和民族英雄,是中国民主革命的伟大先行者。他在我国各族人民和一切爱国人士中享有崇高的威望。材料中的“先生”领导革命活动的旗帜是A.三民主义B.救亡图存C.民主与科学D.抗日救亡15.1919年,上海学生联合会在《告同胞书》中写道:“学生罢课半月,政府不仅不理,且对待学生2日益严厉。…工界罢工不及五日,而曹、章、陆去。”这表明,五四运动中心CA学生先锋军的作用明显B.政府镇压工人罢工运动C.工人罢工取得显著成果D.群众基础非常广泛16,由于(共产)党把工作重心放在城市,多数党员并未去农村参加农民反封建斗争。…农民运动遭到国民党新军阀的打击和破坏,陈独秀…也指责农民运动过火。由此可知,该时期A,农民运动有力地配合了北伐胜利进军B.马克思主义与工人阶级运动紧密结合C.反帝反封建的革命任务仍然没有完成D.农民运动因没有得到重视而遭到镇压17,题17图是1940年5月1日枣宜会战前某军人写给部下兄弟们的信。这反映出,抗战精神的核心是国家到了如此地步,除我等为其死,毫无其他办法…只要我等能本此决心,我们的国家及我五千年历史之民族,决不致亡于区区三岛倭奴之手。为国家民族死之决心,海不清,石不烂,决不半点改变题17图A.实事求是B.艰苦奋斗C.宁死不屈D.紧密团结 区-及银图告九年级新目标(4k4+长条卷)English Weekly关治闺教第35期2023—2024学年●山西师范大学主管●山西师大教育科技传媒集团主办●英语周报社编辑出版●社长:徐文伟●总编辑:刘永俊,●国内统一刊号:C14052024年3月14日星期四总第3705期●网址:http://www.ew.com.cn分册分段复考点梳程2八年级下册Units6一7重点词块19.第一次inst fo交际用语英汉互译20.兴奋地hofigh oveiitig一、态度(Attitudes)A.人与社会文学、艺术与体育一神话21.有点愚蠢lirde sill判断与评价(Judgement and evalua和童话故事22.一对新婚夫妇6犯fm动e>A:What do you think of/abou1.变成be23.主要人物:主要角色Main mah.How do you like the film?2.与坏人作斗争m配a死dt丹冰.兔然环境保护自然环境与环B:Oh,it is quite a success3.帮助弱者保意识>A:How do you feel about your