20.(1)第三周期ⅢA族(2)S=C=S(3)H2O(4)S2>CI>02->A13+(⑤)2NH3H20+3H202=N2个+8H,0或2NH3+3H,02=N2↑+6H,0解析:A、B、C、D、E、F是原子序数依次增大的短周期主族元素,A与氧元素能形成两种无色气体,为CO、CO2,则A为C元素;结合A、E在元素周期表中的相对位置可知E为S元素;C是地壳中含量最多的元素,C为O元素,则B只能为N元素;D是地壳中含量最多的金属元素,D为AI元素,F的原子序数最大,F只能为C1元素,据此分析解答。根据上述分析,A为C元素,B为N元素,C为O元素,D为Al元素,E为S元素,F为CI元素。(①)D为A1元素,在元素周期表中位于第三周期ⅢIA族。(2)AE2的分子式为CS2,与二氧化碳结构相似。(4)电子层越多,离子半径越大,具有相同电子排布的离子中,原子序数大的离子半径小,则C、D、E、F的离子半径由大到小的顺序是S2>CI>O2>A13+。()B的最简单气态氢化物为NH3,其水溶液可作刻蚀剂H2O2的清除剂,所发生反应的产物不污染环境,反应生成氮气与水。21.(1)KOH酒精中KIO3溶解度小,酒精易挥发并带走水等杂质(合理即可)(2)KIO3(3)I0,+5I-+6CH3COOH=32+3H20+6CH3C00(40107cyx10%②偏高240w解析:(1)最终得到KIO3,故加入KOH中和酸。酒精中KIO3溶解度小,酒精易挥发并带走水等杂质。(2)碘离子被氧化成碘酸钾,碘酸钾是氧化产物。(3)醋酸是弱酸,碘酸钾和碘化钾在醋酸溶液作用下发生归中反应。(4)0由关系式知KI03→3→6Na2S03,nKI0)=,c6x1000m01。cVKIO3的纯度a(KIO3)=6×1000molx214g·mol1×25020x100%=107c'×100%.2400②如果长时间振荡,空气中的O2会氧化碘离子:4I+O2十4H=22十2H0,导致测得产品纯度偏高。
天会没有人做这类工作。”即此人对木船制造传统感到担忧。30.D【解析】细节理解题。根据第五段最后两句的内容可知,最重要的是,多年来,欧盟(希腊是其成员国之一)一直支持摧毁这些渔船,以减少该国的渔船数量。Damianidis质疑如果政府正在摧毁船只,为什么一个年轻人还想学这门手艺?即政府官员应该对传统造船企业的快速减少负责。31.A【解析】推理判断题。根据最后一段最后两句的内容可知,他希望博物馆能开设一所传统的造船学校。这可以帮助萨莫斯岛上的造船工人,由于缺乏熟练的助手,他们现在主要是独自工作。即通过培训专业造船工人来帮助他们。【篇章导读】本篇属于知识类阅读材料,介绍了德国科学家用狗做实验,从中得出“狗可能有感知到人类行为意图的能力”。32.A【解析】归纳总结题。根据第二段叙述的实验过程可知,三种情况下狗都没有得到食物。故选A。33.B【解析】推理判断题。第三段中的最后一句话“Additionally,they were more likely to stop wagging their.tails and to lie down.”他们极有可能不再摇动尾巴,而是躺下,这个动作可判断出他们是觉得受到欺骗后的情感上变得冷淡。34.C【解析】事实细节题。根据最后一段“They want to check for outlying factors that could have influencedthe dogs'behaviors.These include factors like the sound cues (of the person offering the treat,..."可知,他们会寻找边远的影响狗的反应的因素,其中包括,提供食物时声音的暗示。35.D【解析】主旨大意题。本篇文章属于知识类材料,介绍了德国科学家对狗做的一个实验,通过狗的反应得出了结论,狗可能会意识到人类行为的意图。【篇章导读】本篇为知识类阅读文本,介绍了旅行博客的类型、作用以及内容等。36.F【解析】该空为发展句。F选项中的代词they指代前一句中的travel blogs,而F选项的内容是对上句的进一步展开,共同完成对Travel blogs的简介。故选F。37.A【解析】该空为发展句。根据上面内容可知,该段主要介绍个人Travel blogs的内容,除文字外,还常常有log和podcast,那与之行的自然是图片,都为其内容,且与40空照应。故选A。38.B【解析】该空为过渡句。前面介绍了所有当今博客的盈利手段,即增加浏览量,而后面又回到本段话题:旅游博主的获利手段。故选B。39.D【解析】该空为发展句。前面介绍了如何盈利,空白处与下一句话共同表明其用途。故选D。40.E【解析】该空为主题句。根据本段内容可以判断,主要说明照片在博客中的作用。故选E。【篇章导读】本篇属于记叙文,讲述了自已小时候,爸爸在花园里告诉自己,瑚蝶喜欢最美的花和心灵最美的人,所以当蝴蝶落在自己身上的时候,自己感到很骄傲,长大后明白了“你若芬芳蝴蝶自来”的道理,并把这种家教又传承给下一代。41.C【解析】考查名词。根据常识判断,这里指的是心灵的美好,并与文章最后一句话中的soul照应。故选C。42.B【解析】考查形容词。根据上下文的语意,这里指的是作者当时的感受:自己是个心灵美的人,因此产生的情感是自豪。故选B。43,A【解析】考查动词。根据语境和常识判断,这里指的应该照顾小花园。故选A。44.D【解析】考查动词。根据上下文的语意,此处表示作者一家人热热闹闹的挤进轿车去小花园的场景,这里的pile属于活用,惟妙惟肖,而其他选项与情景不符。故选D。45.C【解析】考查名词。根据上下文的语意以及常识判断,此处表示把野餐摆在一块毯子上。故选C。46.B【解析】考查逻辑副词。根据上下文的组织模式判断应该为时间连续体,表示前后动作的先后。故选B。47.D【解析】考查名词。根据上下文和西方的文化判断,待弄花园就是因为爱自然,为自己的快乐而为的。故选D。常校翘联盟2022届高考复全程精练·信息卷英语答案第4页
54.【参考答案】A【全能解析】本文主体时态为一般现在时,此处应用可数名词的复数形式。故填activities。Linden在山上慢跑时不小心伤了腿然后被好心的【考点定位】考查动词辨析。般现在时陈述客观情况:分析句子结构可知,主语【亮点句积累】Kanas Lake is China's deepestRogers救助了的故事【全能解析】根据语境可知,然后Rosie举起了有机玻“The lake water'”与动词短语come from之间为主动freshwater lake famous for its picturesque view,and【写作指导】璃,让每个孩子都能从各个方向欣赏到这幅作品。关系,应用主动语态;且主语“The lake water'”为不可home to 798 species of plants and 117 varieties of◆文章主线A项意为“欣赏”,符合语境。故选A。数名词,谓动动词应用单三形式。故填comes。.birds..(第一段第二句)已知线索:55.【参考答案】C59.【参考答案】to visit译文:喀纳斯湖是中国最深的淡水湖,以其优美的风Rogers在山路上骑行时偶遇了坐在路边的可爱女【考点定位】考查形容词辨析【考点定位】考查非谓语动词景而闻名,是798种植物和117种鸟类的家园。孩Linden一Linden在山上慢跑时不小心伤了腿【全能解析】根据上文“The kids got happy and they【全能解析】分析句子结构可知,根据空格前的最高级词汇积累:picturesque adj,优美的,古色古香的Linden给朋友打了电话,但是朋友迷路了一Rogers扛wanted to share their feelings with Rosie,.”及语境可“The best'”可知,此处应用动词不定式作后置定语修budget n.预算scenic adj.风景优美的着Linden慢慢走下山…知,此处表示Rosie看到艺术带给她的转变也非常激饰名词“time”。故填to visit。.第四部分写作可续写线索:动。C项意为“激动的,兴奋的”,符合语境。故选C。60.【参考答案】of第一节书面表达Para.l:在下山的路上他们聊了什么?有什么样的【长难句分析】Blue had always been one of Rosie's【考点定位】考查介词。【写作指导】感受?Linden是否询问了Rogers的联系方式?favorite colors because it reminded her of the sky and【全能解析】固定搭配be full of意为“充满”。故根据题目要求,考生需要写一封电子邮件,体裁为Para.2:Linden的朋友说了什么,做了什么?Lindenthe sea,places where there were no limits..(第一段最填of。邀请信,时态应以一般现在时为主;人称应以第一人称的腿是否得到了及时的治疗?Rogers和Linden之间的后一句)61.【参考答案】an为主,第二人称为辅。主要内容需要包括:①辩论赛时关系是怎么发展的?分析:这是一个主从复合句。because引导原因状语从【考点定位】考查冠词间、地点;②参加此次活动的意义;③期待回复。内容可◆续写词汇句;where引导定语从句,先行词是places。【全能解析】固定搭配an ocean of意为“大量,许适当扩充,增加一些细节,不要逐句翻译要点。最后,可续写可能用到的词汇:译文:蓝色一直是Rosie最喜欢的颜色之一,因为它让多”。故填an。多灵活运用一些高级句式和词汇,长短句结合,以提高distract,discomfort,recall,respond,share,她想起天空和大海,那些无边无际的地方。62.【参考答案】Naturally作文的得分档次。gratefully,save,worry,hospital,recover,keep in词汇积累:creativity m.创造力ease v.减轻,缓解【考点定位】考查副词」One possible versiontouch...ignore v.忽视inspire v.激励,鼓舞【全能解析】此处应用副词作状语修饰整个句子。故Dear Smith,One possible version第二节填Naturally。注意首字母大写I'm writing to you hoping that you can be the judgeParagraph 1:【文章大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了新疆63.【参考答案】choiceof our English debate competition.It's to be held in aThe pair talked a lot on the way down the喀纳斯湖的有关信息。【考点定位】考查词性转换month in our school hall,whose topic is how to viewmountain.They distracted themselves from the56.【参考答案】meaning【全能解析】根据空格前的冠词“a”和空格后的介词digital devices.discomfort by getting to know each other.Linden【考点定位】考查非谓语动词。“for”可知,此处应用其名词形式的单数。故填As our foreign language teacher,you're therecalled the wonderful highlights in her life,while【全能解析】分析句子结构可知,逻辑主语“word”和动choice。authority with rich experience in the field.Through theRogers showed great interest and responded actively.词mean之间构成主谓关系,此处应用现在分词作后64.【参考答案whichcompetition you can know more about our advantagesRogers also shared his pride and future dreams about置定语修饰名词“word”。故填meaning。【考点定位】考查定语从句。and disadvantages.Meanwhile,I also send ourprotecting their country.Despite the intense heat,57.【参考答案】Surrounded【全能解析】分析句子结构可知,此处引导非限制性定competition plan to you by e-mail.I'd appreciate it if youRogers staggered along the rocky road cautiously.With【考点定位】考查非谓语动词。语从句,先行词是“mountain”,指地点,“介词十关系could offer some suggestions about it.the foot of the mountain drawing near,Linden asked for【全能解析】分析句子结构可知,逻辑主语“Kanas Lake'词”在从句中作地点状语,且空格前有介词“in”,构成Looking forward to your early replyRogers'telephone numbers and family address与动词surround之间构成动宾关系,此处应用过去分词“介词十which"”引导该从句。故填which.Yours,gratefully."It was you who saved me from作伴随状语。故填Surrounded。注意首字母大写65.【参考答案】activitiesLi Huadesperation,"said Linden.58.【参考答案】comes【考点定位】考查名词的单复数第二节Paragraph 2:【考点定位】考查动词的时态、语态和主谓一致。【全能解析】根据空格前的数词“five”可知,此处应用【文章大意】本文是一篇记叙文。文章讲述了SudneyAfter a 30-minute hard walk to the parking lot,临考押题卷(新高考)·答43一-临考押题卷(新高考)·答44
W:Hmm.It looks nicer than the spotted skirt.But sill,the style is a bit out of date.Oh,the skirt over there is simpleand nice.I guess I'd like to try that one-the flowered in light brown.I'd like a small size,please.M:Let me check...I'm sorry.All the small sizes are sold out.But don't worry.We'll have one tomorrow.W:Oh!That's good.I'll have it then.(Text 9)M:Hi,Wendy.W:Oh,Johnny.How are you doing?Busy?M:No,not at all.I've been a couch potato lately,killing time by watching TV.Oh,by the way,did you hear the news?W:No.What is it?M:They're going to turn the city square into an amusement park.W:Wonderful!I'm glad that big and ugly thing will be gone.M:You really are?In my opinion,the square is a hundred times better than any amusement park.W:I don't see why.M:The square is a symbol of our city and is a nice place to have a walk for everybody.W:Well,I don't know if that huge and boring thing can be our symbol.But I know for sure the city has tens of parkswhere you can take a nice walk.M:I know what you mean.But don't you think that we will no longer have peace and quiet once the amusement parkopens?W:Does that matter?To me,more importantly,the amusement park means employment.M:So what?W:Income!If you have income,you have money to spend.And in turn,it will create more jobs.(Text 10)M:Hello,everyone.It is indeed a great pleasure to have this chance to address such a large audience this evening.I'mPierre Chabrol from the University of Marsille.At the moment I'm carrying out a research in Senegal for the UnitedNations as part of a project to increase world food production.Before I get onto what exactly we did in our research,Iwould like to explain briefly the purpose behind it.Quite simply,my subject is rice.As you all know,rice is the mainfood for millions of people in the world.So if rice crops fail,millions of people die from lack of food.And they do fail,very often through disease.Now what my colleagues and I have been doing out in the field in Senegal as well as in theuniversity laboratories is try to produce a disease-resisting variety of rice,a particular kind of rice which will resistdisease-that is to say,a stronger type of rice.参考答案1~5 ABCCB 6~10 ABAAB 11~15 ACCAB 16~20 BBCAC【答案与解析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了美国国家青年艺术比赛的相关信息,包括活动简介、参赛资格以及报名方式。21.D细节理解题。根据ABOUT THE COMPETITION部分“..YoungArts winners receive financial awards,creativeand professional development experiences working with famous guest artists..,.”可知,青年艺术比赛的获胜者有机会与著名客座艺术家合作共事。22.A细节理解题。根据QUALIFICATION部分“Be a citizen of the United States..”及“Be in grades 10~l2orl5~l8years of age on December1 of the year when you are applying..”可知,一个l6岁的美国市民可以申请参加这个青年艺术比赛。23.A细节理解题。根据最后一段“Have questions about the application?Please email us at apply@youngarts.org.”可知,参赛者有任何关于比赛申请的问题,可以发邮件到指定邮箱。【答案与解析】本文是一篇新闻报道。法国厨师Laurent Veyet烹饪出昆虫菜肴,人们是否会接受他的大胆创新呢?24.C词义猜测题。根据画线词后“.,.insects are seldom served as food..”可推断,画线词的意思与Surprising的意思最为接近。25.B推理判断题。根据第三段“He said,‘There are some really interesting flavors(味道).Not many people could saythey don't like that..,”可推断,Laurent Veyet对自己所烹饪的昆虫菜肴非常有信心。26.B细节理解题。根据第六段“‘Insects are nutritious and they can guide us to eat healthier and adapt to a morereasonable food system,,”可知,Stefan De Keersmaecke认为昆虫会帮我们拥有健康的饮食。27.C细节理解题。根据最后一段的内容,尤其是“There are two battles Veyet must win-一he needs to win over publicopinion and learn how to combine the taste of insects with other foods.”可知,Laurent Veyet的新菜肴还将面临两大阻碍。【高三核心模拟卷(下)·英语(五)参考答案第2页(共4页)】
(上接A2、A3版中缝)参考答案听力部分(One possible version选择题除外)I.1-5 ACBBCⅡ.6-10 ABCBCΠ.11-15 ABBCBIV.16.rainy17.grandmother18.worried19.hospital20.8:30/half past eight笔试部分(One possible version选择题除外)I.21-25 DBADA 26-30 BCCDAII.31-35 DCADC.36-40 ABCACIII.41-45 BCBDA 46-50 ADCDBIV.51.climbers 52.hit53.trouble54.risk 55.feetV.56.get off57.To my surprise58.give up59.right away60.ran out ofVI.61-65 GAEDBVΠ.66.When67.blood68.dangerous 69.by70.what71.to get72.them73.carefully74.moving75.BreatheVII.Jim and Alan don't feel well thesedays because they are having differenthealth problems.Jim has a cold andfeels terrible.I think he should go to adoctor and take some medicine.Also,he should drink much hot water.Alanhas a toothache.I think that's becausehe likes to eat candies.He should seea dentist and get an X-ray.He shouldn'teat too many candies.It is important for us to keep healthy.I hope Jim and Alan can get wellsoon.【书面表达写作指导】本次书面表达要求针对吉姆和艾伦的健康问题给出自己的建议。写作时,首先指出吉姆和艾伦遇到了不同的健康问题;然后分别给出合理化的建议;最后,陈述自己的观点并表达自己的希望。人称以第三1.人称为主,时态以一般现在时为主。可能用到的短语有:have a cold,takesome medicine,get an X-ray等。另外,提建议时可以使用情态动词should。.
1 experience41.A.situstion钱专文e秘C.invitation42.A.passed byD pointed to钱sdoCrd镜43.A.stageD.screenBto中C时44.A.processD career我es0州C特ve45.A.in caseD evee sinceAoh时裤Dcontinued46.A.returned段ghedC.pretendedD.tome47.A.tale且甲能C.eventD changes into48.A.breaks intoB.looks intoC.runs intoD.dance49.A.opera钱odC,复eD.think of50.A.believe inB.act out已deal withD.emotions51.A.dreamsB.interestsC.impressionsD.街rection52.A.chanceB.s中aceC.sceneryD.conversations53.A.symbolsB.memoriesC.picturesD.for example54.A.in shortB.once moreC.as usualD.colour55.A.toolB.formC.performerD.improves56.A.provesB.revealsC.measuresD.background57.A.characterB.advantageC.relationshipD.requires58.A.recordsB.showsC.playsD.FinallyB.HopefullyC.Initially59.A.FrequentlyD.owedB.understoodC.missed60.A.enjoyed阅读下面短文,在空白处填人1个适当的单词或括号内单词的正确形式。第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)夕athinAcupuncture is an age-old healing practice of traditional Chinese treatmentneedles placed at specific points in the body.It's62ed torelieve pain but a-so has been used to treat other conditions.More than 3 million Americans use acupuncture.Acupuncture seeks 63(release)the flow of the body's vital energy or chi by stimula-ting points along 14 energy pathways.Some scientists believe that the needles cause the bodyto release endorphins-natural painkillers-and may boost blood flow and change brain activi-ty.Skeptics say acupuncture works only because people believe its effect,64 is called theAcupuncture needles are very thin,and most people or verylittl pain whenplacebo(安慰剂)effect,65 (insert).People often say they feel 66(relax)after the treatment.be one of the conditions that responds to acupuncture.Acupuncture has been used for6theyAcupuneture provides67(rm dental n,which is conidered by manyondepression,and allergies.variety of other conditions,697e)re than mild side efectstpotentiaalternative to pain medications.It is also considered a"complementary"medicine that can beBecause acupuncture rarelyused along with other treatments.【高三英语第9页(共10页)>】
○What does the man think of the steak?C.Special.2DA.Delicious.B.Not fresh.VWhat does the ma order in he ndC.A chocolate cake.290iA.A strawberry pic.B.A strawberry ice-cream.听第8段材料,回答第10至12题。10.What food can a vegan eat?C.Dairy.A.Eggs.B.Beans.1.What does the man think of the woman's new dieA.It's going to be tough.B.Her food will taste bad.C.It's a good idea.2.What does the woman the an in he end?B.He should be a vegan too.C.He'll be amazed.A.He is being rude.听第9段材料,回答第13至16题。13.How does the man get to school now?A.By bike.B.By bus.C.By car.Whatdvice isth ma going to give his eache?A.Making students use both sides of paper.B.Asking students to send in their work electronically.C.Requesting students to recycle school paper.有火What oc hehinhhoa、A.Use local produce.B.Have meatless Mondays.C.Stop selling bottled drinks.16.What re he speakers nly alling bouA.A green project.B.A recycling plan.C.The school life.听第10段材料,回答第17至20题。17.Where''s the cemetery(墓地)located?A.In the mountainous area near Washington,DC.B.Beside an animal reserve.C.Near the Anacostia River.8.Why do the cemetery officials refuse to use poisons to kill the weeds?A.To inspire the local economy.B.To save money.C.To protect the environment.19.What can we know from the talk?A.Using goats is cheaper than using chemicalsB.The cemetery pays Mary more than $1,100.C.Mary Bowen is the program director at the cemetery..What isokeephe goas fomleving the cemctery?AA.A wooden fence.B.An electronic fence.C.The natural boundary.高二英语试春第2页(共10页)
2022年高三年级第一次诊断性测试试卷答案解析英语试题参考答案及评分标准选择题满分100分第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)1-5 BACBC第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)6-10 ABACB 11-15 ACBAC 16-20 BACAB第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)21-25 CBDDA 26-30 CBACD 31-35 BBADC(21-23 CBD 24-27 DACB 28-31 ACDB 32-35 BADC)A篇文段语篇类型为:应用文(主要介绍了LiLu的学情况记录。文章结构通过一段文字说明和一个表格的方式呈了四个方面的内容:1.对图表的文字简单介绍:2.表格(1)自我评价;3.表格(2)同伴评价:4.表格(3)得分汇总和文字评论):主题语境为:人与自我;主题群与语境内容为:学校生活与学(认识自我、完善自我等)(21-23CBD)21.C细节理解题。〖解题思路】题目要求回答“According to his self-assessment,which item does Li Huaearn best scores??”通过文中表格右侧赋分分数和表格主体Self-assessment中的数字及文字对照得出得分最高的项目是Vocabulary(8分),A、B、D均不符合题目要求,故选C。22.B细节理解题。〖解题思路】题目要求回答“What is the comment of the student who has got a score of18?”,此题答题的关键是要根据表格中提供的“comments”和分数对照的评价语,再根据总分18分来选择答案。A项:“We11done!”对应的得分是30-40分;B项:“Tyharder!”对应的得分是below20分,所以得出选项B是本题目的正确答案,A、C、D项均不符合,故选B。23.D细节理解题〖解题思路】题目要求回答Why do the students use“My Learning Record?文中第一部分第一句话“This chart is for students to check themselves in their English study..了解自己的英语学业水”对本表格的意图做了明确说明,得知此题答案D项正确,故选D。B篇文段语篇类型为:议论文;主题语境和主题群为:人与社会:主题语境内容为:社会热点问题:通过点外卖,谈论“图省事,还是保健康?”,本文主要谈论的观点涉及到了“点外卖”的利与弊(2A-27DACB)。24.D细节理解题〖解题思路】题月问“Why might some people choose to order a takeaway meal?根据
ourselves -themselves75....was no exceptions.exceptions exception76.I adjust my…adjust→adjusted77..but turned to.…but -and78....make the progress..去掉the79....is important than...important前加more80....brave taking full...brave→bravely书面表达One possible version:Dear Kevin,I'm writing to express my great interest in applying for the English broadcaster position that iscurrently available.I am confident that my qualifications make me a suitable candidate for therole and also believe that if given the opportunity,I would become a valuable addition to yourteam.First,I'm a motivated individual with good communication skills.Second,I've always been anEnglish lover and fluent in this language.On top of that,I was given the responsibility ofbroadcasting new stories on-air during my junior high school.Your early reply would be highly appreciated!Sincerely,Li Hua部分解析阅读理解第一节A篇主题语境:人与自我一生活本文是应用文。人们分享了自己在蒙特利尔不同的地方居住的感受。2l.B。理解具体信息。根据题干中的Verdun可将答案定位到该部分中的Public transport isexcellent,由此可见,凡尔登交通便利。22.Cc。理解具体信息。根据题干中的Outremont可将答案定位到该部分中的The onlyproblem,really,is that you need to speak French in this part of town(and we don'tl),由此可见,K.INAMOTO在鸟特蒙面临的最大问题是语言障碍。23.C。理解目的。根据文中四个人对自己居住地的介绍可知,本文的目的是为读者介绍蒙特利尔不同地方的生活。B篇主题语境:人与社会一一社会服务本文是记叙文。在得知有人被困山中急需救援之后,Ku0挺身而出利用自己特殊的识图定位本领找到了迷路的Compean,.最终帮助Compean成功获救。24.D。理解具体信息。根据第一段中的But after walking along a new path last April,,the45-year-old man got lost和第二段的内容可知,Compean被困山中找不到出路,食物也所剩无几,他绝望至极。25.B。理解词汇.根据第三段中的The temperature was dropping fast.He hugged himself intoa tight ball可知,山中夜间气温骤降,这让只穿着短袖、短裤和夹克衫的Compean冷到骨子
B【文章大意】本文是一篇记叙文。介绍了手工艺人钱高潮父子和非物质文化遗产一鸡血石雕刻。24.C细节理解题。根据第一段中“Craftsman Qian Gaochao and his son recently spent morethan six months making three "chicken-blood"stone carvings showing the taekwondo and wrestlingcompetitions of the19 th Asian Games Hangzhou2022.”可知,钱高潮父子近期的作品主题是关于亚运会。故选C项。25.D细节理解题。根据第二段“The artistic value of Changhua chicken-blood stone lies inits adaptability,which can be made into decorations of various sizes and forms..”可知,鸡血石的适应各种艺术造型是其主要艺术价值。选D项。26.B推理判断题。根据第三段“The stone has become a cultural symbol of deepeningbilateral friendship in diplomatic activities.”可知,鸡血石在外交活动中已成为一种文化象征。故选B项。27.D推理判断题。根据第四段信息“As a craftsman,I'm not only doing carving work butalso recording the development and changes of our society and remembering the era through themedium of my carvings,”可知,钱高潮一生都致力于用雕刻记录中国发展和时代变迁。故选D。C【文章大意】本文是一篇说明文,主要讲述世界杯奖杯的历史发展。28.D细节理解题。根据第二段信息“This change was made to honor former FIFA presidentJules Rimet,who voted to organize the first FIFA World Cup in 1930”可知更名是为了纪念前国际足联主席Jules Rimet。故选D项。29.C细节理解题。根据第三段信息“The trophy was eventually retired when Brazil won theWorld Cup final for the third time in 1970”可知,巴西赢得三次世界杯。故选C项。30.B细节理解题。根据第四段信息“Unlike the Jules Rimet Trophy,the winning nationsand future winners don't get to hold the original trophy anymore.”可知B项为正确项。31.B主旨概括题。本文主要讲述世界杯奖杯的历史。故选B项。D【文章大意】本文是一篇说明文。主要论述了网终经济时代,消费者退货的原因及零售商的应对方案。32.C细节理解题。根据第一段内容可知,收到退货对零售商来说,是件头痛的事。故选C项。33.D细节推断题。根据第四段内容可知,处理退货费用高的原因包括:商品打包费,处理退货的人工费,废弃退货的损失。故选D项。34.B细节理解题。根据最后一段内容“In June Walmart said it will buy Mamma,an2022一2023学年高三年级第二次联考英语参考答案第4页共7页
M:Is the bathroom the most dangerous room in the house?W:No,the most dangerous room by far is the kitchen.M:OK.Now is a good time to answer some of our listeners'questions.Hello,Line 1...(Text 9)W:Did you watch the 6:30 news on TV yesterday evening?M:No.Was there any big news?W:No,not really,but Jenny was on the news!M:Really?Was it because of her saving that baby's life the other day?W:No,it was because she won a music contest.Do you know what the prize was?M:5,000 dollars?W:No,half that,and also a trip to the television station.While she was there,she got to per-form the song I wrote for her.M:That's great.I love your song.It's beautiful.Now after Jenny's performance,both Jennyand you will be known to the public.W:I hope so.I've been writing songs for so many years.Now the public has finally heard mymusic.M:I'm so happy for you and Jenny.(Text 10)M:Many strange things occur at sea.Every year,even nowadays,ships disappear andare never seen again.One of the strangest occurrences is the story of the Mary Celeste,asmall sailing ship which was carrying industrial alcohol from New York to Italy.The MaryCeleste left New York in early November 1872.A month later it was found in the eastern Atlantic 600 miles from Gibraltar.The ship was not damaged and did not seem to be in any dan-ger,but the lifeboat and the ten people who left New York on the ship were gone.They werenever found.Many explanations were suggested for the disappearance of the people on the Mary Ce-leste,but no one managed to find proof for any of the explanations.All the experts couldcome to only one sure conclusion:The people left the ship in the lifeboat.Then perhaps thelifeboat sank in a sudden storm.But why did the people leave the ship?We still do not have ananswer to that question.·5【23·DY·英语·参考答案-WYB一英语6-QG】
遭.阅读理解(共20小题:每小题2分,满分40分)阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。Job Application FormNameAlice MillerPhone862-7673869Address22 the King's Street,London 793E7E-mailAlicemiller@gmail.comEducationRampoo College,Arilington VirginiaComputer SkillsGood at Microsoft Word,Excel,PowerPoint,Quikbooks,and InternetTitleCompanyTime1.ManagerCharles WorthJuly 2015-Present2.Assistant ManagerMontblancApril 2013-July 20153.Sales AssociateNordstromApril 2010-April 201356 We can't find Alice Miller'sin the form.inA.educationB.address57.Alice Miler is working atC.ageD.experienceA.NordstromB.MontblancC.Arilington VirginiaD.Charles Worthfon.)58.From the form,we know that Alice MillerA.graduated from Rampoo College-mB.worked as a manager in MontblancC.began work in April 2013o iD.could deal with all kinds of computer problemsB工Gu Ailing is an 18-year-old Chinese girl who was born in America.Her mother is a Chinese andher father is an American.She won two gold medals()and one silver at the 2022 Beijing Winter5Olympics.She has won some gold medals before this great game.Su Yiming is also 18,and he won asilver medal and a gold medal at the Olympics.A famous sports person says Gu is a rising sports starin China and Su will also be able to become a Chinese big star.neTheir success at the Olympics makes them as famous as the basketball star Yao Ming and thetennis star Li Na.There is no doubt that they will help to make Chinese winter sports more popular allover China.It's reported that they will be the examples for the young.Gu will be very popular with quite aCofew Chinese for her talent (in winter sports.As a result,more and more people will beinterested in winter sports and learn more about them.The only problem is how to keep it popular forlea long time.In fact,winter sports are very good for the young.(59.Which of the following can best describe Gu Ailing?A.Excellent.B.Brave.)60.What might be the sports person's idea?C.HumorousD.Lucky.A.Su Yiming might become a basketball player.B.Gu Ailing might become healthier and healthier.C.Su Yiming might become better and better.D.Gu Ailing might become a movie star.)61.What influence might Gu Ailing and Su Yiming bring?A.China will have a world basketball game.B.They will have more questions in their life.C.The winter sports will be more and more popular.52D.There will be less time for their study.What's the main idea of the last paragraph(段落)?A.The 2022 Beijing Winter Olympics is very successful.B.Gu Ailing is very good at winter sports.C.The young people must play winter sports.D.Gu Ailing's success makes winter sports more popular.Chrmndthe world got together in Beijing to show their skillsat the great winter game,China's Mars probe(火星探测器)Tianwen-1 is325 kilometers away..2023年安徽中考一轮复卷(一)·英语第4页共6页
59.ts。考查代词。根据语境可知,此处表示“它的”形状,故填形容词性物主代词ts。60.freely。考查副词。设空处作状语,修饰动词move,表示"自由地”,故填freely。61.and。考查连词。both ...and.不仅而且…。62.which。考查关系代词。设空处引导非限制性定语从句,补充说明先行词humanoidrobots(人形机器人),且在从句中作主语,故填which。63.be used。考查被动语态。设空处所在部分的主语MPTM technology与动词use在逻辑上为被动关系,用被动语态,又因空前为coud,故填be used。64.testing。.考查动词-ing形式。设空处作介词After的宾语,故填testing。65.tasks,。考查可数名词的复数。task意为"任务”时,为可数名词,根据语境可知,此处表示泛指,故填tasks。[阅读专练参考答案及解析]参考答案1-4 BABC解析主题语境:人与社会一文学与艺术本文是说明文。文章介绍了《密西西比之夜:圣路易斯音乐俱乐部的历史》一书的写作背景、内容及意义。1.B。理解词汇。根据第一段中的The musical place held up to1,000 music lovers formostly all--ages concerts和the beloved building可知,密西西比之夜这个音乐俱乐部容纳多达1,000名音乐爱好者,举办几乎老少皆宜的音乐会,深受人们喜爱,由此推断,2007年该俱乐部被一家赌场接管后,观众们仍然"怀念(ss)”在这里度过的美好时光。2.A。理解主旨要义。根据第三、四段的内容可知,这两段主要介绍了这本书所涉及的主要
W:Thanks.What about visiting the town?Could you give medinner?some advice?W:Just some things.It will be much quicker to cook this way.M:As for places to visit,do go and see the flower exhibition atWe can make most of the sweet desserts tomorrow night,the botanical garden.The exhibition is small but reallybecause they will be served cold anyway.We'll makegood.It gets very crowded on Sundays,so I suggest youeverything else on the day of the dinner.visit it on a quiet day,later in the week,but not onM:How do you want to serve the foods?I think we should doThursdays.It's not open to the public on Thursdays.the soup first,then steak afterwards.W:Got it.Thanks a lot.W:Don't forget about the salad.I usually put that out first andText 8then the soup and main course.W:Good afternoon.This is Capital Hotel in Canberra.HowM:Oh yes,let's do that.Also,don't forget we need to makecan I help you?food for ourselves too.Last time we forgot,and I was soM:Hi,I'd like to make a reservation for this upcominghungry after we served the party.weekend from Friday to Sunday.W:Yes,I remember.Even though there was extra food leftW:Sure.Do you need a room with one bed or two?Anover last time,I didn't eat most of the things we made.Iordinary single room for one night is 150 dollars.And acan't have hot food anymore and desserts are reallydouble one is 180 dollars.unhealthy.M:Well,my wife and I will be visiting the city,but a roomM:The amount of salt you put on your food probably isn'twith one bed would be just fine.good,either.W:OK.Would you care for a room with a balcony?You will haveW:I know,but it's just the way I like it.Anyway,I'm going toto pay 16 extra dollars per night for one with a balcony.gather some vegetables.Can you call the person who madeM:Yes,a single room with a balcony will suit our needs fine.the reservation and make sure we have the numbers right?Um,I notice on your website,you have a pool and anM:Sure,I'll do that right after I check the freezer to make sureexercise room.Are these available for all hotel guests?we have enough beef.W:Yes,of course.And the hotel stay also includes breakfast.Text 10We have an on-site restaurant for lunch and supper asLearning to play a musical instrument will not only givewell,but you will need to pay for what you order.you a cool hobby,but increase patience and focus as well.ItM:OK.Would you like my credit card information right now ors said that learning to play the piano makes you smartercan I take care of that at the reception desk?overall.It is possible because picking up the instrumentW:We can handle payment when you check in.requires strengths of character.It takes years to master.TheM:That's great.Thanks.ability to sit down,put everything else aside and learn deeplyText 9can easily be used in other areas of study.That is probablyW:Today we need to go over the checklist for the materials wewhy musicians do better on intelligence tests.But,whether orwill need.Tomorrow night we can begin some cooking.not learning music makes you smarter,it is obvious thatM:You want to start cooking some food the night before the playing an instrument has many positive side effects.You一英语·答126
第10期高一英语上学期期中综合能力评估试题(二)参考答案及部分解析参考答案1-5 CCBBA6-10 CABAB11-15 ACCBA16-20 ACACB21-25 BADDA 26-30 BCBCA31-35 CABDD36-40 CEAFG41-45 DBACD 46-50 BADDC51-55 BCCBA56.who/that57.a58.stopped59.happily60.to try 61.him62.0of63.going64.decision65.users写作第一节One possible version:Exciting Autumn OutingOrganized by Our SchoolLast Friday,our school successfully organized an exciting autumn outing at a beautiful park nearby.The outing was filled with many interesting activities.We walked to the park in groups.Along the way,we played some
第35.What's Professor Eric Mazur's attitude towards部active learning?第三部分That summer,I learned a lot and improved my problem-solving skillsThis experience also 51 my confidence in my career52.I knowcan be a force for good in the world of finance.I am 53 that I have arole to play in helping under-resourced communities to 54 financialA.Doubtful.information and capital that can help them build 55B.Uncertain(C)51.A.restoredB.shookC.Opposed.C.strengthenedD.inspired溪Supportive.语言运(D)52.A.transitionB.design C.progressD.choice(A)53.A.convincedB.warnedC.promisedD.informed(C)54.A.shareB.manageC.access D.apple(B)55.A.reputation B.wealth C.credit D.experience第二节阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。第二节阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单第第三部分词或括号内单词的正确形式。rkod well.and a comaf the tuBecoming digital nomads(数字游民)isanhat the mn is one thatrding to Jack Raglin.a professor at Indiana Univ56.increasingly (increasing)popular career trend分ease positive emotions.whileamong young Chinese,with 76.4 percent of the post-egular exercise can lead to long-term and continual impementsf you are used to do onSo.let's gct moving anadmitted to hospital with nsvchological disorders语00s generation being willing 57.to adopt (adopt)the new lifestyle.This is a new form of work and阅读nts as exercise is far lower than it is for weigh loss."Doing 15 to B Thlifestyle,as people work remotely,enabling them tominutes of aerobic exercise(有氧i运动)three times a week is where youll see the long-term benefits,"says Raglm.live in second-and third-tier cities whileWhen considering which exercise is best,Raglin and his fellowcomp red aerobic and anaerobic(无的)forms of exerc用58.earning(earn)wages as high as those in firstgtier cities.第一节阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项第三部中选出可以填入空白处的最佳选项。As a high school senior,I'm always asked,"Dashawn,what do youwant to be when you grow up?"I know people 41me to say somethinglike a(n)42or a corporate wellness director.43 I helped my第三部分It is reported that 53.9 percent of Chineseworkers are engaged in part-time jobs,with theproportion(比例)of the post-00 s generationreaching 54.5 percent.Fifteen percent of theNewark high school start a wellness council.So you can imagine how语44they are when I say"investment portfolio manager."post-00s generation earns extra money from(D)41.A.encourage B.allow C.require59.professional (profession)skills in fields includingD.expect(B)42.A.athleteB.doctor C.journalistD.engineereducation,law,finance,consulting,photography运(A)43.A.After allB.In fact语言运and so on.In the future,40 to 60 percent of full-timeC.On the contraryD.As a resultpositions 60.will be replaced(replace)by(C)44.A.relievedB.satisfiedpart-time positions in the digital age⑧C.surprisedD.disappointedI became interested in finance when I was 9 and saw a televisiondepiction of a chaotic Wall Street trading floor.I was a quiet kid backSome occupations 61.have seen(see)significant growth第三部分then,but seeing the actors run around shouting different finance terms45 something in meWanting to know more about Wall Street,I begged my mom to takeme to the library,where I came across the book Rich Dad,Poor Dad.It第三部分since the outbreak of the COVID-19 pandemic,includingoccupations in digital fields,represented by informationtechnology (IT)and the Internet,as well as emergingoccupations 62.that/which heavily rely on digital technologyhelped me 46that there was a world in which I could travel and helpsuch as gig economy(零工经济),online entertainment and语support47family membersonline 63.consumption_(consume).Among them,the gigeconomy such as express delivery and takeaway and online(D)45.A.remindedB.changedentertainment have developed at 64.the fastest speed.C.spottedD.awakenedWhile these changes have increased the income of people(C)46.A.admit语言运B.rememberwith lower education,there is a lack 65.of career用C.realizeD.acceptdevelopment plans and welfare guarantees.Workers are(A)47.A.struggling B.promisingadvised to draw up their future career development plansgC.aimlessD.carelesson their gig economy occupations.The summer before my senior year of high school,I 48 an internship第三部(on the fixed-income team at the investment firm BlackRock.Here's第第一节what a typical day at my internship looked like:I sat at a desk,staring atthe three different computer monitors and trying to remember some terms假设你是李华,得知交换生Tom在市中学生冰like BPS.At first,it felt hard to 49 so much information coming in,but部雪运动知识竞赛中荣获一等奖。请你给他写一封邮50,with some effort,I finally made it!件,向他表示祝贺,内容包括:语(D)48.A.declinedB.offered1.祝贺Tom获奖;2.请他给你推荐一本有关冰雪运动知识的C.missedD.secured(C)49.A.come up withB.end up with写书籍。用C.keep up withD.put up with注意:(B)50.A.regretfullyB.thankfully1.写作词数应为80左右;C.suddenlyD.naturally2.可以适当增加细节,以使行文连贯
3.Which of the following can describe Wangari4.Why did Bill Collins use to go to local fire图Maathai?departments?A.Strict.B.Curious.读.To collect things he likes.C.Confident.多.Responsible.B.To record where he had gone.C.To make friends with more firefightersD.To share his experience with otherfirefighters.感BAlli Marois wanted to do something special forher father's birthday.Bill Collins retired (in读September 2021 after serving as a Des Moines5.What do we know about Marois'video?firefighter for 38 years.读A.It became popular around the world.Collins has a deep love for fighting fires.HeB.It received international praise.used to buy T-shirts from local fire departments.It got many people's support.whenever the family went on vacation.MaroisD.It made her famous online,decided to take that idea a step further bycollecting as many T-shirts as possible to make herfather a quilt(被子).She posted a simple video with the title "Doyour thing"on social media and encouragedfirefighters to be part of the journey.6.How did Bill's wife feel after they received T-"Firefighters of TikTok,"Marois says in theshirts?读video,"my dad has been one of my number-one读A.Anxious.◆.Touched.supporters whenever I face trouble.He has doneC.Awkward.D.Confused.firefighting for 38 years,so I want to give himsomething that he will treasure forever.I'm askingyou for your help to send me a T-shirt from yourstate.I would love all of you to be part of thisjourney."度It didn't take long for the T-shirts to arrive.Notonly has Marois met the goal of getting T-shirts7.Which of the following is a suitable title for thefrom all 50 states,but she has also received T-shirtstext?读from other countries,including Afghanistan and读A special birthday giftIraq-B.A popular video online"My dad hasn't seen all the T-shirts,"saidC.Firefighters from 50 statesMarois."So,he won't know what it's going to lookD.A retired firefighterlike until I actually give it to him."C"As soon as all these T-shirts started to comePeople living on Rum are hoping it will bein,we don't know what to say because everyone isrecognised as a Dark Sky Island.They have beenhelping someone they don't even know.Youpreparing to achieve it.读wouldn't really expect strangers to help someone读In recent years,the community of just 30they don't know,"said Bill's wife."And yet,thepeople on Rum have tried their best to change theisland's lighting system(系统).There are nonation and people from other countries did juststreetlights,hardly any buildings and no traffic.that.A true kindness."When the sun sets,locals and visitors canexperience a naturally dark sky,and enjoy viewsof stars.6
-
campfires unattended,bringing risks to nature and other campers.We should sayno to irresponsible camping behavior.Please remember,"Leave nothing but happiness."This means when we gocamping,we should clean up after ourselves and respect the environment.This way,we can ensure that nature stays beautiful for everyone.So,let's camp with care and leave behind only positive memories.Thank you!第二节One possible version:We had never been happier to see our leader.Mr.B came over,laughing.When heasked where we two ran off to,we felt embarrassed and told him our experiences.He said that they had been in the same spot the whole time.It turned out that wedidn't hear them because they were meditating in the forest.After getting a closerlook,the rest of the group was sitting nearby,with their eyes closed,taking in thequiet.Mr.B asked us if we wanted to join them,and we said yes.I sat there with my eyes closed,thinking about the nature around me.The trees.Therocks.Colorful flowers and interesting animals.Out here,away from the city,I wasstarting to get what Mr.B had told us about how peaceful nature could be.I reallywas.But before I knew it,my thoughts turned to the tall buildings,the honkingbuses,and the subway rhythms.There was something peaceful about all these,too,at least to me,a city boy.部分解析阅读
32.What is the function of the "electrolyzer system"? A.To produce a substance. B.To test chemicals in plants. C.To change compositions of plants. D.To detect plants'amount of water. 33.What can we expect of artificial photosynthesis in the future? A It will take the place of sunlight. B.It may help fight the food crisis. C.It will speed up energy production. D.It can produce food of better quality. 34.What can be inferred from Robert Jinkerson's words? A.Intensive agriculture is becoming popular. B.Agricultural lands should be expanded.
Very Good Jan 5 By:Bruce Pros:The location was very good for us and the included breakfast was a plus. Cons:The room was not cleaned properly when we got there.The heating system was not working for the hotel as well. 21.What makes the Embassy Suites a top choice for its guests? A.The business center. B.The friendly staff. C.The convenient location. D.The two-hour evening reception. 22.What are the three guests satisfied with according to the guest ratings? A.Heating system. B.Accommodations. C.Parking fee. D.Breakfast.
20.What will happen to the computer lab? A.It will be closed forever. B.It will be repaired soon after. C.It will be put up for sale in a week.
1、2024年全国100所名校AB测试示范卷高三24·G3AB·语文-必考-QG 语文1-3答案
1、2024届高三全国100所名校AB测试示范卷·化学[24·G3AB(新高考)·化学-LKB-必考-QG]七试题
H,02H,S0控温加热→MnS0,(ag)稀盐酸空气纯碱
2、2024届高三第一轮复周测卷·物理[24·G3ZCJ·物理-HKB-必考-SX](1-5)(政治)考试试卷
随着大工业的发展,资产阶级赖以生产和占有产品的基础本身也就从它的脚下被挖掉了。它首先生产的是它自身的掘墓人。资产阶级的关系太狭隘了,再也容纳不了它本身所造成的财富了。结合材料并运用社会发展的基本规律的
3、2024届高三第一轮复周测卷·物理[24·G3ZCJ·物理-HKB-必考-SX](1-5)b地理考试试卷答案
入侵。(2分)(2)从水循环角度分析青草沙附近水域冬季盐度较高的原因。(3分)(3)从社会经济角度指出上海水资源短缺的原因,并从水库建设和运行角度提出相应的对策。(5分)27.阅读材料,完成下列问题。
4、全国大联考2024届高三全国第一次联考 1LK-QG历史考试试卷答案
三明一中2022—2023学年高二第一次月考高二历史试题参考答案及评分标准一、选择题(本大题共24小题,每小题2分,共48分。在每小题列出的四个选项中,只有一项是符合题目要求的)题号358101112
5、百师联盟 2024届高三一轮复联考(一)1语文(全国卷)试题核查
-
1、全国名校大联考 2023~2024学年高三第六次联考(月考)试卷理科数学答案
1、全国名校大联考 2023~2024学年高三第五次联考(月考)试卷理科数学答案
1、全国名校大联考 2023~2024学年高三第一次联考试卷地理XGK答案试卷答案
2、 [全国大联考]2024届高三第二次联考 2LK·数学(文科)-QG 文科数学试题
12.对于函数f)=,下列选项正确的是A.函数∫(x)的极小值点为-1,极大值点为1B.函数f(x)的单调递减区间为(-o,-]U[e,o),单调递增区为[-e,0U(0,c]C.函数∫(x)的最小值
3、炎德英才 名校联考联合体2024届高三第四次联考(1月)政治答案
1、炎德英才 名校联考联合体2024届高三第二次联考(9月)数学答案
专题二三角函数图象与性质第5讲三角函数图象与性质【限时训练】1.C2.A3.B4.B5.B6.C7.C8
4、 全国大联考2024届高三第一次联考 1LK·思想政治-HUB 思想政治答案
案
5、河南省普高联考2023-2024学年高三测评(二)数学答案
(sin21°+cos21)+(sin22°+cos22)+(sin23°+cos23)+…+(sin289+cos289)=89,.sin21°+sin22°十simr3+…+sin89=2,所以B
1、[智慧上进]2024届高三总复双向达标月考调研卷(四)4物理试题
1、智慧上进·2024届高三总复双向达标月考调研卷 物理(I卷)(一)1试题
10.【典型情境题】某运动员在自由式滑雪大跳台比赛中的运动轨迹答案AC如图所示。忽略空气阻力,
2、[名校联考]2024届高三总复·月考卷(六)6物理(新S4J)试题
1、名校联考·2024届高三总复·月考卷 物理(XS4J)(一)1试题
2浪款永程2送4复团4辅歇C.AAR每一条为R的三计算题:共42分。第15~16题为必考顺,每个试顺
3、2024届名校大联盟·高三月考卷(四)4理科数学QG试题
1、2024届名校大联盟·高三月考卷(四)4理科数学QG答案
1、[全国大联考]2024届高三第三次联考[3LK·数学-QG]答案
由于物小娜的生命
4、[名校联考]2024届高三总复·月考卷(五)5物理XS4J答案
1、博采众长 名校联考 智传天下·2024届高三总复·月考卷(一)物理(XS4J)试题
(1)若用秒表测出单摆完成n次全振动所用的时间为t。请写出周期的表达式T(2)若利用
5、2024届名校大联盟·高三月考卷(四)4物理(新高考)试题
1、2024届名校大联盟·高三月考卷[新高考](一)1物理试题
第八单元抛体运动圆周运动万有引力与宇宙航行机械能守恒定律动量守恒定律1.B【解析】本题考查机械能。运动员合力为
A。AA之m出lN正丝£10.把长方形ABCD沿对角线AC折叠,得到如图所示的图形,已知∠B'AO=28°,则∠BCA=工9目U牛J刀y业小八TV数学·终极一考卷考试说明:1.本卷满分120分,考试时间120分钟。2.本卷分为试题卷和答题卡,请将正确答案填写在答题卡上,不要在试题卷上作答,否则不给分。一、单项选择题(本大题共6小题,每小题3分,共18分)即1在宁0,这图个数中,属于正整数的是1如图,在△1BC中,点DE分别在边B4,BC上,且品瓷月△DBE与四边形DGC的面积的A.3C.2D.0比密2.下列图形中,是中心对称图形的是封不以12.如图,口ABCD中,AB4,BC-8,LB=30°,点P是边BC上一动点,连接AP,将线段AP绕点P顺时针两3.代数式Va-5在实数范围内有意义,则a的取值范围是旋转90°,当点A的对应点E恰好落在口ABCD的边所在的直线上时,线段AP的长为题A.a≥5B.a>5C.a≥-5D.a>-5D4.计算(-3a)3的结果为()BA.-9aB.-27a3C.-27a5D.27a5三、解答题(本大题共5小题,每小题6分,共30分】5.如图,∠1=60°,点D在OB上,CDLOA,则∠0的度数是(13.(1)计算:-12-V16+(-2)°(2)如图,已知AB=AD,BC=DC,求证:△ABC≌△ADC.蜜A.30°B.40°C.50°D.606.将抛物线y=(x-1)+5移后,得到抛物线的解析式为y=x2+2x+3,则移的方向和距离是()14.下面是一道例题及其解答过程的一部分,其中M是单项式.请写出单项式M,并将该例题的解答A.向右移1个单位长度,再向上移5个单位长度过程补充完整,B.向右移2个单位长度,再向下移5个单位长度例:先化简,再求值M1a+1"a2+a,其中a=100.C.向左移2个单位长度,再向上移3个单位长度解:原式=a21D.向左移2个单位长度,再向下移3个单位长度a(a+1)a(a+1)。。。。0年二、填空题(本大题共6小题,每小题3分,共18分)】7.单项式-3xy2x的系数是8.2023年“十一”黄金周,全区累计接待游客近1600000人次,1600000可以用科学记数法表示为9.若a+b=6,ab=3,则代数式a2+b+3ab的值是终极一考卷(BC)数学·第1页(共六页)【J区专用】终极一考卷(BC)数学,第2页(共六页)J区专用】
2024年中考试题猜想·物理编审:金太阳教育研究院(义教)一、填空题1.太阳能属于(选填“可再生”或“不可再生”)能源,来自太阳内部的(选填“核聚变”或“核裂变”)。2.如图1所示,这是乐队常使用的打击乐器。击打鼓面和钹面发出的声音主要是不同,用不同的力度敲击主要改变了。(均填声音的特性)》绿灯衔铁红灯AB电源电源77777777777777777车库地面图1图2图33.如图2所示,这是小文同学在早晨拍摄的荷花照片,荷叶上的露珠,是空气中的水蒸气(填物态变化名称)形成的;站在荷塘边,可以闻到荷花淡淡的清香,这是现象;待太阳升起后,花香更浓了,说明分子的热运动与有关。4.2024年3月25日,我国探月工程四期“鹊桥二号”中继星在距月面约440km处开始实施多次近月“刹车”制动后,顺利进入环月轨道飞行。“鹊桥二号”制动时,通过沿与运动方向(选填“相同”或“相反”)的方向喷射高温气体,对卫星施加制动力,这说明力可以改变物体的。“鹊桥二号”中继星利用(选填“超声波”或“电磁波”)传递航天器与地球之间的信息。5.某小区因暴雨引起车库积水使车辆被淹,小明看到新闻后,设计了一车库积水自动报警器,图3是该报警器原理图,金属块A和B分别固定在车库地面附近适当高处,若车库积水,水面到达(选填“A”或“B”)处时,红灯发光报警,此时电磁铁的上端是(选填“N”或“S”)极。已知工作电路电源电压为220V,两个灯泡的规格均为“220V45W”,报警时,工作电路通电30s灯泡消耗的电能为J。6.我国首颗太阳探测科学技术试验卫星羲和号运行在高度为517km的太阳同步轨道上,在这个轨道上,卫星能够24h连续对太阳进行观测。小明认为在太阳同步轨道上运行的过程中,羲和号卫星不受力的作用,你认为小明的判断(选填“正确”或“错误”),理由是(合理即可)。二、选择题7.下列数据最接近实际情况的是()A.一个普通苹果的质量约为500gB.中学生脉搏跳动10次所用的时间约为60s【2024年中考试题猜想·物理第1页】HEN
红大单元学三步一体高效训练讲周测卷·地理记周测卷二地球运动的地理意义(40分钟100分)服微信扫码必备知识点地球自转和公转的意义命题视点关键能力点理解地球自转和公转产生的地理现象生活实践情境学探索情境命题情境点观看微课视频4、5、6、7、812、13、14、16课外题解析下载复课件第I卷(选择题共56分)题序1346619691011121314答案BCACADA、选择题(本大题共14小题,每小题4分,共56分。在每小题给出的四个选项中,只有一项是符合题目要求的)乘上海(31.14°N,121.29°E)至乌鲁木齐(43.82°N,87.62°E)航班的网友发现,来回乘同一架飞机,飞机的飞行时速、航线相同,但西行时用时较长,东行时用时较短。据此完成1~3题。1.东行之所以快于西行,这主要是由于A.地球自转B.两地时差C.高空气流D.飞机负载解析:上海位于副热带地区,副热带地区上空形成低压,乌鲁木齐地处43.82°N,接近副极地地区,副极地地区上空形成高压,从乌鲁木齐飞往上海的航班,恰好由高压区驶向低压区,省时;大气层和地球同步旋转,飞行用时差异与地球自转关系较小;飞机航行的速度与时差无关;飞机往返负载差异不大。答案:C2.由乌鲁木齐飞往上海的人会感觉这A.比时略长B.比时略短C.长短与往日相同D.无昼夜变化解析:从乌鲁木齐到上海,方向自西向东,与地球自转方向相同,晨昏线自东向西移动,因此乘客会感觉此日较短。答案:B3.与上海相比,乌鲁木齐A.自转角速度大B.自转线速度大C.自转角速度相同D.自转线速度相同解析:除南北极点外,地表各地自转角速度相同;自转线速度随纬度增加而降低;同纬度线速度相同,上海与乌鲁木齐纬度不同,乌鲁木齐自转线速度小于上海。答案:C赣江是长江中下游南岸的一条支流,经都阳湖进入长江,径流量年际变化较大。赣江下游水沙变化引发河岸形态及位置的变化,甲河岸线镇位于赣江下游右侧。右图示意该河段20年间河岸形态变化状况。12010在52001年据此完成4~5题。1991年4.20年间,该河段河岸线的变化及可能成因对应正确的是A.1991年前,河道冲刷明显—凹岸的影响甲镇B.1991一2001年,河道沉积明显—地转偏向力影响C.2001一2010年,河道冲刷剧烈一地转偏向力影响D.2010年后,河道沉积明显—河流含沙量增多解析:1991年前,该河段状况无法判断;1991一2001年,河道右侧有沉积,不是受地转偏向力影响;2001一2010年,右岸有明显冲刷现象,最可能受地转偏向力影响;2010年后,无河道变化信息。答案:C25ZCYK·地理-R-选择性必修1-QG
1、2024届全国100所名校单元测试示范卷·地理[24·G3DY(新高考)·地理-R-必考-CQ]八试题
2.下列最适合设置“春官”的地区是 A.青藏高原 B.东北原 C.内蒙古高原 D.四盆地
2、2024届全国100所名校单元测试示范卷·地理[24·G3DY·地理-R-必考-NMG]七试题
(3)推测当地岩石矿物的来源地,并说明依据。(6分)2726.阅读图文材料,完成下列要求。(14分)山西省晋中市遥古城被称为“保存最为完好的四大古城”之一,入选世界文化遗产,旅游业发展势头强劲。古城
3、2024届全国100所名校单元测试示范卷·地理[24·G3DY(新高考)·地理-ZTB-必考-GX]一试题
2.当某地区职住比数值 A.大于1时,说明该地就业压力小 B.小于1时,说明该地就业压力小小 C.大于1时,说明该地就业压力大 D.小于1时,说明该地异地就业人数少
4、2024届全国100所名校单元测试示范卷·地理[24·G3DY·地理-XJB-必考-QG]四试题
思路点拨7月该区域降水集中,易引发黄土崩塌;4月天气变暖,气温回升,土体温度在短时间内由零下升高为零上,在悬殊的气温变化过程中,土体冻融现象不断发生,极易发生崩塌。22.答案C命题透析本题以四种类型黄
5、2024届全国100所名校单元测试示范卷·化学[24·G3DY·化学-SJB-必考-HUB]七试题
教学金国1©©所名校单元测试示范寒之札记合溶液中逐滴加入NaOH溶液(如图甲所示)。滴加过程中产生沉淀的质量与加入NaOH溶液的体积的关系如图乙所示。(沉淀)/gNa()H溶液BMgCL和盐酸的混合溶
1、[百师联盟]2025届高三仿真模拟考试(一)1地理(百J)试题
1、[百师联盟]2024届高三仿真模拟考试(三)3地理(江苏卷)试题
1、[百师联盟]2024届高三仿真模拟考试(二)2地理(江苏卷)试题
1
2、[百师联盟]2025届高三仿真模拟考试(一)1地理(百J)试题
1、[百师联盟]2024届高三仿真模拟考试(二)2地理(全国卷)答案
1、百师联盟2024届高三仿真模拟考试(二)全国卷语文x试卷
1、202
3、[百师联盟]2025届高三仿真模拟考试(一)1地理(百J)试题
1、[百师联盟]2025届高三仿真模拟考试(一)1地理(百J)试题
1、[百师联盟]2024届高三仿真模拟考试(三)3地理(重庆卷)答案
1、
4、[百师联盟]2025届高三仿真模拟考试(一)1地理(百J)试题
1、[百师联盟]2024届高三仿真模拟考试(五)5地理(河北卷)试题
山谷风是出现于山地及周边地区,风向具有日周期变化的地方性风。图为我国南方某山地经常出现山谷风的某时段等温
5、[百师联盟]2025届高三仿真模拟考试(一)1地理(百J)试题
1、[百师联盟]2025届高三仿真模拟考试(一)1地理(百J)试题
1、[百师联盟]2025届高三仿真模拟考试(一)1地理(百J)试题
1、[