【解题分析】长白山位于我国东北地区,纬度较高,海拔高,气 温低,蒸发弱,且为季风气候,降水较多,利于针叶林的形成。 【答案】A
11.丹霞山顶部灌丛叶片较硬的原因是山顶 A.蒸发量大,土壤水分少 B.风力大,降水稀少 C.旅游开发,乔木破坏 D.海拔高,气温较低
高一同步周测卷/地理龙里猴子沟风景区内部资源是一个有机组合整体,主要景观有大面积的草原与草原中的峡谷、沟谷、峰林、峰丛、竖并、天坑、洼地等。下图为龙里高山草原地貌特征示意图。据(八)喀斯特地貌、河流地貌此完成6~7题。(考试时间40分钟,满分100分)草原峰从、选择题(每小题4分,共76分)喀斯特地区最富有特色的地貌是地下喀斯特,其中主要有溶洞和地下河道。溶洞里最常见蜂丛m有石钟乳、石笋、石柱、石慢等。石钟乳是悬垂于洞顶的碳酸钙堆积,呈倒锥状。下图示意石钟乳的形成过程。据此完成1~2题。折O溶洞奇观0河流1.石钟乳形成的外力作用是A.风力侵蚀B.流水溶蚀6.图示地区位于我国的OC.风力堆积D.流水堆积A.云贵高原B.内蒙古高原C.黄土高原D.青藏高原长2.桂林地区是我国喀斯特地貌典型地区,其最基本条件是7,与图示地区喀斯特地貌形成发育密切相关的自然因素是蝶A.岩石具有可溶性B.地形相对较坦A.岩石、光照B.岩石、水文C土壤地形D.气候、土壤☒C.土壤中有机质含量少D人类活动频繁石林地貌主要形成于石灰岩地区,石灰岩的主要成分是碳酸钙。下图为石林地貌发育过程读地表喀斯特发育过程示意图,完成3一5题。示意图。据此完成8~9题。幽e丙。痴☑砂岩曰石灰岩↓降雨地表水流9泉4地下水运动方向O3.下列有关叙述正确的是8.图中地貌的演变顺序是条①岩石的透水性越好,喀斯特地貌发育越典型A.甲一乙—丙B.乙—丙一甲C.丙一甲一乙D.丙一乙一甲②气温越高,越有利于喀斯特地貌的发育9.石林地貌发育过程对当地地理环境产生的影响有③降水越多,越有利于喀斯特地貌的发育A.地表水资源变丰富B.地形变得更加坦④喀斯特地貌的形成与生物活动没有关系C.交通运输建设便利D.旅游资源更加独特A.①②④B.①③④读图,完成10~11题。C.①2③D.②③④10.图中⑥和⑦像年轮一样成为环境变化的记录器,环境要毁4.下列地貌的名称正确的是素的变化会形成粗细不等的节。下列说法正确的是A.①是溶沟B.②是残丘①粗大的节往往代表低温少雨的年份C.③是峰丛D.④是峰林②细小的节代表降水较少的年份5.按照地貌形成的先后顺序排列正确的是③粗大的节代表植物茂盛的年份A.①②③④B.④①②③④细小的节代表土壤发育良好的年份C.①④3②A.①②D.③①②④B.②④C.②③D.①④地理(人教版)第1页(共4页)衡水金卷·先享题·高一同步周测卷八地理(人教版)第2页(共4页)新教材
阶地指在地充运动和河流的流水作用下形成的阶桃状地镜。。(1)指出I~Ⅱ图示意我国东部某河流上游局部剖面。据此完成20~22题。海拔(m)T3(2)推测Ⅲ一理由。(67570T26560河漫滩551红土层(3)简述V阶50粉砂层砾石层40基岩20.图中红土层、粉砂层、T3阶地的形成时间先后顺序为24.(14分)阅诗A.红土层、粉砂层、T3阶地B.粉砂层、T3阶地、红土层埃尔斯C.粉砂层、红土层、T3阶地DT3阶地、粉砂层、红土层岛上遍布灰21.图中阶地形成时,该河段大陆是一个A.气候干冷,以下蚀作用为主B.气候暖湿,以下蚀作用为主米尔岛位置C.气候干冷,以沉积作用为主D.气候暖湿,以沉积作用为主22.图中砾石层中的近圆状砾石主要来自A.河流长距离搬运B.冰川长距离搬运C.河流短距离搬运D.冰川短距离搬运题号1234567891011答案题号1213141516171819202122答案(1)说明二、非选择题(本大题包括4小题,共56分)23.(14分)阅读图文材料,完成下列要求。江西三清山是典型的花岗岩地貌。组成该山体的花岗岩水节理及垂向节理发育,山体演变初期在内力作用主导下形成峰峦,后来外营力进一步沿节理破坏,逐渐发育成峰丛、峰柱、造型(2)分析石等微地貌景观。下图为三清山剖面及其演变过程示意图。因。I花岗岩体Ⅱ花岗岩峰峦Ⅲ花岗岩峰丛25.(14分)雕性湍急·节理雕岩谷V花岗岩峰柱V花岗岩造型石+花岗岩侵人体射下呈重庆西墙理(四)
14.常温时,向0mL0.imol/LHX溶液中逐滴加人0.1molL的氨水,其导电能九、pH与NH,·H,O)的关系变化如图所示(假设反应过程中温度不变)。下列分析错误的是pH电28:一导电熊力一pH力1015MNHH,OVmlA.水的电离程度:h>d,a>G.:B.a点对应的溶液中存在cHX)+2cH=cX)+2cNH,H,0O)+2cOH)C.d点所得溶液的pH<7D.K(NH,-H,O)=K(HX)=1045第Ⅱ卷非选择题(共58分)。二、非选择题:本题共5个小题,共58分。15.(11分)从铜电解液中分离得到的粗硫酸镍晶体中含有大量的杂质元素(Cu、Fe、As、Ca、Z等),我国科学家对粗硫酸镍进行精制提纯,其工艺流程知下。s.Ct,和Ni(OHD2Nf2·调p州粮疏溶艇含镍调p、磙化乘化兼化P.204精制疏酸精制硫酸镍溶液到0.5除杂除杂除杂萃取镍溶液酸镍港渣1·滤渣2滤渣3已知:i含镍溶液中的主要离子有:N、S0、C“、Fe2、As0、Ca和Zm;iⅱ.饱和H,S溶液中,cHS)≈0.1molL;ⅲ.部分物质的电离常数和溶度积常数如下表。物质电离常数物质溶度积常数物质溶度积常数Ka=1.1x10-2CuS6.3×10-6FeS6.3×10-HSKa2=}.3×10BNiS3.2×109Ni(OH),5.5×106CaF24×10-0Fe(OH),2.8×10-w离三化学试卷第5页洪10页
13.海洋中有丰富的食品、矿产、能源、药物和水产资源,下图为海水利用的部分过程。下列有关说法不正确的是AB@O*g代5粗盐精盐0.N4 -NaHCO,.△→Na,CO,海水→母液一→NaBr②BS0水溶液吸收④,B2③A.在第②③④步骤中,溴元素均被氧化城代童OH70B.1侯氏制碱过程中应先通CO2再通NH.0C.制取NaHCO3的反应是利用其溶解度小于NaClD.(③④的目的是进行溴的富集14.KFO4溶液中含铁微粒的分布系数与pH的关系如图所示。下列说法正确的是XH.FeO1.0世高品@下关()10 pH翰4帝园A.Ka2(H2FeO)的数量级为108B.不论溶液酸碱性如何变化,铁元素都有4种存在形式C.向pH=2的这种溶液中加氢氧化钠至pH=10,HFe04的分布分数逐渐增大膝D.H2FeO4既能与强酸又能与强碱反应3县用三、非选择题(本题包括4小题,共54分)合#床O面用屏(c15.(15分)回收利用C02是目前解决空间站供氧问题的有效途径,其物质转化如下图:C02/H2个千中混等@呼吸反应A系阳CH4(暂未利用)高(翻莫小米某要02H20反应B雪的高金城电室交类部业工健H2电解/光解高二化学试卷第5页(共8页)
10.下列对文中画波浪线部分的断句,正确的一项是(3分)》A.公于目前小事时有所忽/至于大事/与四海接/恩之所加/皆过其望/虽所不见/虑无不周此/仁胜也/B.公于目前小事时有所忽/至于大事/与四海接/恩之所加/皆过其望/屋所不见/虑无不周/此仁胜也/C.公于目前小事时有所忽/至于大事/与四海接恩之/所加皆过其望/虽所不见/虑无不周此/仁胜也/D.公于目前小事时有所忽/至于大事与四海接恩之/所加皆过其望/虽所不见/虑无不周/此仁胜也下列对文中加点词语的相关内容的解说,不正确的一项是(3分)A,汉祖,即汉高祖,为刘邦的庙号。庙号始于东汉,止于清朝,是封建皇帝死后,在大庙立室奉祀时的名号。B.孤,封建时代侯王对自己的谦称。如《老子》:“是以侯王自谓孤、寡、不毅,”文中是曹椰用来对自己的称呼。C.河北,黄河以北的地区。“河”在古代专指黄河,如《鸿门宴》:“将军战河北,臣战河南。”《过秦论》:“因河为池。”D.尚书仆射,古代官名。秦朝始置,汉代沿置,铺佐尚书令处理朝政,兼纠弹百官,权任甚重,多分置左、右。12.下列对原文有关内容的概述,不正确的一项是(3分)A.曹操的谋士认为刘邦的势力不如项羽,但刘邦的智慧胜过项羽,所以项羽最终还是被打败。他们还分析了袁绍“十败”和曹操“十胜”的原因B.曹操的谋士在论述曹操的“十胜”时,从各个方面和袁绍进行了对比,如袁绍讲究烦琐的礼节仪式,而曹操待人接物从容而不做作等。C.曹操的谋士虽然认为袁绍有“十败”的因素,但是依然保持着清醒的头脑,深知如果袁绍进攻他们,吕布支援袁绍,这会成为他们很大的忧患。D.曹操对谋士提出的“十败十胜”之论,不以为然,并提出了自己心中对袁绍进扰关中,联合西边的羌人、胡人,引诱南方蜀汉叛乱的忧虑。13.把文中画横线的句子翻译成现代汉语。(8分)(1)公纠之以猛,而上下知制,此治胜也。(4分)(2)公以少克众,用兵如神,军人恃之,敌人畏之,此武胜也。(4分)14.曹操的谋士认为袁绍和曹操在待人接物方面不同,这对我们待人接物有何启示?请简要概括。(3分)(二)古代诗歌阅读(本题共2小题,9分)阅读下面这首唐诗,完成15~16题和乐天耳顺吟兼寄敦诗①刘禹锡吟君斯什⊙慰蹉跎,屈指同登耳顺科。邓禹⊙功成三纪事,孔融书就八年多①已经将相谁能尔,抛却丞郎争奈何。独恨长洲数千里,且随鱼乌泛烟波【注】①这首诗创作于大和五年(831)十月。当时刘禹锡赴任苏州途经洛阳,停留十五日,与白居易、崔群等朝觞夕咏,作诗为寄。三人同龄,敦诗是崔群的字。②什:诗篇。③邓禹,协语文试题(一)第6页(共8页)研卷
下列对原文有关内容的概述,不正确的一项是(3分)文本以比水为中心,依次介绍了获水澳水胶水澧水浚水谢水等比水支流的情况,其A中穿插了历史故事、城邑的历史沿革等。B.察水发源于南磐石山,向西北流大比水溪水发源于花丘山,先向东,转而向南,再向南注入比水;澧水发源于桐柏山,向西流比水C,先案码朝,齐国和楚国营在比水交战产国取胜汉光武帝曾在比水击收并斩杀了甄导、粱丘赐;王莽将比水流经的新都改称新林。D.谢水的源头水流细小,流到谢城时水流渐大:谢水岸高水深,水流缓:谢水的得名与樊重的小儿子樊丹被封为谢阳侯有关。13.把文中画横线的句子翻译成现代汉语。(8分)》(1)太胡山在比阳北,如东,三十余里,广圆五六十里。(4分)(2)夹比而军,欲视水之深浅,荆人射之而莫知也。(4分)14.用“/”给文中画波浪线的句子断句。(3分)比水右会马仁陂水水出阴北山泉流竞凑水积成湖盖地百谓之马仁陂古代诗歌阅读(本题共2小题,9分)阅读下面这首宋诗,完成15~16题。浮丘道人招魂歌①汪元量有官有官位卿相,一代儒宗一敬让。以赤可的甲家亡国破身漂荡,铁汉生擒今北向。忠肝义胆不可状,要与人间留好样。惜哉斯文天已丧,我作哀章泪悽怆。呜呼九歌②兮歌始放,魂招不来③默惆怅。【注】①诗中所记为宋代政治家、爱国诗人文天祥。②九歌:屈原根据江南民间祭祀创作的乐歌。③魂招不来:屈原《招魂》中反复咏叹“魂兮归来”。15.下列对这首诗的理解和赏析,不正确的一项是(3分)A“儒宗”“铁汉”“忠肝义胆”等词语具有褒义色彩,是对文天祥的高度评价。B“家亡”句是对文天祥一生经历的高度概括,颇有“身世浮沉雨打萍”之意。C.诗人借助屈原的作品《九歌》《招魂》,表达了对文天祥的深切哀悼之情。D,这首诗多用直抒胸臆的方法,是诗人情感的自然流露,情深意切,感人至深。16.请从语言特色和情味意蕴的角度对要与人间留好样”进行分析。(6分)(三)名篇名句默写(本题共1小题,6分)17.补写出下列句子中的空缺部分。(6分)”一问,然后以“”一答,意在排(1)曹操在《短歌行》中,以“遣忧思。后来人们常用这两句表达借酒浇愁之意。两句,表达了李白的高度自信。(2)《将进酒》中的“”是不行的,必须要亲自(3)苏轼在《石钟山记》中,认为“去调查研究。高三大联考·语文第6页(共8页)
盗敢以书报,唯君之留意焉)11.A(“供养卒大恩”中的“卒”意为完成、终结)12.B(燕惠王让骑劫代替乐毅,是齐人使用反间计,使乐毅受到怀疑)13.(1)不把爵禄偏私于白己亲近的人,而是赐给功劳大的人;不把官职随便授给白己喜爱的人,而是让可胜任的人担任。(得分点:“私”“随”“当”各1分,句意2分)(2)功业建立后就绝不半途而废,因而才能载人史册;有先见之明的人,获得名誉后就绝不毁弃,因而被后人称颂。(得分点:“著“蚤”“称”各1分,句意2分)参考译文:昌国君乐毅为燕昭王率领五国军队攻打齐国,攻下了七十多座城邑,并把这些地方全部作为郡县划归燕国,只剩三座城没有被攻下,燕昭王就去世了。燕惠王即位,中了齐人的反间计,怀疑乐毅,惠王派骑劫代替乐被的将军职务。于是乐毅逃亡赵国,赵王封他为望诸君。齐国大将田单设计骗骑劫,最终打败了燕国,收复了七十座城邑,恢复了齐国。惠王深感后悔,又害怕赵国任用乐毅趁燕国疲惫之时来攻打燕国。于是燕惠王派人责各乐毅,并向乐毅表示歉意说:“先王把整个燕国托付给将军,将军为燕国打败了齐国,替先王报了仇,天下人无不为之震动,我每时每刻都不敢忘记将军的功劳!现在,适逢先玉撒下群臣,我又刚刚即位,左右侍臣误导了我。我之所以让骑劫代替将军,是因为将军长期在外奔波辛劳,于是召请将军暂且休整一下,共议国家大事。将军误解了我,认为和我有了隔阂,就丢下燕国归附了赵国。如果将军为自己这样打算还可以,可您又拿什么来报答先王对将军您的知遇之恩呢?”于是望诸君乐毅派人送去书信回答燕惠王说:“我不才,不能遵行先王的教诲,来顺从左右人的心思,又担心遭杀头之罪,既损害了先王用人的英明,又使大王蒙受不义的名声,所以我才逃到赵国。我背负着不忠的罪名,所以也不敢为此辩解。大王派使者来列举我的罪过,我担心侍奉御驾的人不能明察先王任用爱护我的理由,并且也不明白我之所以侍奉先王的心情,所以才斗胆写信来回答您。“我听说贤明圣德的君主,不把爵禄偏私于自己亲近的人,而是赐给功劳大的人;不把官职随便授给自己喜爱的人,而是让可胜任的人担任。所以,考察才能再授以相应的官职,这才是成功的君主;能够品评一个人的德行再与之结交,这才是能显身扬名的人。我用所学的知识观察,先王选拔安置人才有超出世人的胸襟,所以我借着为魏王出使的机会,才能亲自到燕国接受考察。先王过高地抬举我,把我从宾客之中选拔出来,安排给我的官职在群臣之上,不与宗室大臣商量,就让我成为亚卿。我自以为接受命令秉承教导,可以有幸不获罪名,所以就接受了任命而没有推辞“我听说贤明的君王,功业建立后就绝不半途而废,因而才能载入史册;有先见之明的人,获得名誉后就绝不毁弃,因而被后人称颂。我听说,善于开创的人不一定善于完成,有好的开端未必有好的结局。从前,伍子胥的计谋被吴玉阖闾采用,所以吴王的足迹能远踏至楚国郢都。吴王夫差不这样做.他赐给伍子胥一个皮囊,让伍子胥的尸体浮在江上。因此吴王夫差不明白贤人的主张可以建立功业,所以把伍子胥沉入江中也不后悔:伍子胥不能及早预见君主的度量的高二月考卷·语文(七)参考答案第2负(共3页)
Text 7W:Look,Harry!What a beautiful day!Let's go to the park and play volleyball today.(8)M:I'd love to,but I'm not feeling good after falling off my bike on the way back homeyesterday.(9)And remember,the doctor suggests that I shouldn't do any sports until I feel better.W:Well,how about flying a kite?That would be funM:I'd like to,but my knee hurts,too.I really don't think I can run with a kite.W:Why does your knee hurt?M:I guess it's because...Ah...W:Harry,stop making excuses.You just don't want to go outdoors.You've been sitting here fortwo hours in front of the TV.You really must stop being such a couch potato!M:All right.Let's go out and fly a kite,but I really must be home by 5 p.m.to watch thebasketball game.(10)Text 8M:Did you see the list of books for this course?(11)W:Yes,it seems that there are a lot of books we have to read.Dr.Downs said that heexpected us to have the first five on the list.(11)He is going to let us discuss them in detail.(12)M:Are you going to buy them?W:I don't know.These books are expensive and I don't have enough money with me.M:How about sharing them with me?W:Sounds good.M:I'll buy three and you buy two of them.W:I would rather do it this way:we pay fifty-fifty now.(13)And at the end of the course,youcan take the books you find more interesting and I will take the ones I like.M:What if we both like the same books?W:Come on.We are not going to argue over that.M:I'm just joking.It's definitely a better idea.W:Then let's get the books as soon as possible.(14)Text 9M:I'm on the beach to talk to Mel Flynn,an Australian teenager who spends most of her free timeunderwater.Hello,Mel.W:Hi!M:How did you have interest in diving?W:I grew up near the beach,and I liked watching little fish.My parents said they knew I'd workwith fish when I got older.They're both biologists,but more interested in land animals.When Iwas old enough,I asked if I could go diving,so I could take a closer look at all the amazingthings living underwater.(15)M:When did you start to dive?W:I learnt to swim when I was 3.But I had to wait 7 years to dive.(16)And even then wecouldn't go deeper than 12 meters.M:Did you feel scared?W:Not really.The trainer told us which dangerous fish to avoid and as long as we left them alone,we wouldn't be in danger.And we were never too far from our dive boat.M:And what do you do now?W:I join a group of volunteers who help scientists with their research.I'm planning on becoming
可能。许多士人为能取得举荐做官,“拜门奔竞,货赂嘱托。”沿至 南北朝,秀才与孝廉也要先获举荐,才有资格参加芳试。由于世族 中正官操纵选士大权,荐举唯重家世门第,这无疑是广大下层寒士 入仕的严重障碍,造成了“上品无寒门,下品无世族”“世胄蹑高位, 英俊沉下僚”的局面。科举制度规定普通读书人可以自愿报名参 加考试,超越了世族门阀阶层,体现了自由竞争、机会均等的精神。 文衡与择优录用。科举制度以一种严格、规范的文化知识(主 要是经学知识)作为公开招考、甄选人才的客观标准,突出了知识 才学的重要性。政府不问士人的出身门第,“一切以程文为去留”, 以考试成绩优劣和才能高低定资格,录用考试的优胜者。它不同 于汉代察举制重德行、名声,也不同于九品中正制重门第出身。 (摘编自王丽君《科举制度的重要特征及其起源标志探究》) 材料二: 将儒学确立为取士和选举的唯一途径,必然会影响到教育制
4.请简要分析材料一的论证思路。(4分) 答:
29.What can we infer from the eecond paragraph?A.Chinese animation is influencing the world.B.Chinese animation has shaped the world animation.Japanese animation is eaming from Chinese.D.Chinese animation set a record in Japan market.30.How does Shang You comment on Japanese animation?A.Japanese animation has lost its advantage.B.Japanese animation should learn from Chinese culture.C.Chinese culture can only be understood by Chinese.D.Japanese animation is experiencing a new change.31.What may be the best title of the article?A.Japanese Animation Has Begun to DeclineB.Chinese Animation is Leading a Unique RoadCChinese Animation is Leading the WorldChinese Animation is Learning from JapanThe last time C.levelsere high todayter drowned the andhere big ciie likeHouston,Miami,and New York City now exist.It's a time called the Pliocene()or mid-Pliocene,some3 million years ago,when sea levelswere around 30 feet higher(but possibly much more)and giant camels dwelled ina forested high Arctie.Pliocene was a significantly warmer world,likely at some5 degrees Fahrenheit (around 3 degrees Celsius)warmer than pre-Industrial temperatures of the late 1800s.Much of the Arctic,which today is largely clad inice,had melted.Heat-trapping carbon dioxide levels,a major temperature lever,hung around 400 parts permillion,or ppm.Today,these levels are similar but relentlessly rising,at some 418 ppm.Humanity is currently on track to warm Earth to Pliocene-like temperatures by this century's end-unless nations ambitiously slash carbon emissions in the coming decades.Sea levels,of course,won't instantlyrise by tens of feet:Miles-thick ice sheets take many centuries to thousands of years to melt.However,critically,humanity is already setting the stage for a relatively quick return to Pliocene climes,or climates atleast significantly warmer than now.It's happening fast.When CO naturally increases in the atmosphere,pockets of ancient air preserved in ice show this CO rise happens gradually,over thousands of years.Buttoday,carbon dioxide levels are skyrocketing as humans burn long-buried fossil fuels.CO in the atmosphere has gone up ppm in my lifetime,"said Kathleen Benisona geologist atWest Virgina University who researehes past me"That's ineredibly fast geologically."You don't have to be a scientist toithntotaly unusual is going on,and that unusual thingsnnoted Dan m si the Univerity of Bristh has researched the Pliocee32.What was the world like in the time of the Pliocene?A Its climate was much colder than what it is today.B.The land where cities like Houston lie was under water.C.Much of the Artic was covered in thick snow.D.Heat-trapping carbon dioxide levels are lower than today.33.What does the underlined word in the third paragraph mean?A.Accelerate.B.Accumulate.C.Allocate.D.Reduce.34.How does scientist learn the CO change over thousands of years?A.By measuring the CO2 in the air.B.By researching the long-buried fossil fuels.ngte ancient air locked in iee.n C,in the Pliocene.iQOO Neo5【E-022】英语试卷第5页(共8页)2022/02/1316:36
全国100所名校最新高考模拟示花落女his product should also not replace hand washing inahos分oeanone's hands.39Many hospitals have now instituted policies that require use of sanitizergae时hdashgafertorsftEmia,ymeaniolcmo contact with bodily fluids,the hands should be washed instePeople need at least a dime-size dollop,and should be able to scrub the handshfor30seonds.fthesanitizerdriesinlesine,itslkey山atotenonuehwasnperson should repeat the proceA.Hand sanitizer can be carried in small bottles.B.Many daily activities require you to use your hands.C.This is particularly true after one uses the bathroom.D.Hand sanitizer is not effective for all cleaning needs.E.Hand sanitizer tends to slow their growth after appropriate use.F.Hand sanitizer does not work effectively if it is not applied correetly.G.It also has been proven very effective against some dangerous forms of bacteria.第三部分语言运用(共两节,满分30分)第-节(共15小题;每小题1分,满分15分)余阅读下面短文,从每题所给的A、B、CD四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Three years into my postdoc(博士后),1.A.adapting toB.applying forI started to wonder whether I needed a newC.focusing onD.riding ofcarer plan.After 41 more than t42.A.createdB.ignoreddozen faculty jobs,I hadn't 42 a singleC.reservedD.landedinterview.I felt disappointed but not43surprised.I was applying in the middle of aA.particularlyB.initiallyC.constantlyB individuallyefinancial crisis,when many universities hadinstituted hiring44.I needed a planconflictsB.campaignsABand longdream of becomingD.transformsC freezesekbegan to 45.45.A.remainB.fadeD.countC.stirexcitedly showed me proofs for a reviewar46.A.preventedB.confusedticle.She was46 by what the journal'sC.trainedD.surprisedscentificllustrator(插图画家)had dop代D【23·(新高考)ZX·MN·英语·N】
八年级新目标关语周報(4K4+8K2)第6期English Weekly2022一2023学年2022年9月22日星期四总第3620期●山西师范大学主管●山西师大教育科技传媒集团主办●英语周报社编辑出版●社长:徐文伟●总编辑:刘永俊●国内统一刊号:CN14-0705/①D)●网址:http:/www.ew.com.cnIn Focusfersonal ales有温度的延路故事yMeS冰ad音按号请悦频钮后扫享获打码码取开关对悦注主题:人与社会一文学、艺术与体有应享公18的码众云hen it comes toyears.In the episode,people see2.What are Qin Chuan'sdocumentaries(纪录how Qin overcame(克服)documentaries about?片),many people maydifficulties to work in the desertE6A uo 1oysthink of a word-seriousand understand why the 57-year-3.What does Personal TalesHowever,the documentary-old did soAlong the Silk Road showPersonal Tales Along the SilkBesides telling movingbesides telling stories ofRoad(《与丝路打交道的人》)isstories of cultural workers,thecultural workers?different.It tells the stories of adocumentary also uses an artisticgroup of cultural workers in away to shownlaces of五h知男】
英(听力原文及参考答案见下期原文订what the teacher says in class and try to do more mathsexercises.If l you encounter some problems that you can'tsolve,discuss them with your classmates or aask yourteacher for help 4.I hope you can complete your education in highschool.Wish you good luck!(105 words)[1]since引导原因状语从句[2]spare no effort to do sth.“不遗余力去做某事”。[3]f引导条件状语从句。[4]ask sb.for help“向某人寻求帮助”。(听力原文见2、3版中缝)地址:河北省石家庄市裕华区东京北村2361515(总机)石家庄市广瀚印刷有限公司印刷a ume.I
B【文章大意】本文是一篇记叙文。介绍了手工艺人钱高潮父子和非物质文化遗产一鸡血石雕刻。24.C细节理解题。根据第一段中“Craftsman Qian Gaochao and his son recently spent morethan six months making three "chicken-blood"stone carvings showing the taekwondo and wrestlingcompetitions of the19 th Asian Games Hangzhou2022.”可知,钱高潮父子近期的作品主题是关于亚运会。故选C项。25.D细节理解题。根据第二段“The artistic value of Changhua chicken-blood stone lies inits adaptability,which can be made into decorations of various sizes and forms..”可知,鸡血石的适应各种艺术造型是其主要艺术价值。选D项。26.B推理判断题。根据第三段“The stone has become a cultural symbol of deepeningbilateral friendship in diplomatic activities.”可知,鸡血石在外交活动中已成为一种文化象征。故选B项。27.D推理判断题。根据第四段信息“As a craftsman,I'm not only doing carving work butalso recording the development and changes of our society and remembering the era through themedium of my carvings,”可知,钱高潮一生都致力于用雕刻记录中国发展和时代变迁。故选D。C【文章大意】本文是一篇说明文,主要讲述世界杯奖杯的历史发展。28.D细节理解题。根据第二段信息“This change was made to honor former FIFA presidentJules Rimet,who voted to organize the first FIFA World Cup in 1930”可知更名是为了纪念前国际足联主席Jules Rimet。故选D项。29.C细节理解题。根据第三段信息“The trophy was eventually retired when Brazil won theWorld Cup final for the third time in 1970”可知,巴西赢得三次世界杯。故选C项。30.B细节理解题。根据第四段信息“Unlike the Jules Rimet Trophy,the winning nationsand future winners don't get to hold the original trophy anymore.”可知B项为正确项。31.B主旨概括题。本文主要讲述世界杯奖杯的历史。故选B项。D【文章大意】本文是一篇说明文。主要论述了网终经济时代,消费者退货的原因及零售商的应对方案。32.C细节理解题。根据第一段内容可知,收到退货对零售商来说,是件头痛的事。故选C项。33.D细节推断题。根据第四段内容可知,处理退货费用高的原因包括:商品打包费,处理退货的人工费,废弃退货的损失。故选D项。34.B细节理解题。根据最后一段内容“In June Walmart said it will buy Mamma,an2022一2023学年高三年级第二次联考英语参考答案第4页共7页
C.Waiter and customer.3.What are the speakers mainly talking about?A.Family members.B.A Sofa.C.A picture.4.Why did the man move his computer?A.To get rid of the noise.B.To avoid the sunlight.C.To work overtime easily.5.Who is going to Brussels?A.Barry.B.Charlie.C.William.
Professor Gunter Kuhnle,a nutritionist at the University of Reading who led the study,said,"We are delighted to see that in our study,there is a meaningful and significant associa-tion between flavanol consumption and lower blood pressure.""This study adds key insights to a growing body of evidence supporting the benefits ofdietary flavanols in health and nutrition.This suggests if the general public increased itsflavanol intake,there could be an overall reduction in cardiovascular(心血管的)disease inci-dence,”Gunter added.32.In which aspect is the study different from most other similar studies?A.Research object.B.Research method.C.Research institution.D.Research result.33.What does the underlined word "conspicuous"in paragraph 3 mean?A.Obvious.B.Constant.C.Awkward.D.Curious.34.What may Gunter advise people to do to reduce cardiovascular disease incidence?A.Adopt a healthy diet.B.Change lifestyle.C.Increase flavanol intake.D.Consume less salt and fat.35.What can be a suitable title for the text?A.Fruits like apples and berries are rich in flavonolB.Measuring nutritional biomarkers is more objectiveC.New study confirms the results of dietary interventionD.High flavanol diet may lead to lower blood pressure第二节(共5小题:每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填人空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。People take up volunteering for lots of different reasons.Some have a sense that theywant to give something back.36.Whatever the reason,charities in the UK really rely onvolunteers because without them,they simply wouldn't be able to carry out their work.Butbefore you take up volunteering,you should do the following.37 What sort of organization do you want to help?You might have a particularcharity in mind,Perhaps you have been affected by some of the issues that a charity aims tosupport.Many local schools rely on parents or other members of the community who come inregularly to read with the children or help with their maths.Deride on the kind of work.Once you have decided where you wawt to volunteer,youthen have to decide what sort of volunteer work you want to do.38Do you prefer hands-on work?Are you good with puople?Do you have a background in administration or secretari-al work?Charities need volunteers lo work in shops,organise or manage fundraising events.1?高三英语邻7页(共10页)0】
Jiajiu Tibetan Village,Danba,Sichuan ProvinceJiaju Tibetan Village is known as the "Tibetan fairyland".It stands on a mountainslope,and consists of about 140 houses.These unique houses are all built withcrown-shaped roofs,red caves,and white walls,which make the houses look like littlecastles among the forest.Xijiang Miao Village,Guizhou ProvinceIf you're interested in the Miao Minority,Xijiang Miao Village can be a greatdestination for deepening your understanding of Miao history and culture.It's the largestMiao village in China,and now has 1432 households with a population of over 5000,ofwhich 99.5%are Miao ethnic group.It's also famous for the houses built on stilts (ofdifferent heights.21.What can you do in Kanas Tuvas Village?A.Hike in terraces.B.Go hunting with the locals.C.See houses of a foreign style.D.Learn about houses built on stilts22.Where can you admire the houses like castles?A.In Baoshan Stone CityB.In Jiaju Tibetan VillageC.In Kanas Tuvas VillageD.In Xijiang Miao Village23.What do the villages mentioned in the text have in common?A.They were secret to the outside world in the past.B.They were originally built to defend their homeland.C.They are the ethnic villages with unique architecture.D.They are still cut off and difficult to access nowadays.BHe's a comedian,he's an actor,he's British and the whole world knows him as thesilent,black-haired character Mr.Bean.That's right,Rowan Atkinson.Atkinson was born in Newcastle,England and was educated at Newcastle Universityand Oxford.While at Oxford,he met the writer Richard Curtis,who was studying there too,and they became friends.Curtis was quite different from Atkinson.He had great love forwords while Atkinson enjoyed nonverbal(不用语言的)comedy.Together they beganwriting comedy reviews for the Oxford Playhouse.Shortly afterwards,Atkinson beganappearing in smaller theatres in Edinburgh.After a show at the Hampstead Theatre in 1978,
第三部分语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。My mother was always knitting ()She recently agreed that knitting helped her 41 stressesof raising four children.My mother taught me to knit when I was about 6,but I soon 42 the project.as it was boring.My next knitting adventure was 43 when I was in graduate school and feeling thepressure of the program.One day,as I passed the knitting 44,the gloves in the display areacaught my fancy,and I determined that I would 45 to knit such sweet gloves.Too big aproject for a 46,but the shop assistants were kind and 47 with my daily visits forinstruction.The project 48 to a gift of gloves for each of my dear friends,and 49,thegloves saved my soul in that 50 semester of studies.Knitting during the pandemic eased my 51 at not being able to participate in my usualvolunteer activities.I knitted dozens of scarves to 52,which helped me feel 53 to thecommunity.My mother's estate is vast,but the major life lesson she taught me through knitting is that thereis a step-by-step 54 of building,tearing down and rebuilding.It requires patience and a55 that stitches (that are cast off can always find their way back on41.A.keep offB.get throughC.figure outD.put away42.A.accomplishedB.developedC.abandonedD.improved43.A.awakenedB.endedC.sharedD.forgotten44.A.schoolB.factoryC.museumD.store45.A.learnB.promiseC.applyD.refuse46.A.beginnerB.strangerC.foreignerD.customer47.A.satisfiedB.pleasedC.patientD.comfortable48.A.decreasedB.relatedC.belongedD.expanded49.A.possiblyB.unexpectedlyC.usuallyD.repeatedly50.A.pitifulB.regrettableC.stressfulD.forgettable51.A.guiltB.disappointmentC.terrorD.embarrassment52.A.collectB.sellC.wearD.donate53.A.accustomedB.sensitiveC.connectedD.superior54.A.campaignB.processC.strategyD.program55.A.beliefB.planC.theoryD.conclusion英语试题第9页(共12页)
-
第35.What's Professor Eric Mazur's attitude towards部active learning?第三部分That summer,I learned a lot and improved my problem-solving skillsThis experience also 51 my confidence in my career52.I knowcan be a force for good in the world of finance.I am 53 that I have arole to play in helping under-resourced communities to 54 financialA.Doubtful.information and capital that can help them build 55B.Uncertain(C)51.A.restoredB.shookC.Opposed.C.strengthenedD.inspired溪Supportive.语言运(D)52.A.transitionB.design C.progressD.choice(A)53.A.convincedB.warnedC.promisedD.informed(C)54.A.shareB.manageC.access D.apple(B)55.A.reputation B.wealth C.credit D.experience第二节阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。第二节阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单第第三部分词或括号内单词的正确形式。rkod well.and a comaf the tuBecoming digital nomads(数字游民)isanhat the mn is one thatrding to Jack Raglin.a professor at Indiana Univ56.increasingly (increasing)popular career trend分ease positive emotions.whileamong young Chinese,with 76.4 percent of the post-egular exercise can lead to long-term and continual impementsf you are used to do onSo.let's gct moving anadmitted to hospital with nsvchological disorders语00s generation being willing 57.to adopt (adopt)the new lifestyle.This is a new form of work and阅读nts as exercise is far lower than it is for weigh loss."Doing 15 to B Thlifestyle,as people work remotely,enabling them tominutes of aerobic exercise(有氧i运动)three times a week is where youll see the long-term benefits,"says Raglm.live in second-and third-tier cities whileWhen considering which exercise is best,Raglin and his fellowcomp red aerobic and anaerobic(无的)forms of exerc用58.earning(earn)wages as high as those in firstgtier cities.第一节阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项第三部中选出可以填入空白处的最佳选项。As a high school senior,I'm always asked,"Dashawn,what do youwant to be when you grow up?"I know people 41me to say somethinglike a(n)42or a corporate wellness director.43 I helped my第三部分It is reported that 53.9 percent of Chineseworkers are engaged in part-time jobs,with theproportion(比例)of the post-00 s generationreaching 54.5 percent.Fifteen percent of theNewark high school start a wellness council.So you can imagine how语44they are when I say"investment portfolio manager."post-00s generation earns extra money from(D)41.A.encourage B.allow C.require59.professional (profession)skills in fields includingD.expect(B)42.A.athleteB.doctor C.journalistD.engineereducation,law,finance,consulting,photography运(A)43.A.After allB.In fact语言运and so on.In the future,40 to 60 percent of full-timeC.On the contraryD.As a resultpositions 60.will be replaced(replace)by(C)44.A.relievedB.satisfiedpart-time positions in the digital age⑧C.surprisedD.disappointedI became interested in finance when I was 9 and saw a televisiondepiction of a chaotic Wall Street trading floor.I was a quiet kid backSome occupations 61.have seen(see)significant growth第三部分then,but seeing the actors run around shouting different finance terms45 something in meWanting to know more about Wall Street,I begged my mom to takeme to the library,where I came across the book Rich Dad,Poor Dad.It第三部分since the outbreak of the COVID-19 pandemic,includingoccupations in digital fields,represented by informationtechnology (IT)and the Internet,as well as emergingoccupations 62.that/which heavily rely on digital technologyhelped me 46that there was a world in which I could travel and helpsuch as gig economy(零工经济),online entertainment and语support47family membersonline 63.consumption_(consume).Among them,the gigeconomy such as express delivery and takeaway and online(D)45.A.remindedB.changedentertainment have developed at 64.the fastest speed.C.spottedD.awakenedWhile these changes have increased the income of people(C)46.A.admit语言运B.rememberwith lower education,there is a lack 65.of career用C.realizeD.acceptdevelopment plans and welfare guarantees.Workers are(A)47.A.struggling B.promisingadvised to draw up their future career development plansgC.aimlessD.carelesson their gig economy occupations.The summer before my senior year of high school,I 48 an internship第三部(on the fixed-income team at the investment firm BlackRock.Here's第第一节what a typical day at my internship looked like:I sat at a desk,staring atthe three different computer monitors and trying to remember some terms假设你是李华,得知交换生Tom在市中学生冰like BPS.At first,it felt hard to 49 so much information coming in,but部雪运动知识竞赛中荣获一等奖。请你给他写一封邮50,with some effort,I finally made it!件,向他表示祝贺,内容包括:语(D)48.A.declinedB.offered1.祝贺Tom获奖;2.请他给你推荐一本有关冰雪运动知识的C.missedD.secured(C)49.A.come up withB.end up with写书籍。用C.keep up withD.put up with注意:(B)50.A.regretfullyB.thankfully1.写作词数应为80左右;C.suddenlyD.naturally2.可以适当增加细节,以使行文连贯
47.A。根据technology和get off their devices可知,心理学家Dickson建议“回归基本,与孩子们建立没有科技的亲子关系”。technology在文中原词复现。48.C。根据getting your kids in the kitchen可知,回归基本可能就像让孩子们进入厨房一样简单。49.A。50.D。根据help out with preparing food和get off their devices可知,鼓励孩子们帮忙准备食物提供了一个集体的时间,孩子们在这个时候可以放下电子产品,与家人一起。注:collective在此意为“集体的,共有的”。51.C。根据eat和preparing food可知,对于焦虑或抑郁的孩子们来说,烹饪是一项极好的活动。52.D,根据building a relationship with your children和strengthening family interactions可知,烹饪建立了一种纽带,加强了家庭互动。53.B。根据上一段中的children are growing up in a very different world than their parents did可知,如今的生活压力大,烹饪有助于孩子们放慢脚步,体验味觉、触觉和嗅觉。54.A。55.C。根据focus on something enjoyable可知,烹饪还可以让孩子们摆脱焦虑,专注于令人愉快的事情一一没有什么比享受终极产品更令人愉悦了!第二节主题语境:人与自然一一灾害防范本文是说明文。文章剖析了去年12月袭击安大略省的暴风雪产生的主要原因。56.was driven。考查一般过去时的被动语态。设空处作谓语,根据last December可知是对过去发生的动作的客观陈述,且主语snowstorm与其是被动关系,故填was driven。57.wht。考查连接词。设空处引导表语从句,表达的意思是:造成大量降雪的一个主要原因是所谓的“湖泊效应”,故填what。58.occurrence。.考查名词。设空处作表语,根据前面的a可知,应填occurrence。59.up。考查固定短语。show up意为“出现”。60.fifth。考查数词。a fifth of.…意为“…的五分之一”。61.under/in。考查介词。under/in specific circumstances意为“在特定情况下”。62.leading。考查动词-ing形式。设空处作状语,表结果,前面的整个句子与其存在逻辑上的主谓关系,故填leading。63.directly。考查副词。设空处作状语,修饰动词located,故填directly。64.impressive。考查形容词。设空处作定语,修饰distance,故填impressive。65.declines。考查主谓一致。设空处作谓语,表客观陈述,在此意为“变小,变弱”,是不及物动词,且主语是severity,故填declines。
第2期参考答案突出Read Deep第1版Sentences1.We were surprised that Jack lost the gameW:Never.But I drink milk every day听第二段对话,回答第7小题。the dance club to take dance lessons once a week写作1.Once a weekShe thinks dancing is a good way to keep healthy.2.The Chinese2.The best way to learn to dance is through practice.能government's efforts to encourage3.It's fun interesting to learn a language byW:I usually go to bed at 9:30 p.m.What about you,like skating.I go skating every Sunday morning.Iack》more people to exercise and build China into awatching a movie.like playing chess on the computer.too.Sometimes★country strong in sports.4.Work/Study hard before it's too lateM:Well I usually go to bed at :pmplay it with my father.I think these activities make3.Yes.I do.I play basketball twice a week at my听第三段对话,同答第8小题,our lives interesting.工第3版city's sports center.I can play for free at theSection AM:What do you often do after dinner.Gina?参考答案center on weekends.W:I often watch sports shows on TV.1-5ACBCA听第四段对话,回答第9小题。6-10 BCABC4.I think our government is doing some great thingsI.1.housework 2.once 3.hardly 4.swing(s)5.MaybeM:Do you like exercising.Claire?1-15ACBCA16-20 BACBC老for us.Their work for sports helps us live ahealthy life.II.1.goes shopping 2.twice a weekW:Yes.I play tennis with my cousin twice a week21.thirty/3022.Saturdays23.once听第五段对话,回答第10小题24.skating25 Sometimes26-30 FDBECAround China3.uses the Internet 4.staying up late 5.at leastW:Do you spend a long time doing your homework31-35 BCACA36-40AACACGrammar Focus41-45 DBCBD46-50 ACCCB1.Qin and Han;thrive 2.trading hub 3.rebuildingevery day.Alex?I.1.I go to the movies three times a month51-55 DCABA56-60 DCABB61-65ACEDG第2版2.He often plays soccerM:No.It usually takes me 45 minutes.听第六段对话,回答第11-12小题66 dentistReading Links67.them68.0r69.healthy70.uses71.more1.15%2.20%3.at least three or four times a weck3.He drinks milk every dayW:Is your home far from the school,Bill?4.every day 5.relax4.They never watch TV at nightM:Yes.a little.It's about three kilometers.72.hardly73.0n74.watchingGrammar5.He usually plays sports in the morningW:So do you usually go to school by bus?75.houseworkI.1-5 ADBBAII.1.hardly (ever)do sports/take exerciseM:Yes.But sometimes my father drives me to76.None of the students in the school get myopic.2.sometimes forget to do my homework77.He is the headmaster of Wantang PrimaryII.1.He always has breakfast before seven o'clockSchool.2.I usually take the bus to work3.never do it by myself听第七段对话,回答第13-15小题78.They play outdoor games for 3 hours every day.3.They often work very long hours4.do sports take exercise three to four times aW:How was your weekend,Andy?M:Great.I went camping in the country with my79.They can use their smartphones no more than4.Eric sometimes writes to me/Sometimes Ericweekthree times a week.writes to me/Eric writes to me sometimes5.always do your homework on timefamily.What about your weekend,Jane?80.A balanced diet and daily physical exercise are5.Tony hardly ever watches TV on school nights6.going to bed early every dayW:I cleaned the room and helped my father washthe car.I also went to the movies.the keys to a healthy lifestyle.6.It is never too late to leam7.doing the dishes twice a weekM:Oh,did you see that new movie about a tiger?81.One possible version:Language ItemsSection BW:No,I saw a movie about a snowman.Hello,everyone!1.I.1.died 2.dying 3.deadI.1.However 2.result 3.magazines 4.onlineM:OK.How often do you go to the movies,Jane?I'm Li Hua.Today,I'm very happy to share myII.1.Old habits die hard 2.died of5.writers 6.body 7.almost 8.noneW:Once a month.C.听短文healthy lifestyle with all of you2.(2)none (3)no one;(4)none;no oneII.1.sixty/60 percent of,are 2.less thanMr.Rock is a 32-year-old man.He works in aAs a middle school student,I'm busy with myLexical Chunks3.the answer to this the questionstudies at school.But in my free time,I play someA)I.on weekends 2.hardly ever 3.once a month4.junk food 5.goes to the dentistlibrary.He usually works from Tuesday to Saturdaysports with my father every day.On weekdays,I4.twice or three times a week 5.at leastIII.1.such as 2.Through watching 3.AlthoughIn his free time,Mr.Rock often goes mountain6.such as 7.more than 8.less thanclimbing with his friends.He went mountainalways go to bed early and get up early.And before4.more than 5.How often do;takeB)1.go to the movies 2.go to bed earlyclimbing for the first time with his father eight yearsgoing to bed,I usually read for a while.It helps meSelf Check3.go camping 4.go onlineago.Then he started to go mountain climbing everywith my studies.As for my eating habits,I often eat1.together 2.televisions 3.health 4.For 5.when5.go to see the dentistmonth.He often saw birds in the mountains.Once,fruit and vegetables.6.go to the shopping center6.less 7.be 8.they 9.such 10.spendinghe saw a monkey.He got a surprise and took photosIt's important for us to have a healthy lifestyle.第56版of it.Mr.Rock also likes playing soccer.He has aC)1.help with housework 2.use the InternetIt is good for our studies and everyday lives.Try to3.read English books 4.have/take piano lessonsUnit2综合能力评估试题听力材料及参考答案friend,James.James is a tall man with blond hairhave a healthy lifestyle before it's too late!听力材料He wears glasses.Mr.Rock and James play soccer5.play computer games 6.draw picturesA.听句子every Sunday in a sports center.There is a restaurantThat's all for my speech.Thank you for yourD)1.喝牛奶2.深夜不睡:熬夜3.吃健康的早餐next to the sports center.They always go there to getlistening!4.做运动5.有好/坏惯1.Tom often flies a kite in the park.6.看两个多小时的电视2.My mother buys apples in the shop every weeksomething to eat after playing soceer.D.听填信息E)1.最喜欢的节目2,摇摆舞3.垃圾食品3.Tina has piano lessons on Wednesdays.◆英语周报订阅号◆Hi!I'm Anna.My parents and I like to do4.这个问题的答案4.Eighty percent of our students exercise every daydifferent activities to relax in our free time.Let me初高中英语学5.(电视)游戏表演:竞赛节目6.洗牙7.快餐5.Pete goes to the cinema twice a month.tell you more.My father usually watches a tennisF)1.想让某人做某事2.对某人的健康有好处B.听对话program on TV after lunch.He usually watches it for中高考教育资讯3.询问某人关于某事的情况听第一段对话,回答第6小题。thirty minutes.He also plays tennis with his friends4.百分之…的学生5.有益身心健康M:Do you often drink coffee,Linda?on Saturdays.My mother likes daneing.She goes to在线订阅英语周报回服●报社地址:山西省太原市晋阳街202号英语周报社●邮编:030006●电话:0351-7773933●排版:本报激光服排中心●责编:马小华●印刷:武汉彩集实业有限公司(武汉市汉南区华模工业园22栋1号)●校对:周慧英●订阅:本报发行部●订阅热线:0354-2466338●广告经营许可证号:晋工商广字1401004000●美编:邝艳
基础小练 类文推荐 ES积累运用 春实基友 应学以立德 应学以立功 1,下列加点字的注音全部正确的一项是 [OO 应学以立志 ”应学以展时 [入]惟余Cwei) 素庄(gug) 应学以立功 应学以立德 DDI] 应学以惜时 应学以立德 分外(fsn) 沁园春(qing) LEB 娇媚Cmei) 折腰(zhe) 莽莽meang) 略输(lue) 应学以立功 应学以立志 4, 下列句子的朗读节奏划分有误的一项是 包 [C] 妖娆(rao) 风骚(s5o) 人 稍逊(xun) 竟争(jing) LB]看/红装素儒,分 ,,- ”, CC 江山/如此/多娇, 引/无数英雄/竟/ LD 今轴(zhao) 可汗Chon) 。 滔滔(t5o) 原驰晴象Cch1) 1 , DD 欲/与天公/试比高 2,下列句中加点的词语使用不正确的一项是 CI 下了一夜的大雪终于停了,旭日初升, 田野一片洁白,整个村庄尽在红装素 囊之中。 DB 时代正发生巨变,大别山的风流人物 正在用自己的勤劳和智慧建设家乡, 创造未来。 [CC 曹操集文栖武略于一身,有着一统天 | 。 下的雄心壮志,真是一代天骄。 5下列各句修辞判断不正确的一项是 [LA 干里冰封,万里雪肚。(对偶`专张.互文) LEBJ山舞银蛇,原驰蜡象, 欲与天公试比 高。(对偶 .比喻`专张) LC 大河上下 ,顿失滔滔。(对偶) LDJ 一代天矣,成吉思汗,只识弯号射大 雕。(借代) 下列有关文学文化常识的表述有误的一项是 [LA 词又称"曲子词“长短句,词牌是填 DD] 小明同学很有文学天赋,他的作文在 词用的曲调名,《沁园春。雪》的词牌 班里总是独领风驭。 2 3.、 | 2022 , 遵义中考] 依次填人下面文段横 [CB] “折腰”是我国古代的一种交际礼仪, 线处的语句,最恰当的一项是 即弯腰行礼,古时有届身事人之意,现 百年争流,奋构者先,自古英雄出少 引申为倾倒 .崇拜。 年。新时代中国青年 ,具备远大 [CC 在古代诗文中,“河”一般指黄河,“江” 志向和坚不可挫的意志; ,庶度 一般指长江。 光阴年华, 积极向学; ,及早确立 DCD] “秦皇汉武”“唐宗宋祖”是我国古代历 爱民、安民\利民的价值情怀; ,各 史上四位著名的君主,分别是秦始皇 极实践,做到知行合一,建立事功。 。”赢政.汉武帝刘彻、唐太宗李世民、宋 [和 应学以立功 应学以立德 太祖赵匡筷。 应学以立志 应学以惜时 7.按要求默写。 [BE 应学以立志 应学以惜时 q《沁园春, 雪》中总写北国风光的句子是, 洱 ww 横线下方 不要 答惠) 1 4第一单元 意象诗话 县
1、2024届高三全国100所名校AB测试示范卷·化学[24·G3AB(新高考)·化学-R-必考-QG]一试题
13.图中是某化学研究小组探究外界条件对化学反应速率和化学衡影响的图像,其中图像和实验结论表达均正确的是B的衡12转化率●3数UminO③A(g)+3B(g)=2C(gA(g)+3B(g)=2C(
2、2024届高三全国100所名校AB测试示范卷·化学[24·G3AB(新教材老高考)·化学-R-必考-QG]六试题
三步一体高效训练第Ⅱ卷(非选择题共52分)二、非选择题(本题包括3题,共52分)》13.(18分)下图是元素周期表的一部分,表中所列字母分别代表一种元素。根据表中所列元素回答下列问题:h(1)元素d在
3、2024届高三全国100所名校AB测试示范卷·化学[24·G3AB(新高考)·化学-SJB-必考-QG]六试题
高三联考化学试题参考答案1.C2.B3.D4.A5.A6.D7.C8.D9.C10.D11.B12.D13.A14.B15.(1)H:S:H(2分)(2)HS+COHS+HCO5(2分)(3)HS+C
4、2024届高三全国100所名校AB测试示范卷·生物[24·G3AB(新教材老高考)·生物-LKB-必考-QG]二试题
江准十校2023届高三第二次联考生物学试题参考答案一、选择题(本大题共25小题,每小题2分,共50分。每小题只有一项符合题目要求。)题号12345678910111213选项DCCDDBCDCC题号1
5、2024届高三全国100所名校AB测试示范卷·生物[24·G3AB(新教材老高考)·生物-SJB-必考-QG]六试题
mR基因过表达组中CD水)盖量低于对顾组,综上所述,请你推测mR基因在MG中发挥作用的机理(4)结合上述研究,请你为治疗骨肉痘提供一个思路新型冠状病毒是一种RNA病连,其遗传物质为(十)RNA,如图发
1、2024届高三全国100所名校AB测试示范卷·化学[24·G3AB(新高考)·化学-R-必考-QG]三试题
2022一2023学年度高三一轮复周测卷(二)化学·物质的分类与离子反应(考试时间40分钟,总分100分)可能用到的相对原子质量:H1C12N14O16S32C135.5Cu64Ba137一、选择题
2、2024届高三全国100所名校AB测试示范卷·生物[24·G3AB(新教材老高考)·生物-R-必考-QG]二试题
人类基因组的研究仍不能分析得到其全基因组序列,说明古人类基因组存在残缺,与上述演化结论无直接关系;选项D基于线粒体DNA基因的比较,能为尼安德特人、现代人与黑猩猩间的演化关系提供证据。因此,本题选C。
3、2024届高三全国100所名校AB测试示范卷·化学[24·G3AB(新教材老高考)·化学-R-必考-QG]二试题
100所名校高考模拟金典卷·化学(八)答案B第I卷(选择题共42分)解题分析本题考查NA的应用。46gNa的物质的量为2一、选择题(本题包括7小题,每小题6分,共42分。每小题只有mol,钠与足量的水
4、2024届高三全国100所名校AB测试示范卷·化学[24·G3AB(新教材老高考)·化学-SJB-必考-QG]五试题
C.该晶体属于离子晶体,M呈+2价D.晶体中与Fe3+距离最近且相等的Fe3+有6个15.化合物Y能用于高性能光学树脂的合成,可由化合物X与2-甲基丙烯酰氯在一定条件下反应制得:0BrH2C-C-C-
5、2024届高三全国100所名校AB测试示范卷·化学[24·G3AB(新教材老高考)·化学-LKB-必考-QG]三试题
RCN(5)已知:R'CH,CN产R-C=C-R(R、R'为烃基)根据已有知识RC-H合适溶剂COOH并结合相关信息,写出以溴乙烷为原料制备的合成路线流程图(无机试剂、CH.CH-CCH.有机溶剂任用
1、2024年全国100所名校AB测试示范卷高三24·G3AB·英语-R-必考-QG 英语(一)答案
M:Not surprising.People are getting more exercise these days. W:Yes.A few of them go to the movies.
2、2024届高三全国100所名校AB测试示范卷·化学[24·G3AB(新高考)·化学-R-必考-QG]三试题
2022一2023学年度高三一轮复周测卷(二)化学·物质的分类与离子反应(考试时间40分钟,总分100分)可能用到的相对原子质量:H1C12N14O16S32C135.5Cu64Ba137一、选择题
3、2024届高三全国100所名校AB测试示范卷·化学[24·G3AB(新教材老高考)·化学-SJB-必考-QG]一试题
【解题分标】0pH=4的H,S0,中c(H+)=1.0X104molL,25℃时,c(OH)=Kc(H+)=1.0×10-10mol·L1,由水电离的出c(H+)=c(OH-)=1.0×10-10mo
4、2024届高三全国100所名校AB测试示范卷·化学[24·G3AB(新教材老高考)·化学-LKB-必考-QG]七试题
为C,B项错误;氩气为单原子分子,D项错误。品的工艺流程,侧重考查学生对基础知识的综3.B【解析】次氯酸的酸性弱于碳酸,A项错误;将合运用能力。上述流程中,Ti元素体现的化合泥土加入蒸馏水中搅拌得到的
5、2024届高三全国100所名校AB测试示范卷·生物[24·G3AB(新教材老高考)·生物-SJB-必考-QG]五试题
运城市2022-2023学年第一学期期中调研测试高三生物试题2022.11本试题满分100分,考试时间90分钟。答案一律写在答题卡上。注意事项:1,答题前,考生务必先将自己的姓名、准考证号填写在答题卡

![2024届全国100所名校单元测试示范卷·地理[24·G3DY·地理-R-必考-HUN]一试题](http://picture.hengshuims.com/weibo.png?text=2024届全国100所名校单元测试示范卷·地理[24·G3DY·地理-R-必考-HUN]一试题)
![2024届全国100所名校单元测试示范卷·地理[24·G3DY·地理-XJB-必考-CQ]一试题](http://picture.hengshuims.com/weibo.png?text=2024届全国100所名校单元测试示范卷·地理[24·G3DY·地理-XJB-必考-CQ]一试题)
![2024届全国100所名校单元测试示范卷·地理[24·G3DY·地理-LJB-必考-QG]一试题](http://picture.hengshuims.com/weibo.png?text=2024届全国100所名校单元测试示范卷·地理[24·G3DY·地理-LJB-必考-QG]一试题)
![2024届全国100所名校单元测试示范卷·地理[24·G3DY·地理-ZTB-必考-QGD]一试题](http://picture.hengshuims.com/weibo.png?text=2024届全国100所名校单元测试示范卷·地理[24·G3DY·地理-ZTB-必考-QGD]一试题)
![2024届全国100所名校单元测试示范卷·化学[24·G3DY·化学-SJB-必考-HEB]一试题](http://picture.hengshuims.com/weibo.png?text=2024届全国100所名校单元测试示范卷·化学[24·G3DY·化学-SJB-必考-HEB]一试题)
![2024届全国100所名校单元测试示范卷·化学[24·G3DY·化学-SJB-必考-HUB]一试题](http://picture.hengshuims.com/weibo.png?text=2024届全国100所名校单元测试示范卷·化学[24·G3DY·化学-SJB-必考-HUB]一试题)

答案)